Cum a „presimțit” Ciolacu cu un an înainte scandalul vaccinurilor COVID cu prejudiciu de un miliard

DE Alex Darvari, Alex Darvari | Actualizat: 23.11.2023 - 17:16
Cum a „presimțit” Ciolacu cu un an înainte scandalul vaccinurilor COVID - Foto: gov.ro

Marcel Ciolacu a vorbit despre un scandal legat de vaccinurile COVID în aprilie 2022. DNA a anunțat, azi, un prejudiciu de un miliard de lei în achiziția a milioane de doze de vaccin COVID de care România nu avea nevoie.

SHARE

DNA a anunțat că 1.000.000.000 de lei este prejudiciu cauzat României prin achiziția unui număr mult prea mare de vaccinuri.

Citește și: Războiul vaccinurilor Covid: Compania CureVac a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech

DNA a anunțat că a deschis dosar de abuz în serviciu. Este vorba despre achiziția de vaccinuri în pandemia de Covid. Sunt vizați doi foști miniștri ai Sănătății - Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și fostul premier din acea perioadă - Florin Cîțu.

Cum a „presimțit” Ciolacu cu un an înainte scandalul vaccinurilor COVID cu prejudiciu de un miliard

„În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a anunțat DNA.

PNL a anunțat că va vota ridicarea imunității lui Cîțu.

În urmă cu un an, Marcel Ciolacu vorbea de faptul că România a fost prejudiciată cumpărând 50 de milioane de doze de vaccin. El îl indica drept responsabil chiar pe Vlad Voiculescu, unul din cei pentru care DNA a cerut ridicarea imunitții.

„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi aveam o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români.

În mai, anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a declarat Ciolacu în aprilie 2022.

Citește și: Scandal cu vaccinuri în Polonia, similar cu cel din România. Varșovia refuză să achite noi livrări

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te