Cum a fost demis directorul AEP care a început să controleze cum cheltuia PSD banii publici

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.10.2019 - 09:00
Circuitul votului în PSD/FOTO: hotnews.ro

„Au vrut sub orice formă, cu orice riscuri, să stopeze acel control. Dacă se confirmau constatările parțiale, exista riscul să fie cerută suspendarea subvenției la PSD”, susține Toma Costreie, directorul AEP demis, conform Hotnews.

SHARE

În 2018, Autoritatea Electorală Permanentă prin Departamentul de control al finanțării partidelor publice și a campaniilor electorale a demarat un control la PSD. Inițial, controlul viza anul 2017, dar apoi a fost extins și pentru anul 2018 pentru modul de utilizare a subvențiilor.

Toma Costreie, directorul departamentului care se ocupa de controlul la PSD, a declarat pentru Hotnews că totul s-a derulat cu mare dificultate și că partidul politic îngreuna controlul, nu punea documentele la dispoziție sau că oferea informațiile solicitate fie cu mare dificultate, fie în mod incomplet.

Costreie însă nu a mai apucat să ducă la bun sfărșit controlul la PSD. În februarie Parlamentul a decis să-i dea un aviz negativ, deși acesta fusese angajat încă din 2017. Costreie susține că totul s-a făcut ilegal și a făcut și o plângere penală împotriva actualului președinte AEP, Constantin Mitulețu-Buică. În paralel, Costreie a dat în judecată instituția și a făcut și plângere la Comisia de Abuzuri din Parlament, în fața căreia va ajunge chiar marți.

„Nu-mi fac mari speranțe la cum am fost tratat până acum de Parlament”, spune Costreie.
Costreie mai spune și că pe perioada când derula controlul la PSD actualul președinte al AEP a făcut presiuni asupra sa.

„Inițial domnul Mitulețu mi-a zis ca echipa să nu mai pună întrebări incomode, după s-a schimbat și mi-a zis să schimbăm echipa, după „hai să suspendăm controlul!” și la urmă m-am trezit dat afară”, spune Costreie.

„Eu am fost demis pentru că n-am vrut să plec capul și să pup inelul, pe românește. Era vorba de un control la PSD unde s-au găsit foarte multe nereguli, dovadă e că trezorierul e deja trimis în judecată de către DNA. Cred că dacă aș fi reușit să finalizez acel control s-ar fi lăsat cu suspendarea subvenției pentru că era vorba de modul de utilizare abanilor trimiși de la buget”, explică fostul director de control din AEP.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -