Crin Antonescu, propus "salvatorul coaliției USL 2.0" (PSD-PNL-UDMR), retras din viața politică de mai bine de 10 ani de zile, continuă să nu existe pe rețelele de socializare - motorul aducător de voturi în 2025.
Crin Antonescu, inexistent pe Facebook sau TikTok. Lasconi și Nicușor Dan au milioane de vizualizări
Antonescu pare că s-a nu "updadat" noilor vremuri, mai ales după ce Călin Gerogescu a câștigat în 2024 primul tur al alegerilor prezidențiale, cu ajutorul influențelor rusești cu apariții în cea mai mare parte doar pe platformele de socializare TikTok și Facebook.
Contracaditații din alegerile prezidențiale din luna mai 2025, Elena Lasconi de la USR, Nicușor Dan, independent sau Călin Georgescu, susținut de "garda" așa-zis "suveranistă" formată din AUR, POT, o parte din SOS-ul Dianei Șoșoacă și chiar simpatizanți de la PSD, au înțeles că pentru a convinge o bună parte din electorat trebuie să fie foarte prezenți pe rețelele de socializare.
Ultima postare pe Facebook a lui Crin Antonescu datează din anul 2015 cu referire la aniversarea a 140 de ani de "liberalism". Antonescu are un cont cu 87.000 de urmăritori, cel mai probabil, mulți dintre ei fiind inactivi în 2025.
"Dragii mei liberali,
vă spun astăzi, la ceas aniversar, cu tot dragul şi respectul şi cu toată inima, că partidele ca şi indivizii, nu pot hotărî cât trăiesc, dar cu siguranţă hotărăsc cum trăiesc! Și experienţa aceasta extraordinară a PNL este, şi acum, şi va fi şi în anii următori, determinată de identitatea sa, de cine este şi cum trăieşte pentru România acest partid!
140 de ani înseamnă mult. E o vârstă extraordinară. Iar urarea mea la această vârstă extraordinară este să aveţi în continuare puterea de a crede în valorile liberale şi a le servi, de a apăra, prin vocaţia originară a PNL, democraţia, libertatea şi prosperitatea, statul de drept, de a avea puterea de a apăra Parlamentul, chiar și atunci când nu aveţi majoritate.
Fondatorii PNL, care au construit democraţia românească interbelică, cei care apoi, şi prin intermediul acestui partid, au întemeiat România, au fost cu certitudine o elită. Pretenţia noastră, cred, a tuturor liberalilor de după 1990, este de a fi la rândul nostru o elită! La mulți ani, PNL!", scria Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook
Această ultimă postare a strâns infima sumă de 2.700 de like-uri, peste 1.100 de comentarii și 358 de distribuiri. Pe TikTok, platforma care l-a propulsat pe rusofilul Călin Georgescu de la zero la peste 2,3 milioane de votanți nu există deloc, Crin Antonescu nici măcar nu are un cont oficial.
Este de neînțeles de Antonescu sau coaliția care și-a anunțat susținerea pentru el la alegerile prezidențiale nu face nimic în acest sens, în condițiile în care contracandidații săi adună sute de mii de susținători și milioane de vizualizări pe aceste platforme, în care stau mai degrabă tinerii, un public uriaș care nu poate fi accesat atât de ușor prin metodele "clasice" de promovare - panotaj stradal sau TV.
Cum stă Elena Lasconi pe Facebook și TikTok
Elena Lasconi, candidatul USR care s-a clasat pe poziția a doua în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate de CCR, după ce a fost votată de peste 1,7 milioane de români după ce a dat curs invitațiilor televiziunilor, dar mai ales după ce și-a crescut paginile de socializare Facebook și TikTok.
Pe Facebook, Elena Lasconi adună peste 187.000 de urmăritori și postează zilnic. Ultima postare fiind în data de 8 ianuarie 2025 la care a strâns peste 4.300 de like-uri, 882 de comentarii și 583 de distribuiri.
Pe TikTok, Elena Lasconi are peste 143.000 de urmăritori și peste 2,7 milioane de like-uri.
