„Cordon sanitar” în jurul AUR. Ce efecte va avea izolarea partidului care luptă cu „elitele corupte”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.02.2021 - 13:08
Foto Inquam Photos/George Călin
Foto Inquam Photos/George Călin

Mai multe personalități ale societății civile au semnat o scrisoare deschisă adresată liderilor Coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR, în care le cer acestora să facă un „cordon sanitar” în jurul AUR și să întrerupă orice dialog politic cu această formațiune.

SHARE

„Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă.

Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație.

În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă.

Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor și mijloacelor de acțiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze și să îi normalizeze proiectul politic”, se arată în petiția adresată de reprezentanți ai societății civile partidelor din coaliția de guvernare. 

Semnatarii menționează că cele trei partide pot păstra o relație cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală. 

„Coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un «cordon sanitar» în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce «cordonul sanitar» ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit”, se arată în scrisoare. 

Citește și: Scrisoare deschisă împotriva grupului AUR, semnată de Pârvulescu, Mihali, Mișcoiu și alții

Newsweek România i-a întrebat pe o parte dintre semnatarii petiției dacă nu cumva izolarea politică a partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu nu riscă să aibă efecte contrare față de cele sperate. 

AUR are un argument în plus pe care să-l arate electoratului că „elitele corupte” cu care luptă îl cenzurează, că este izolat pentru că spune adevărul. Iar scorul său politic să crească. 

Mai mult, am întrebat dacă nu cumva blocarea unui partid nu replică în viața reală un mecanism care pe rețelele sociale nu a funcționat: faptul că tu nu îl mai vezi, nu înseamnă că nu există și că nu mai poate face rău.

 

Ciprian Mihali, profesor: Ideile extremiste nu sunt discutabile, nu sunt negociabile politic și mediatic

În unele state cu democrație avansată, ascensiunea extremei drepte și a partidelor radicale a fost încetinită ori chiar stopată prin ceea ce se cheamă un „cordon sanitar” politic și mediatic.

Un asemenea cordon sanitar privește partidele politice extremiste și nicidecum votanții lor. El se traduce prin refuzul de a asocia un asemenea partid la acțiunile politice parlamentare sau guvernamentale. În media, constă în a nu invita liderii extremiști la radio, pe canalele de televiziune sau în presă pentru a-și expune ideile.

Este vorba, așadar de o acțiune instituțională concertată, al cărei scop este de transmite mesajul public că ideile extremiste (xenofobia, șovinismul, rasismul, ura de orice fel, îndemnurile la violență) nu sunt discutabile, nu sunt negociabile politic și mediatic.

Izolarea liderilor AUR și a politicienilor AUR poate fi eficientă dacă este realizată concertat în Parlament, în guvern, dar și în media.

Dacă însă canalele de televiziune se întrec în a-i invita seară de seară pe cei mai pitorești și mai gălăgioși lideri ai extremei drepte de dragul ratingului și pentru a săpa și mai adânc la temelia fragilei democrații românești, atunci într-adevăr, acești lideri vor fi prezentați ca oameni cumsecade, ca victime sau chiar ca eroi. Iar asta face un rău nespus societății.

Ideea care stă la baza unei asemenea izolări este că democrația și contestarea democrației nu sunt echivalente, că drepturile și libertățile tuturor și refuzul lor pentru unii dintre cetățenii țării nu pot sta pe picior de egalitate.

Că nu e nimic de negociat între partidele care susțin drepturile și libertățile și partidele care vor să le retragă violent unora dintre concetățeni.

Izolarea liderilor și politicienilor AUR înseamnă a le retrage legitimitatea publică și a demonstra votanților lor că au greșit dând încredere unor asemenea oameni.

Înseamnă a demonstra oamenilor că acești lideri nu sunt acceptați de marea masă a societății și nu sunt frecventabili politic. Că nu pot avea loc la niciun fel de negocieri, pentru că valorile democratice nu sunt negociabile.

Prin urmare, nu este vorba nicidecum de a-i anatemiza pe votanți, nici de a-i izola, ci de a-i convinge de manipulările la care sunt supuși atunci când li se spune, de pildă, că unele minorități (etnice, religioase, sexuale) sunt vinovate pentru răul din țară.

Cred că votanții AUR nu trebuie blocați apriori și închiși în propriile lor „rezervații” virtuale, și, pe cât posibil nu trebuie nici împinși să se izoleze ei înșiși de ceilalți.

