Cum ne sperie propaganda: NATO ne sărăcește, UE ne controlează.

DE Newsweek România | Actualizat: 29.02.2020 - 10:14
Klaus Iohannis a fost unul dintre privilegiații invitați la o cină cu Donald Trump, la summit-ul NATO de la Londra

Summit-ul NATO de la Londra și venirea unui nou ambasador american la București au stârnit manipulatorii din media. (Acest articol face parte din campania „Pe urmele fake news”, susținută de Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație.

SHARE

Dovada cea mai bună că NATO nu doar că nu a murit, dar reprezintă în continuare o forță mondială de luat în considerare este că în România, adică în ceea ce se numește „flancul estic“ al Alianței, în coasta Rusiei, subiectul este din ce în ce mai fierbinte.

În special atunci când un eveniment major face ca media să ia decizii editoriale în legătură cu tratarea subiectului în cauză: relatări neutre și seci, analize bazate pe argumente, opinie șarjată, manipulare grosieră, tăcere totală?

În astfel de momente, agendele mediatice pot fi decriptate cu ușurință iar hârtia de ziar (fie aceasta doar virtuală) devine una de turnesol.

CONFLICT Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky (sus) , este ținut în șah de către premierul Ungariei, Viktor Orban (jos), în privința intrării în NATO

În decembrie 2019, desfășurarea summit-ului NATO la Londra a arătat (din nou) că propaganda estică nu renunță la temele narațiunii rusești în chestiune: Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este agresorul Rusiei (dar și al altor state), în spatele scopurilor oficial defensive stau interese de afaceri ale marilor contributori la bugetul Alianței (vânzări de armament ale SUA, în special), statele mici din NATO sunt simpli clienți care cotizează cu sume enorme din bugetele proprii pentru înzestrare militară.

Ungaria, model de urmat

Unul din criticii de serviciu ai NATO în România este ediția locală a „Sputnik“, publicație controlată oficial de către puterea de la Kremlin.

În preajma summit-ului de la Londra, „Sputnik“ a abordat toate temele menționate anterior și a furnizat și ceva „opinie“ mai puțin bazată pe fapte și argumente și mai degrabă înclinată spre pamflet.

Într-un articol de la începutul seriei dedicate Alianței, „Sputnik“ a scris despre veto-ul Ungariei la adresa aderării Ucrainei la NATO că este o „lecție pentru România“ din partea lui Viktor Orban care „dă peste nas NATO“.

Publicația rusă îl citează pe ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó, care spune că „Budapesta va înceta să blocheze aderarea Ucrainei la NATO doar după ce drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia sunt restabilite la nivelul existent înaintea adoptării legii ucrainene a Educaţiei, prin care s-a redus accesul minorităţilor la învăţământ în limba maternă“.

Apoi, comentează „Sputnik“, „Desigur, aceasta este și problema etnicilor români – dar atitudinea Bucureștiului este una pasivă.

De altfel, fără atitudinea tranșantă a guvernului Viktor Orban, nimeni nu ar fi împiedicat Kievul să ia orice măsură contra minorităților naționale - inclusiv contra celei române“.

Această afirmație, însă, este manipulatoare și incorectă: „atitudinea tranșantă a guvernului Viktor Orban“ nu a schimbat nimic în Ucraina, prevederile legii Educației rămânând aceleași și, pe de altă parte, Bucureștiul a comunicat în mai multe rânduri Kievului criticile referitoare la această lege și a ales calea uner negocieri via UE pentru corectarea deficiențelor.

De la China roșie la ciuma roșie

O altă manipulare, ceva mai puțin lucrată, se găsește în articolul „Sputnik“ intitulat „Discuții absurde la NATO – ce a dezvăluit Iohannis“.

„Dezvăluirile“ președintelui român, însă, după cum se vede în interiorul articolului, sunt de tipul „Pot să vă spun că au fost discuții foarte calme, foarte așezate“, „s-a reiterat importanța alocării de resurse“, „nici nu cred că a luat cineva acea afirmație (a lui Macron, referitoare la «moartea cerebrală» a NATO – n.r.) așa, ca atare“.

Unde e, deci, absurdul? Explică „Sputnik“: „se face o legătură directă între ideea de «adversari ai NATO» și China?!

Cel mai mare investitor mondial - conectat prin nenumărate investiții și proprietăți în toată lumea, inclusiv în state NATO?! Dacă asta nu mai e culmea absurdului, atunci ce e?!...“ Așadar, un sofism perfect.

