De ce promovează A3 conspiraționiștii: guvernul Cîțu nu mai dă bani către presă (surse)

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.03.2021 - 01:15
De ce promovează A3 conspiraționiștii Foto: captură video

Guvernul Cîțu nu mai dă bani către presă, susțin surse politice. În aprilie 2020, guvernul Orban a inițiat o “campanie de informare“ prin care a dirijat 200 de milioane de lei către media.

SHARE

Potrivit unor surse politice, guvernul Cîțu nu va iniția, în 2021, o “campanie de informare“ de tipul celei lansate de Ludovic Orban în 2020. 

În decembrie 2020, premierul interimar Nicolae Ciucă a spus, la o întâlnire informală cu presa, că programul ar putea continua. Bugetul ar fi fost tot de 200 de milioane de lei, dar trebuia emisă o ordonanță de urgență în acest scop, ceea ce, potrivit surselor Newsweek România, guvernul Cîțu nu va face. 

De ce promovează A3 conspiraționiștii

În consecință, susțin aceste surse politice, Antena 3 și RTV presează guvernul Cîțu să dea din nou bani către presă promovând masiv protestele anti-mască, conspiraționiștii sau tratamente anti-covid miraculoase, precum cel al doctoriței Flavia Groșan, din Bihor. 

CNA nu a intervenit până acum în modul în care aceste televiziuni promovează protestele împotriva restricțiilor. 

Pagina de Media a arătat că cea mai mare parte a banilor puși la bătaie de guvernul Orban în 2020 pentru sponsorizarea presei, 200 de milioane de lei, au ajuns la Antena 3 (circa 1,7 milioane de euro) și la Pro TV (aproximativ 1,4 milioane de euro). Ridzone Computers, deținătorul RTV, a primit echivalentul a 890.000 de euro, fiind pe locul patru, pe lista beneficiarilor din audiovizual.

Newsweek România și alte publicații, precum G4Media sau RFI, au refuzat acest ajutor de stat.

“Ne revoltă faptul că primesc „ajutor” și acele trusturi media care cumulează datorii către stat mai mari decât întreaga sumă de 40 de milioane de euro pusă la dispoziție de guvern.

Aceste trusturi – aflate de ani buni în insolvență – au reușit să păcălească mereu prevederile legale, într-o formă sau alta, în complicitate cu administratorii judiciari sau, pur și simplu, trecându-și operațiunile și marca de pe o firmă pe alta. Nu e nevoie să dăm exemple, sunt binecunoscute.

Dar cel mai grav ni se pare că vor beneficia de acest „ajutor” și entitățile media care militează împotriva statului de drept sau împotriva apartenenței la spațiul euroatlantic“, a explicat Newsweek România, în mai 2020. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.