CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Hârtiuță

DE Cristian Preda | Actualizat: 17.03.2019 - 17:41

Îmi pare rău că trebuie să vorbesc iar despre Viorica Dăncilă, dar n-am încotro. E o autoare prolifică de perle.

SHARE

E imposibil să treci pe lângă ele atunci când alcătuiești – cum încerc eu la Newsweek România – un dicționar al limbii politice curente.

De curând, șefa guvernului a făcut-o de oaie încercând să-și justifice frica de a vorbi liber. Acum câteva luni își recunoștea greșelile de exprimare și le punea pe seama unei „oboseli imense“. De data asta, a zis altceva: „decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte“.

E, în sfârșit, sinceră, au exclamat unii! Vai de capul nostru!, au suspinat alții, subliniind faptul că am merita în fruntea guvernului pe cineva capabil să construiască în chip spontan un discurs îngrijit și convingător. Realitatea ne demonstrează că inclusiv dacă citește de pe hârtii spune prostii, au susținut peneliștii. A făcut praf opoziția, s-au bucurat propagandiștii de la „Sputnik“. Politologul Vladimir Tismăneanu a pus „hârtiuța“ în versuri: „Dăncilă cu hârtiuța/O aduce pe Olguța/Ca să lupte împreună/România s-o răpună“. Declarația vădește sindromul marionetei, am zis și eu imediat ce am aflat noua perlă.

Aș mai adăugă vreo trei lucruri: În primul rând, „hârtiuță“ e un diminutiv. La fel ca și „bilețel“. Unul de culoare roz a creat o criză guvernamentală acum câțiva ani. Perla despre „hârtiuță“ n-a clintit reputația cabinetului. Nu orice sufix diminutival destabilizează țara. Filosoful Ciprian Mihali observa, însă, pe bună dreptate că „hârtiuța“ trădează – la fel ca și „copiuța“ sau „fițuica“ – „subconștientul celor care au trecut cu chiu cu vai prin școală“, iar limbajul recurge la diminutive pentru „a relativiza hoția și a o face acceptabilă“. O parte a societății e îngăduitoare cu pungașii: unii au ajuns chiar să zică: „las’ să fure, dacă ne pică și nouă ceva“.

Aș nota, apoi, că declarația șefei guvernului trebuie să fi trezit mulțumirea consultanților. Aceștia au împânzit lumea politicii de la București. Așa de amplă e dominația lor încât a rămas foarte puțin loc pentru gândire liberă. De fapt, spațiul public a fost invadat de nenumăratele „hârtiuțe“ prefabricate de consultanți și analiști, cu care actorii politici merg în conferințe de presă și în studiouri de televiziune sau cu care își încântă amicii din rețelele sociale.

În fine, aș reține că, în aceeași zi în care Dăncilă făcea apologia „hârtiuței“, ministrul Justiţiei citea un raport-bilanț de 80 de pagini și refuza să răspundă la vreo întrebare a gazetarilor, amenințându-i chiar că le retrage acreditările. Specia politicianului care vorbește pornind de la propriile convingeri și folosindu-și educația e pe cale de dispariție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te