Iar când „argumentele“ nu mai sunt de ajuns, se scot și pamfletele din tastatură. Un titlu precum „Delirul NATO atinge cote uluitoare“, cu referire la tratarea Chinei drept posibil inamic, nu poate sta decât peste un text care se încheie cu următorul paragraf: „Mai urmează ca președintele României, Klaus Iohannis, să implementeze în NATO sintagma «Ciuma roșie»… Probabil că sintagma nazistă ar fi bine primită, precum ofițerii fostei armate naziste la înființarea NATO“.

NATO ne ia banii, banii, banii

Dincolo de glumițe, „Sputnik“ știe că propaganda trece prin buzunar, așa că mai însăilează două articole, țintit. Primul are titlul „Iohannis ignoră dezvoltarea producției militare, dar e posibil să dăm mai mulți bani NATO!“, al doilea - „NUCLEARĂ internațională: BNR, avansul pentru Patriot, campania lui Iohannis și… Trump“.

Paragraful de final al primului articol menționat trimite la un incert trecut glorios: „În concluzie – una dintre cele mai importante componente ale veniturilor industriale din trecut, cea din producția militară, este complet ignorată de oficialii români, în frunte cu președintele, care ar fi avut o bună ocazie să abordeze această temă la reuniunea NATO“.

Ce armament ar putea produce azi România, în era tehnologizării avansate, este cel puțin neclar.

Iar cu totul cețos este al doilea articol, care insinuează foarte voalat că, din plata anticipată făcută de România pentru rachete Patriot, niște bani s-ar duce la un consultant cu legături cu Klaus Iohannis.

Nu este furnizată nicio dovadă, însă. Tocmai pentru că însăilarea este extrem de șubredă, „Sputnik“ nu face nicio afirmație directă, clară, însă finalul e deschis: „Cum s-ar spune… restul urmează!“. Ce? Cum? Când? Irelevant.

Analiză profundă: „România, proasta NATO“

Tot despre banii pe care România îi plătește pentru apărare vorbesc și „Jurnalul“ și „Național“.

Prima publicație, controlată de Dan Voiculescu, publică o analiză intitulată „NATO, cu două viteze“, în care autorul produce un „raționament“ total corupt: „Un echilibru între înarmare și bunăstare pare greu de atins după dejunul de la Londra.

Iohannis și-a asigurat locul la masă alături de Trump, cu bilet care ne costă câteva miliarde de euro, dar va fi așezat mai la coada mesei la Bruxelles, unde locurile se distribuie după alte criterii“.

Autorul, Dan Constantin, nu doar că nu identifică acele „alte criterii“, dar induce și ideea complet falsă că ar exista o adversitate reală între UE și NATO (în ciuda unor discuții referitoare la o potențială rivalitate, din punct de vedere operațional militar, UE nu există ca un întreg).

„Național“, însă, nu se mai obosește cu argumente, fie și false, ci trântește concluzia încă din titlu: „România, proasta NATO“.

Iar articolul începe așa: „Industria de armament din țara noastră a ajuns în pragul colapsului. Și asta deoarece România doar cheltuie bani grei pentru NATO, dar când este vorba despre beneficii, este sărită din schemă“. Teza „Sputnik“ de mai sus poate fi recunoscută cu ușurință.

Statele paralele ale Americii

O altă temă preferată a „Sputnik“ este cea a justiției. Dacă prilejul este venirea unui nou ambasador american (Adrian Zuckerman) la București și, eventual, întâlnirea acestuia cu ministrul Justiției, rezultatul nu poate fi decât un articol care poate avea, de exemplu, titlul „Noul ambasador SUA, declarație șocantă! Vrea refacerea «Statului paralel»?!“.

Declarația „șocantă“ este, de fapt, a lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, care vorbește despre ce ar fi discutat cu Zuckerman. Iar acesta din urmă „și-a exprimat deplina susținere față de eforturile Ministrului Justiției de a reface capacitatea Ministerului Public de a confrunta cu energie și profesionalism crima organizată și corupția, precum și toate formele de infracționalitate“.

DECORAȚII Noul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, prezentând scrisorile de acreditare președintelui la Cotroceni (sus), pentru a-l înlocui pe predecesorul Hans Klemm, decorat de Administrația Prezidențială

„Cum adică – notează „Sputnik“ - , «de a reface capacitatea»?! De a o reface… raportat la ce? La perioada de referință Kovesi – Lazăr, atât de apreciată și decorată de Ambasada SUA?

Cu alte cuvinte, putem deduce că ambasadorul SUA a dat oficial binecuvântarea «refacerii» sistemului cunoscut în presă drept «statul paralel»?“.

Întrebările, evident, sunt retorice din punctul de vedere al „Sputnik“, care nu are nevoie de probe.

Sado-maso la „Lumea Justiției“: slugi și lanțuri

„Lumea Justiției“ a atacat și venirea lui Adrian Zuckerman în România, dar și intenția de desființare a Secției Speciale a Parchetului General de investigare a magistraților.

