Ciolacu pare de acord cu religia la Bacalaureat și cere să nu i se impună „un progresism forţat”

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.03.2023 - 22:14
Marcel Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Marcel Ciolacu lasă să se înțelegeagă că susține ideea Bisericii Ortodoxe potrivit căreia religia e binevenită ca materie la BAC. Șeful PSD dă dovadă că nu cunoaște ce se predă copiilor, azi, la materia religie. Dogmatică, nicidecum istoria religiilor cum zice Ciolacu.

SHARE

„Cultele au înţeles că trebuie să fie unite într-o astfel de abordare. Cultele au propus un opţional, deci nu obligatoriu. Şi sportul e opţional, ca materie de Bacalaureat. Nu vorbim despre religie în sensul să fii habotnic, ci vorbim despre istoria religiilor la Bacalaureat. Eu nu pot să intru în băşcălia cu «ce faci, pupaţi moaştele?»”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„Religia aduce cunoaştere, nu supunere. Nu trebuie să fii habotnic dacă înveţi istoria religiilor. Despre ce vorbim? Eu am trăit în comunism, nu poate să-mi mai impună nimeni nimic. Ca să impui unui stat în România, după 50 de ani, să impui un progresism forţat, peste ceea ce tu simţi şi crezi, nu duci la nimic, ci la extremism, la antagonizare. Nu ştiu ce-şi doresc ei, că nu vor putea să schimbe România”, a completat liderul PSD.

Întrebat dacă nu ar trebui făcute nişte studii de impact privind introducerea Religiei ca materie opţională la Bacalaureat, Ciolacu a răspuns: „Ce studii de impact să faci la principiile creştine, vechi de mii de ani?”.

Newsweek a arătat zilele trecute că în manualele de liceu nu este vorba de studierea istoriei religiei, ci de dogmatică. În manualul de clasa XI-a se studiază învățăturile din credința creștină. De asemenea, se studiază concepția creștină asupra unor diverse aspecte ale vieții. 

Pasajele următoare sunt citate din manualul de Religie, clasa a XI-a:


„Se încearcă astăzi tot mai mult și mai insistent să se arate că avortul trebuie justificat și considerat drept ceva firesc. Dincolo de condițiile societății în care trăim și de mentalitatea omului contemporan, avortul rămâne ucidere
de prunci.

Întreruperea la cerere a unei sarcini nu este, să reținem, doar problema femeii, ci ține de responsabilitatea cuplului, bărbat și femeie. Nu există motiv întemeiat pentru care viața unui copil să fie suprimată în pântece...

Ca dezintegrare a unei familii, divorțul reprezintă drama unui cuplu. Consecințele, de ordin moral sau psihologic, pe care divorțul le aduce în viața membrilor unei familii sunt uneori deosebit de grave. În acest sens, misiunea
preoților este foarte importantă, susținând dorința unității acelei familii, atât prin intermediul spovedaniei, cât și prin dialog și buna sfătuire a soților. 

Căsătoria creștină este monogamă, heterosexuală și binecuvântată. Constituirea unui cuplu creștin înseamnă însoțirea unui singur bărbat cu o singură femeie, primind în Biserică binecuvântarea lui Dumnezeu”, potrivit manualului deaspre care puteți citi în linkul de mai jos.

Citește și: Pasaje din manualul de religie ce vor genera dezbateri în societate și certuri acasă. Propusă la BAC

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te