Consultări cu partidele la Cotroceni după ce Orban și-a depus mandatul de premier desemnat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2020 - 08:13
INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, după ce a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban, scrie Agerpres.

SHARE

Iohannis se va consulta, de la ora 16,00 cu delegaţia PNL, de la ora 16,30, cu delegaţia PSD, de la 17,00, cu delegaţia USR, de la 17,30, cu delegaţia UDMR, de la 18,00, cu delegaţia PMP, de la ora 18,30, cu delegaţia ALDE, de la 19,00, cu delegaţia grupului Pro Europa şi de la 19,30, cu delegaţia Grupului minorităţilor naţionale.

"După ce consult toate partidele parlamentare, ei îmi vor prezenta opiniile, opţiunile, poate unii vin chiar şi cu propuneri de candidaţi. Voi face o analiză şi dacă reuşim să ne lămurim, mai exact dacă reuşesc eu să mă lămuresc ce este posibil, s-ar putea să avem mâine deja o desemnare", a afirmat, marţi, Iohannis.

El a subliniat că va încerca să facă o desemnare de premier care "va duce la o procedură care se finalizează".

"Mă voi asigura că fac o desemnare bună", a subliniat Iohannis.

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a afirmat marți că PNL nu va negocia nimic cu PSD în privinţa formării unei majorităţi parlamentare pentru învestirea unui nou guvern. Ea a precizat că liberalii vor avea negocieri cu toate celelalte forţe politice, în afara PSD.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că era normal ca Ludovic Orban să îşi depună mandatul, argumentând că există o hotărâre a Curţii Constituţionale în acest sens, el fiind de părere că până la alegeri ar trebui un guvern de specialişti.

Preşedintele USR, Dan Barna, a precizat că reprezentanţii Uniunii vor participa la consultări, menţinând propunerea de prim-ministru - Dacian Cioloş.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a unei persoane independente politic pentru a forma un nou guvern ar fi "cea mai raţională" propunere de premier şi că partidul său nu îl va vota pe Ludovic Orban dacă acesta va fi desemnat din nou.

Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, un premier independent, cu un guvern pentru 6 luni, care să pregătească parlamentarele din noiembrie, la termen, a anunţat liderul formaţiunii, Victor Ponta, el menţionând că nu va susţine "un alt Guvern Orban, fără Orban".

Depunerea mandatului de către Ludovic Orban este o situaţie de aşteptat după decizia Curţii Constituţionale, iar cea mai bună variantă ar fi aceea a unui guvern politic sau alegerile anticipate, în sensul în care să fie modificate doar chestiunile tehnice, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirma că va merge la consultările de la Cotroceni cu un mandat clar, acela de a crea o majoritate cât mai rapid cu putinţă, care să susţină un candidat de dreapta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te