Cîţu: „TVA-ul scăzut înseamnă venituri mai mici la buget şi o întreagă spirală porneşte”

DE Elena Andrei | 11.01.2022 - 22:28
Cîțu nu este de acord cu reducerea TVA-ului/foto: news.ro

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că o măsură precum scăderea TVA la energie şi gaz natural luată de către autorităţile din România încă din prima lună a anului, ar putea afecta atingerea ţintei de deficit bugetar asumată de România.

SHARE

Cîţu, fost premier și ministru al Finanţelor Publice, este de părere că trebuie privită economia în perioada următoare atunci când se iau măsuri care afectează domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale şi trebuie ţinut cont dacă situaţia este una pe termen scurt sau dacă actuala criză a preţurilor la energie se va prelungi.

„E adevărat că pe hârtie poţi să scrii orice şi poţi să supralicitezi. Am înţeles că este o competiţie aici între cât de mult să scadă TVA-ul. Dar TVA-ul scăzut înseamnă şi venituri mai mici la buget şi este o întreagă spirală care porneşte", a declarat liderul PNL, marţi seară, la TVR, potrivit news.ro.

Citiți și

Ciucă: Din 1 aprilie, consumatorii casnici de energie vor beneficia de o nouă schemă de ajutor

VIDEO. Cum arată și în ce stadiul se află autostrăzile care se pot deschide anul acesta. Peste 75 kmPotrivit lui Cîţu, un ajutor dat companiilor din partea statului nu trebuie văzut drept "o gratuitate", considerând că nu este normal să fie ajutat doar unul sau anumite sectoare.

„Costul energiei afectează toate sectoarele din România, nu doar îngrăşăminte, mâncare sau carburanţi. Toate sectoarele din România sunt afectate şi nu mi se pare normal să ajutăm doar un anumit sector. Dacă facem o măsură care reduce taxele, ea trebuie făcută unitar pentru toate sectoarele. Dacă nu, nu o mai facem, pentru că noi creăm atunci un avantaj competitiv necinstit unor companii în faţa altora", a spus liderul PNL.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

Guvernul ia în calcul şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. De asemenea, pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Măsurile vor fi prezentate în şedinţa coaliţiei.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.