Ciucă: Din 1 aprilie, consumatorii casnici de energie vor beneficia de o nouă schemă de ajutor

DE Daniel Toșa | 11.01.2022 - 15:54
Ciucă: Din 1 aprilie, consumatorii casnici de energie vor beneficia de o nouă schemă de ajutor/FOTO: Facebook/NicolaeCiuca

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecţie, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

SHARE

Premierul a anunţat că a convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului şi  preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a inteprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. 

„Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie.

Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei  măsurilor de protecţie a cetăţenilor - consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.  Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalităţi”, a anunţat premierul. 

Citește și: Evenimentele din Kazahstan au generat o luptă de interese între Rusia și China

El a precizat că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la suta, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale”, a spus şeful Executivului. 

În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, premierul a anunţat că vor fi lansate măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menţine active până la data de 1 iulie.

Citește și: Ministrul Educației anunță cum pot beneficia de ajutor cei care au pierdut bursa de merit

„Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetăţeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc şi vom dispune măsuri în consecinţă.

Este însă foarte important să înţelegem că toate aceste măsuri necesită coerenţă şi coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a mai spus premierul, precizând că va prezenta toate măsurile în şedinţa coaliţiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te