CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: #șîeu

DE Cristian Preda | Actualizat: 29.03.2019 - 08:06

De data asta, nu mai pornesc de la un cuvânt, ci de la un hashtag. Care a devenit cunoscut după ce un om de afaceri din Suceava, pe nume Ștefan Mandachi, a anunțat că a construit, în preajma orașului său de reședință, un metru de autostradă.

SHARE

„E primul din Moldova”, a explicat el. Filmul care prezenta lucrările conținea și un apel la o grevă de 15 minute. Chemarea a fost urmată, ralierea a fost masivă și s-a realizat sub semnul glumeț #șîeu.

De ce a reușit să atragă atenția Mandachi? Nu e primul care a cerut autostrăzi între orașele din Est și restul țării. De curând, toți parlamentarii au anunțat că vor conectarea Moldovei cu Capitala, cu centrul României și cu Vestul ei. La votarea bugetului, s-au făcut că plouă.

Omul de afaceri a stârnit interes fiindcă a folosit o ironie ucigătoare. Într-adevăr, nimănui nu i-a mai trecut prin cap să construiască un metru de drum.

Sigur, gestul preia o frustrare veche a moldovenilor. De vreo 160 de ani încoace, ei zic că au fost înșelați atunci când s-a făcut Unirea de la 1859, întrucât Bucureștiul a acaparat tot. Politicienii caută să le calmeze iritarea, mergând la Iași, în fiecare an, de 24 ianuarie. Ceea ce e aberant, fiindcă data respectivă e legată de alegerea lui Cuza la București, iar nu la Iași, unde s-a făcut, de fapt, primul pas în alegerea lui Cuza, ales domn pe 5 ianuarie. Dar asta-i altă poveste.

Nemulțumirea legată de autostrăzi nu e însă regională. Anunțul că un cetățean a scos din buzunar 4.500 de euro ca să sfideze autoritățile a reunit lumea, fiindcă frustrarea legată de autostrăzi e a tuturor românilor, nu doar a moldovenilor.

Așa că, sub semnul #șîeu, fiecare a făcut ce i-a trecut prin minte: unii au blocat circulația traversând strada, după modelul patentat anul trecut de opoziția din Armenia, funcționarii Comisiei Europene au ieșit la o țigară, o echipă de fotbal care se ducea la un meci a tras autocarul pe dreapta, mulți au cântat imnul creat pentru a omagia gestul lui Mandachi etc. Afișe care susțineau protestul au apărut din Anglia în Mozambic și din Spania în Suedia. Protestul a reușit întrucât a fost cu adevărat spontan.

Guvernanții s-au enervat. Chiar în ziua grevei de 15 minute, premierul Dăncilă a anunțat că a început construcția unei autostrăzi în Moldova. A doua zi, toate utilajele care fuseseră pozate pentru a simula o asemenea activitate au dispărut. Dragnea s-a rățoit la omul de afaceri ucevean, reproșându-i că n-a dat banii unei case de copii. Asta-i chiar culmea!

Mai interesant e că, de îndată ce greva s-a încheiat, #șîeu a fost folosit pentru a chema cetățenii la scrutinul din 26 mai. Nu e exclus ca gestul de frondă să stimuleze mersul la urne mai mult decât orice campanie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te