De când a intrat în cursa prezidențială, Lasconi a postat nenumărate videoclipuri la care a strâns chiar și peste un milion de vizualizări. De asemenea, multe dintre postările candidatei USR depășesc lejer suta de mii de vizualizări, iar acest lucru a ajutat-o să devină vizibilă pentru publicul tânăr care își ia informația mai degrabă de pe rețelele de socializare
Nicușor Dan, mai vizibil pe rețelele de socializare
Primarul Capitalei, Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai 2025. Acuzat în primul mandat la primăria Capitalei că "nu comunică suficient", Nicușor Dan și-a schimbat complet abordarea în ceea ce privește comunicarea pe rețelele de socializare.
Pe Facebook, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, care are mari șanse să "fure" electorat de la mai toate formațiunile politice, cu precădere de la PNL, USR, Forța Dreptei sau Partidul DREPT, adună peste 291.000 de urmăritori.
De asemenea, la fel ca Lasconi și Nicușor Dan postează zilnic pe pagina sa de Facebook. La ultima postare din data de 8 ianuarie 2025, despre "anunțul privind procedura de achiziție a serviciilor de închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor ecologice și lavoarelor mobile, precum și a toaletelor ecologice mobile" în Capitală, Nicușor Dan a strâns 586 de like-uri, 71 de comentarii și 73 de distribuiri.
Derulând mai mult pe pagina sa de Facebook, observăm că edilul Capitalei are postări și în care își anunță candidatura la prezidențiale unde adună peste 11.000 de lik-uri, peste 1.300 de comentarii și 601 distribuiri.
Pe TikTok, Nicușor Dan, candidatul independent la prezidențiale adună peste 44.000 de urmăritori și peste 641.000 de aprecieri.
În multe dintre videoclipurile postate de Dan s-au adunat peste chiar și aproape 800.000 de vizualizări. De asemenea, multe dintre aceste postări trec de 100.000 de vizualizări, mai ales după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale.
Călin Georgescu și "rețeta rusească" din TikTok
Călin Georgescu, un prorus convins, admirator al dictatorului Vladimir Putin, cel care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale anulate de CCR și-a câștigat renumele cu ajutorul social-media și al fermelor de trolli și boți manevrați din spatele cortinei Moscovei.
Inexistent până cu aproximativ o lună de zile în spațiul public și fără apariții în dezbateri politice, Călin Georgescu a mizat pe platformele de socializare pe care le-a exploatat la maximum, ajutat din plin de zeci de mii de conturi false organizate și dirijate de organizații cu legături la Kremlin.
Ceea ce nu putem nega este faptul că peste 2,3 milioane de români au pus ștampila de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale după ce rusofilul și-a "zombificat " publicul cu mesaje video scurte incoerente și alambicate, într-un ton grav ce promovau așa-zisa suveranitate, o revenire a României în secolele trecute, revenirea la munca câmpului, la meserii "adormite" și neprofitabile în 2025 cum ar fi cele de potcovar, dat fiind pasiunea sa pentru călărit asemenea lui Vladimir Putin.
Călin Georgescu a ales "cartea câștigătoare" mizând pe promovarea sa în social-media, ceea ce candidatul coaliției Crin Antonescu pare că nu face nimic în acest sens.
Pe Facebook, Călin Georgescu are peste 370.000 de urmăritori, unde postează regulat.
Ultima postare fiind in 6 ianuarie 2025 la care a strâns peste 30.000 de like-uri, peste 5.800 de comentarii și 7.300 de distribuiri.
Pe TikTok, locul unde a explodat Călin Georgescu, susținut din spate de de o mega-rețea de boți și conturi false cu organizate de la Kremlin, candidatul prorus la alegerile prezidențiale conduce detașat cu peste 645.000 de urmăritori și peste 7,2 milioane de like-uri.
Multe dintre postările sale depășesc lejer 1.000.000 de vizualizări, la care se adaugă alte milioane de vizualizări care vin din videoclipuri repostate sau "furate" de urmăritorii lui și postate pe conturile lor.
Prin urmare, este greu de crezut că Antonescu, fără niciun fel de expunere în mediul online, unde acum se duce adevărata "bătălie politică" aducătoare de voturi, va putea strânge un scor care să-l trimită măcar în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Pe de altă parte, este greu ce crezut că atât electoratul PSD cât și cel PNL și UDMR vor vota masiv candidatul propus de noua coaliție USL 2.0. chiar dacă aceste partide vor face campanie pentru el. Sunt șanse să avem un nou eșec al partidelor tradiționale pe modelul "Cîrstoiu" la alegerile din Capitală.