Consilierii generali USR PLUS au depus în mandatul actual (început la sfârșit de octombrie 2020) 22 de proiecte de hotărâri. Acestea trebuie să primească unul sau mai multe rapoarte de specialitate din partea Primăriei Municipiului București, în funcție de specificul proiectului, în termen de 30 de zile de la depunere. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, a reclamat consilierul general Andrei Rigu.
„Fără aceste rapoarte de specialitate proiectele de hotărâri nu pot fi înscrise pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General.
Din cele 22 de proiecte depuse de consilierii USR PLUS până acum nu am luat în calcul următoarele proiecte chiar dacă și în cazul lor termenul de 30 de zile a fost depășit:
- 1 a fost adoptat,
- 2 au primit rapoartele de specialitate,
- 2 au primit rapoartele de specialitate și se află în dezbatere publică,
- 3 au primit altă soluție juridică prin proiecte depuse de Primarul General,
- 5 încă se află în termenul de 30 de zile în care trebuie să primească raport de specialitate.
9 proiecte depuse din noiembrie până acum au acumulat 491 de zile de întârziere în obținerea rapoartele de specialitate necesare pentru a ajunge pe ordinea de zi a Consiliului General”, susține Andrei Rigu.
Consilierul general menționează că alte 9 proiecte care au acumulat, în total, 1 an și jumătate de întârziere în puțin peste 4 luni.
„Printre aceste proiecte se află:
- realizarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea Muzeului Transportului Public și Mobilității din București - 128 zile de întârziere
- revocare drept de administrare Primăria Sectorului 4 pe un teren spațiu verde pe care primarul Băluță vrea să-l betoneze - 34 zile de întârziere
- introducerea unei subdiviziuni tarifare (30 min) pentru parcarea în București - 28 zile de întârziere
- dizolvare și lichidarea companiilor municipale - 22 zile de întârziere”, arată consilierul general USR PLUS.
Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord
Andrei Rigu susține că posibilitatea consilierilor generali de a reprezenta interesele cetățenilor este îngreunată deși există termene legale foarte clare în legislație care obligă aparatul de specialitate al Primarului General să le respecte.
„Consider că această situație nu poate fi menținută în detrimentul cetățenilor și, după numeroase discuții purtate în acest sens în interiorul Primăriei Municipiului București, o voi adresa public cu fiecare ocazie pe care o am, reamintindu-i Primarului General că aparatul de specialitate este în subordinea acestuia și că are prerogative prevăzute de lege, întărite de principiile unei administrații locale moderne și oferite prin vot de cetățeni ca să se asigure că subordonații săi își fac treaba”, a scris Andrei Rigu pe Facebook.