Ciucă: „Sportul românesc are un potenţial extraordinar, avem datoria să-l susţinem”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 20:40
Nicolae Ciucă - Foto: Gov.ro

Şeful Executivului a evidenţiat faptul că anul 2022 a fost pentru România unul dintre cei mai buni ani pe plan sportiv din ultimele două decenii.

SHARE

Sportul românesc are un potenţial extraordinar, iar decidenţii de la nivel guvernamental au datoria să-l susţină, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, la Gala ''Sportivul Anului'', eveniment organizat la Opera Naţională din Bucureşti de Ministerul Sportului.

"Sunt deosebit de emoţionat şi onorat că am posibilitatea să particip la acest eveniment organizat de Ministerul Sportului şi, de asemenea, să pot să exprim bucuria şi mândria de român în faţa dumneavoastră, aşa cum o facem în stadion sau cum o facem în faţa televizorului atunci când dumneavoastră concuraţi şi ridicaţi drapelul României pe cel mai înalt catarg. Ne-aţi încântat cu performanţe de excepţie, demonstrând fiecare dintre dumneavoastră că sportul românesc are un potenţial extraordinar pe care, la rândul nostru, din poziţia de factori de decizie, avem datoria să-l susţinem. Dumneavoastră, marii campioni, marii campioni ai sportului românesc sunteţi identificaţi la nivel mondial cu România, iar imaginea ţării noastră este asociată cu dumneavoastră", a declarat Nicolae Ciucă, joi, la Gala "Sportivul Anului" , eveniment organizat la Opera Naţională din Bucureşti de Ministerul Sportului.

Citește și: Ignorată de medici, a murit cu zile la 15 ani : ”Am dus-o la spital zâmbind, și am luat-o în sicriu”

"Şi consider că performanţa trebuie susţinută. Trebuie susţinută pornind de la reforma sistemului sportiv românesc inclusă în noua Strategie naţională pentru sport, până la alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii sportive sau a acordarea de stimulente financiare pentru performerii români, iar Guvernul a făcut deja demersuri concrete în acest sens. (...) Ne dorim să amplificăm măsurile, să identificăm altele noi, care să vină în sprijinul dumneavoastră, astfel încât să asigurăm continuitate tradiţiei sportive a României ", a declarat Ciucă.

El a punctat că patrimoniul naţional a fost şi este îmbogăţit cu fiecare succes al sportivilor români.

"România are în palmares 309 medalii olimpice, 90 de aur, 97 de argint, 122 de bronz, începând cu anul 1924, când a fost câştigată prima medalie de bronz, la rugby. Dumneavoastră, prin medaliile cucerite, aţi înălţat drapelul României pe catargul podiumului la competiţii sportive europene şi internaţionale de anvergură. Performanţele dumneavoastră au cucerit inimile noastre şi suntem recunoscători şi înţelegem că în spatele acestor rezultate remarcabile stau ore întregi de antrenamente, pregătiri intense şi, nu în ultimul rând, talent înnăscut. Mă bucur să vă văd astăzi din nou pe podium, pe podiumul recunoaşterii în România a performanţelor pe care le-aţi obţinut în anul 2022", a afirmat Ciucă.

El a adăugat că laureaţii galei reprezintă dovada că tradiţia performanţei în sportul românesc nu se pierde, mulţumindu-le, totodată, antrenorilor şi staff-urilor tehnice care s-au ocupat de pregătirea acestora.

În context, premierul a subliniat şi importanţa parteneriatului cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

"În baza parteneriatului cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a fost demarat un proces de identificare a proiectelor şi a activităţilor care implică tema sustenabilităţii, astfel, am sprijinit demersul de a aduce Complexul olimpic Sydney 2000 la un nivel care să permită loturilor olimpice să se pregătească la standard internaţional .(...) Referitor la progresul în performanţă al mai multor loturi olimpice şi naţionale înregistrat după Jocurile olimpice de la Tokyo putem considera că forul olimpic naţional este parte din acest progres prin faptul că a fost alături de federaţii şi de loturi pe tot parcursul pregătirii sportive. Strategia de dezvoltare a performanţei, urmată de COSR încă din 2017, a început să-şi arate efectele, ştiut fiind că în performanţa sportivă nu există scurtături", a declarat Ciucă.

Totodată, premierul a reliefat şi faptul că procentul de 1% din taxele de licenţă pentru jocurile de noroc constituie un suport foarte important în pregătirea activităţilor desfăşurate de sportivii olimpici la un nivel compatibil cu înalta performanţă.

Acesta a subliniat că prin sport întreaga societate are de câştigat.

"Sportul formează caractere puternice, în spiritul competiţiei şi al fairplay-ului promovează incluziune şi deschide oportunităţi celor care, pe lângă talent, se remarcă prin dorinţa de a performa prin ceea ce fac. Dragi laureaţi ai Galei Sportivul Anului, pentru noi toţi sunteţi campioni. Sunteţi modelele pentru tinerii sportivi şi pentru mulţi dintre copiii din România (...), sunteţi ambasadorii României. Este minunat să vedem astăzi că avem multe modele în majoritatea disciplinelor sportive, inclusiv la nivelul competiţiilor paralimpice. Doresc să adresez felicitări tuturor pentru performanţele frumoase de până acum (...) să-mi exprim, de asemenea, convingerea că, anul viitor, atunci când urmează Jocurile Olimpice de la Paris, veţi obţine rezultate remarcabile, mai bune decât cele de până acum, iar noi vom continua să vă susţinem ", a declarat Ciucă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te