Consiliul JAI, fără aderarea României la Schengen pe agendă. Negrescu: "Apelăm la mijloace legale”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 21:20
Victor Negrescu - Foto: Profimedia

Prima reuniune din 2023 a Consiliului informal pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) nu are pe agendă aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen.

SHARE

Reuniunea se desfășoară în perioada 26 - 27 ianuarie.

Temele de discuție includ migrația și azilul pentru migranți, lupta împotriva crimei organizate, un nou instrument pentru transferul procedurilor penale și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește și: Ignorată de medici, a murit cu zile la 15 ani : ”Am dus-o la spital zâmbind, și am luat-o în sicriu”

"Am discutat cu omologul austriac și sunt încrezător că vom relua dialogul în perioada următoare, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în decembrie anul trecut", susține ministrul român de Interne, Lucian Bode.

La rândul său, Austria, care a blocat țara noastră la reuniunea din 8 decembrie, are propria sa agendă la Consiliul JAI.

Aceasta include presiuni pentru ca UE să pună în aplicare măsuri eficiente, cum ar fi o protecție coerentă a frontierelor în lupta împotriva contrabandei și a migrației ilegale

Citește și: Două turiste din Spania, șocate de ce au descoperit la București: „Am dormit cu cuțitele la cap”

Viena mai vrea ca Europa să acționeze în țările terțe din Africa şi Asia, de unde provin în principal migranții ilegali. Austriecii mai cer stabilirea de cote de migranți cu statele terțe anumite și susține că acelora care caută protecție în afara Europei ar trebui să li se ofere posibilitatea de a solicita azil în punctele de lucru ale Crucii Roșii sau ale ONU, sau chiar la ambasade.

Victor Negrescu:  "Ne trebuie o altă abordare față de subiectul aderării la Schengen"

"România are în continuare o șansă să intre în spațiul Schengen. Am văzut cum Croația a reușit să convingă guvernul de dreapta din Austria pentru a o sprijini în acest sens, chiar dacă la momentul respectiv erau probleme cu migranții. Este evident că vorbim de un alt tip de dialog pe care trebuie să-l poarte România cu Austria și împreună cu ceilalți parteneri europeni, pentru a obține acest deziderat.

Ne trebuie o strategie coerentă, un alt tip de abordare față de anul trecut. Nu este suficient doar să faci o poză sau din când în când să spui că ai avut o discuție. Trebuie să mergem mult mai strategic în acest sens, trebuie o implicare mult mai largă din partea celor care au un cuvânt de spus pe acest subiect. 

Citește și: Ciucă: „Sportul românesc are un potenţial extraordinar, avem datoria să-l susţinem”

În același timp, trebuie să existe niște evoluții pe zona de migrație. În sensul acesta am discutat și cu comisarul care se ocupă de această problematică. Chiar zilele acestea, Comisia Europeană a venit cu un răspuns pentru Austria. Practic, Comisia va sprijini și mai mult politica de returnare a migranților în țările de origine.

Victor Negrescu: "Poate în a doua parte a anului să ne gândim la aderare. Trebuie să apelăm inclusiv la mijloace legale"

Deci, Austria a primit deja, practic, un sprijin pentru mai multe solicitări pe care le-a făcut. Nu pentru toate, nu pentru acel gard (din Bulgaria, n.r.), dar sunt convins că în lunile care urmează ține și de România, și de cei care reprezintă în acest format țara noastră, să avem evoluții substanțiale, în așa fel încât poate în a doua parte a anului să ne gândim la o aderare la spațiul Schengen. Dar în aceste prime luni ale anului contează ce face România în aceste discuții. 

Faptul că (aderarea României) nu a fost pe agendă reprezintă un minus.

De aceea, revin la această necesitate a unei abordări mai profesioniste și la un plus de coerență pe acest subiect. Trebuie să avem un dialog direct cu partenerii din Austria, la cel mai înalt nivel. Trebuie ca executivul european (Comisia Europeană) să ne sprijine mult mai activ pe această problematică.

Trebuie să oferim răspunsuri pe zona de migrație împreună cu partenerii europeni. Trebuie să avem o strategie cu Bulgaria.

În această logică, trebuie să apelăm la toate mijloacele, inclusiv cele legale, pentru a ne susține dezideratul", a spus europarlamentarul Victor Negrescu, potrivit unei emisiuni TV. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te