Marcel Ciolacu, la Chișinău: România vă susține pentru a face această mare unire în interiorul UE

DE Romulus Preda | Actualizat: 18.06.2022 - 11:25
Marcel Ciolacu, despre unirea cu R. Moldova în interiorul UE / FOTO: captură youtube.com

Toate forțele politice din România vă susțin pentru a înfăptui această mare unire în interiorul Uniunii Europene, i-a spus Marcel Ciolacu Maiei Sandu sâmbătă, la Chișinău.

SHARE

”<Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul>”. Am venit la Chișinău cu gândul la vorbele de suflet ale marelui poet Grigore Vieru. Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe! Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim, împreună,pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv! Și spun ”împreună”, pentru că experiența de 15 ani pe care România o are în UE ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstare cetățenilor. Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranță nu vor binele cetățenilor noștri! Această construcție comună începe chiar de aici, de la Chișinău”, a spus Marcel Ciolacu la Chișinău.

El a arătat că România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și: Continental a investit peste 33 de milioane de euro într-un nou centru de inginerie la Timișoara

„Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova. Stimați colegi, România și Republica Moldova sunt parte din aceeași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună. Aceasta este indivizibilă și inseparabilă. Este, însă, timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Citește și: FOTO Un băiat de 14 ani a căzut cu bicicleta de pe un pasaj rutier în Oradea. A murit pe loc

În opinia lui, pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău precum la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj.

„Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim și mai mult. De aceea, este nevoie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile de stat și private românești, dar și pentru autoritățile locale care vor să investească aici. Mai mult, România  are ambiția să devină un hub de stabilitate și dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucție al Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate și trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv”, mai spune Ciolacu.

El a dat asigurări că România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova și „va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităților de apărare, securitate și de luptă împotriva amenințărilor hibride necesare asigurării independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

„Vedem cu toții cum Rusia a amenințat viziunea înaintașilor noștri  privind o Europă liberă, prosperă și în pace. Vedem cum Rusia vrea să dărâme toate progresele făcute de la sfârșitul Uniunii Sovietice. Iar în fața acestei amenințări trebuie să spunem un nu categoric! Am văzut că mulți spun că Putin a pornit acest război absurd deoarece caută să regăsească măreția pierdută a Rusiei. Eu cred că un stat nu este măreț prin faptul că își supune vecinii prin forță și opresiune. Prin crime și durere! Un stat își atinge măreția prin colaborarea și deschiderea către lume. Prin economie, prin cultură, prin educație, prin valorile pe care le împărtășește cu ceilalți. Aceasta este singura cale de a câștiga respectul celorlalți și de a fi parte integrantă a umanității universale”, menționează Marcel Ciolacu.

Totodată, el a precizat că „România nu dorește să dea lecții nimănui, dar înțelege foarte bine regiunea și cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte”.

„Avem dreptul să avem divergențe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Și nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă Zdob și Zdub ar trebui să reprezinte și România la Eurovision, ca să luăm și noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanță când vom vorbi de valorile fundamentale ale democrației europene. Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova! Declarația comună pe care o vom adopta astăzi înseamnă mai mult sprijin din partea României pentru Republica Moldova, de la securitatea frontierelor, la proiecte de infrastructură, investiții românești și pregătirea experților moldoveni. Pentru că toate forțele politice din România vă susțin pentru a înfăptui această mare unire în interiorul Uniunii Europene”, și-a încheiat Ciolacu discursul din ședința comună a celor două parlamente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te