Apariția noului ambasador american a fost un prilej de a-l calomnia pe cel abia plecat, Hans Klemm, dar și de a-l descrie pe Klaus Iohannis drept un subordonat umil al lui Donald Trump.

Titlul articolului este suficient de sugestiv: „NA ȘAPCA, IA DECORAȚIA“. Iar paragraful introductiv nu lasă loc de nuanțe: „Președintele Iohannis l-a decorat pe guvernatorul României din ultimii ani, ambasadorul SUA Hans Klemm, cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Mare Cruce.

Klem s-a remarcat în mandatul său prin atacarea Guvernului PSD, dar și prin vizite continue în cabinetele ministeriale ale PSD pentru a face lobby pentru multinaționale sau pentru a proteja procurorii abuzivi de la DNA. Adio, Klemm, să nu te mai întorci!“.

Se poate observa că „Lumea Justiției“ abordează subiectul în manieră complementară cu cea a „Sputnik“, rezultatul fiind că ambii ambasadori SUA în discuție (și cel plecat, și cel venit) nu pot fi decât reprezentanți ai unei abuzive puteri coloniale.

ȚINTE  Premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au fost atacați dur pe tema desființării secției speciale de investigare a magistraților

Dezastrul este total: nu doar SUA controlează Justiția română în scopuri oculte, ci și Uniunea Europeană. Cel puțin din punctul de vedere al iluminaților de la „Lumea Justiției“, care au scris pe 29 decembrie 2019 că „SLUGILE UE VOR ÎN LANȚURI MAGISTRAȚII CINSTIȚI“ (titlul din LJ este scris cu majusculele – n.r.).

Apoi au „explicat“: „Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina dejoacă atentatul la suveranitatea națională pentru desființarea SIIJ: «Cum oare să te fundamentezi într-o decizie de țară atât de importantă tu, Guvern, pe documente în care adevărul este pe jumătate spus, când dezinformarea este maximă, când necunoașterea și lipsa de informare corectă a cetățenilor sunt folosite deliberat și manipulatoriu în scopuri electorale și antinaționale?»“.

Ironic și ridicol este că „Lumea Justiției“ vorbește de „lanțuri“ pentru „magistrați“ tocmai în contextul desființării unei secții de parchet care tocmai cu asta se ocupă: cu anchetarea magistraților.

Pornografie cu pupături pe dos

Tot cu două zile înainte de încheierea lui 2019 s-a activat și „Național“, supărat tot pe Uniunea Europeană.

Dacă, însă, „Lumea Justiției“ este melodramatică în abordare, „Național“ își păstrează registrul peiorativ ireverențios pentru un public fără prea multe clase.

Titlul din publicația citată este, astfel, „Justiție cu pupături pe dosul Europei“. Sau, pentru o imagine completă de țară, „Justiție cu pupături pe dosul Europei de la România, proasta NATO“.

Pornografia submisivă și misogină a autorilor de la „Național“ este psihanalizabilă, dar nu este intenția articolului de față să chestioneze mediul în care jurnaliștii publicației au crescut și s-au format uman și profesional.

Revenind: „Național“ scrie, în debutul articolului, și care ar fi problema - „Deși nimeni nu a crezut că Ludovic Orban va merge atât de departe cu tupeul unui program încropit pe genunchi, iată că liberalul care trăiește în umbra Întâiului Jurist al țării a trecut la executarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

El spune că este doar un memorandum al ministrului Cătălin Predoiu, că să mai vedem, că poate se va discuta în Parlament propunerea, dar, din moment ce a fost de acord cu ea, lucrurile sunt clare.

Și, ca să se acopere și să dea o spoială de legalitate, a declarat că măsura era prevăzută în programul de guvernare. Nedumerire: de ce scriu liberalii guvernare cu «G», e o instituție? Întreb pentru că, până acum, s-a dovedit a fi doar o mascaradă“.

Ar mai fi de spus că, până la final, „pupăturile“ din titlu se transformă în „țocăituri“: „A fost de ajuns ca magistraților să li se arate pisica – gata, v-ați lins pe bot de pensii speciale! – ca peste Justiție să se aștearnă liniștea. O liniște întreruptă doar de țocăiturile pe dosul Europei“.

________________________________

„PE URMELE FAKE NEWS“ este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează, cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținut de Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Citește și alte articole din cadrul campaniei

 

Summit-ul UE de la Sibiu, subiect generos de manipulare

Trolii Moscovei sunt și-n România. Cum au ajuns și ce vor

Întâlnirea dintre Iohannis și Trump a isterizat „Sputnik“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te