Codul de Procedură Penală, votat cu dedicație pentru Dragnea. Opoziția îl va ataca la CCR

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.06.2018 - 17:50
Gabriel Vlase și Florin Iordache, la vot. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea
Gabriel Vlase și Florin Iordache, la vot. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

În doar șase ore, majoritatea parlamentară PSD, ALDE și UDMR, susținută de grupul minorităților, a votat sute de amendamente controversate la Codul de Procedură Penală. Unele l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea, altele ar putea duce la revizuirea procesului lui Dan Voiculescu.

SHARE

Iată care sunt cele mai controversate amendamente la Codul de Procedură Penală: 

- în apel nu se mai poate da o pedeapsă cu condamnare persoanei care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi. (De această prevedere ar putea beneficia Călin Popescu Tăriceanu, achitat în primă instanță)

- urmărirea penală nu poate dura mai mult de un an. Dacă după un an, cauza nu a fost trimisă în judecată, dosarul se clasează.

- denunțurile duc la reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la comiterea faptei. 

- convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală 

- liberarea condiționată poate fi cerută din 6 în 6 luni, față de intervalul de minimum un an cât trebuie să treacă acum între solicitări. 

- sentințele definitive pot fi revizuite pentru neredactarea și / sau nesemnarea hotărârii de către judecătorul care a participat la soluționarea dosarului (de această prevedere ar putea beneficia Liviu Dragnea, pentru dosarul Referendumul) sau sancționarea disciplinară a judecătorului sau procurorului pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă astfel a fost influențată decizia pronunțată (cazul Dan Voiculescu - Camelia Bogdan)

În plus, ”în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”.



”România, raiul infractorilor”

PNL și USR au spus că vor ataca legea la CCR. ”Ne propuneţi aşa - revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluţionarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces. Cu alte cuvinte, dacă există o decizie definitivă şi judecătorul a fost promovat sau s-a pensionat, aşa cum pe legile Justiţiei aţi încurajat prin condiţii favorabile foarte mulţi judecători, se revizuiesc decizii definitive. O fi domnul Dragnea în această situaţie? Nu ştiu. Răspundeţi dumneavoastră", a declarat, în plenul Camerei, deputata PNL Raluca Turcan.


”De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!”, a susținut deputatul USR Dan Barna. 


Deputații USR au purtat în timpul ședinței tricouri cu mesajul ”Fără penali în funcțiile publice”, iar deputatul PMP Robert Turcescu a înșirat pe holul Camerei foile raportului de peste 300 de pagini votat în doar șase ore.


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te