Dacă însă, mesajul unora (îmi place să cred că sunt excepții) se reduce la înjurături și amenințări, la pură violență, la manifestări de ură iar dialogul este imposibil, atunci, evident, soluția este blocarea individuală.

Sunt deci pentru lărgirea dialogului social între toți cetățenii României, cred în egalitatea și libertatea cuvântului, dar dacă egalitatea și libertatea sunt utilizate de extrema dreaptă pentru a reduce egalitatea și libertatea unora dintre noi prin violență, discriminare sau ură, atunci se impune ca promotorii extremismului să fie descurajați politic și mediatic.

 

Claudiu Crăciun, DEMOS: Acest cordon sanitar este modalitatea democraţiei reprezentative de a se proteja de entităţi fascistoide precum AUR

Izolarea pe scena politică este singura soluție care poate funcționa acum. Faptul că au obținut voturi și mandate nu le garantează și capacitatea de a iniția legi sau programe guvernamentale. Aici intervine responsabilitatea celorlalte partide cărora le-am cerut să își folosească dreptul lor de a menține distanța fața de AUR.

Ei pot să se victimizeze şi să mai atragă membri. Dar nu vor putea guverna singuri aşa că depind de partidele mai mari. Şi dacă nici un partid democratic nu vrea să se alieze cu ei pentru guvernare, în cele din urmă voturile pentru ei nu vor avea nicio finalitate.

Este soluţia care a funcționat peste tot în Europa, inclusiv în România. Funcţionează pentru partide extremiste chiar mai mari, care obţin 20%. Sunt izolate şi impactul lor e redus.

Acest cordon sanitar este modalitatea democraţiei reprezentative de a se proteja de entităţi fascistoide precum AUR.

PS: Episodul excluderii unei reprezentante de seamă, vârful de lance al mobilizării conspiraţioniste împotriva măsurilor sanitare, face parte din strategia de a-şi curăţa imaginea şi a deveni mai frecventabili.

Dar nu senatoarea Soșoacă era marea problemă a AUR, ci facţiunea neo-legionară care a exclus-o, care este mult mai bine organizată şi acum dă direcţia partidului. Acolo este rezervorul de fanatism religios şi naţionalist care dă direcţia partidului, oricât de mascată ar fi ea.

 

Cristian Pîrvulescu, Asociația Pro Democrația: AUR fără Facebook, Instagram și Tik-Tok nu există

Noi nu vrem să izolăm AUR. Invitația a fost adresată Guvernului și vizează o opțiune politică. Nu am făcut invitația și către PSD, deși este de bun simț ca un partid social democrat să păstreze distanță față un partid neo-fascist declarat. 

Excluderea Dianei Șoșoacă nu schimbă cu nimic situația. Din contră, aceasta reprezenta un curent populist, în timp ce în AUR mai avem curentul naționalist-militarist reprezentat de George Simion și un curent legionar, reprezentat de Claudiu Târziu și Sorin Lavric.

Acestea două din urmă s-au întărit acum.

Aici e vorba despre disponibilitatea Guvernului de a discuta cu acest partid și de a-l legitima. O acțiune efectiv politică. 

Vă aduc aminte că Facebook i-a interzis și pe Trump și pe cei de la Qanon. O asemenea acțiune nu face decât să atragă atenția rețelelor sociale să-i lipsească de susținere. 

AUR fără Facebook, Instagram și Tik-Tok nu există. 

Oamenii trebuie să înțeleagă, și cei care au votat, și cei care nu au votat, că este o problemă. Ei oricum se victimizează, oricum luptă împotriva elitelor. Oricum încearcă să schimbe elitele.

Avem programul lui Constantin Noica simplificat până la grotesc, pe principiul să înlocuim elitele corupte cu elitele noastre. Invită elitele fasciste din România să se alăture AUR, prin celebra scrisoare din decembrie. 

A cultiva acest naționalism, fără să îl definești, acest suveranism și fascism este grav. Noi nu am făcut altceva, prin  această petiție, decât să arătăm unde este problema. 

Iar eu când când spun că sunt fasciști, mă refer la niște linii clare, la faptul  că există violență de limbaj și la faptul că există o miliție asociată acestui partid. Nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat la Valea Uzului. 

Ambiguitățile legate de poziția lor față de UE nu înseamnă nimic. Dacă unii din Parlament susțin teme europene nu înseamnă că partidul este european. 

Noi doar am vrut să atragem atenția, pentru că s-au încălcat deja mai multe linii roși. Iar celelalte partide din Parlament nu par să înțeleagă pericolul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te