Bolojan: Vom plafona numărul de angajaţi pentru fiecare localitate, în primării şi consilii judeţene

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.07.2025 - 18:31

Prim-ministrul Ilie Bolojan a anunţat că Guvernul va plafona numărul de angajaţi pentru fiecare localitate, pentru primării şi consiliile judeţene.

SHARE

Şeful Guvernului spune că va limita şi numărul de poliţişti locali, astfel ca numărul de poliţişti la mia de locuitori să fie majorat.

Aceasta pentru că există situaţii la extreme. Oraşe cu 1 poliţist la 2.000 de locuitori, dar şi oraşe cu numărul de poliţişti depăşind limita legală, de exemplu Buzău.

Bolojan: Vom plafona numărul de angajaţi pentru fiecare localitate, pentru primării şi CJ

Mai jos, tot ce a spus prim-ministrul Ilie Bolojan:

"Administrația locală este una dintre cele mai importante. Urmează educația, sănătatea, ordinea publică și apoi administrația centrală.

Astăzi vă prezentăm principalele propuneri pe care de săptămâna viitoare le vom discuta, astfel încât până la finalul lunii să avem pachetul finalizat. Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării noastre.

Sunt trei direcții importante.

Una este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. A doua e să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, a genera dezvoltare.

Citeşte şi: Ilie Bolojan, anunț important la ora 18.00. Este vizată administrația publică locală

A treia direcție ține de descentralizare și digitalizare, în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia aproape de cetățean.

Eu o să mă refer la prima direcție. Una dintre măsurile importante va fi: plafonarea numărului de angajați care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național.

Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitor. Pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați, pot fi numărul de UAT-uri.

Citeşte şi: Bolojan: Nu promitem miracole. Am ca țintă prioritară reducerea risipei

În acest fel vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și ai consiliior județene. De ce e nevoie de această măsură?

Avem azi primării cu număr mic de angajați care funcționează bine și avem aceleași primării având o populație asemănătoare cu număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate, pe care cetățenii să-l perceapă.

Avem CJ-uri care au 100 de angajați și avem CJ-uri mai mici care au peste 200 de angajați. Nu s-a constatat că la cele cu număr redus nu își gestionează problemele.

Citeşte şi: Patronii din România salută pachetele de reformă legislativă și administrativă propuse de Bolojan

Acolo unde personalul a fost supradimensionat va fi redus, acolo unde personalul este deja redus, acest lucru nu îi va afecta.

Dimpotrivă, vor avea ocazia să își stabilească organigrama cum vor. A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma de azi, de la un polițist la 1.000 de locuitori să fie majorată.

Cum? Rămâne să stabilim cu primăriile. Și aici avem situații în care suntem la extreme. Avem orașe care au 1 polițist la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, de exemplu Buzău, care au mult peste limita legală.

Un funcţionar poate lucra la mai multe primării

Un funcţionar public va putea să aibă norma împărţită între două primării. În sectorul privat există contabili sau IT-işti care deservesc mai multe firme. La primăriile mici, un IT-ist sau un secretar de primărie poate acoperi două primării.

Mă gândesc la zona de urbanism, unde nu ai atât de multe certificate de urbanism, în unele primării, ca să fie nevoie de normă întreagă.

Serviciile pot fi achiziţionate în comun, astfel încât toate serviciile la nivel local să poată fi efectuate cât mai bine. Dacă tot este o comună care are o bibliotecă, aceasta să fie pentru două comune. Un bibliotecar poate lucra pentru două comune. Multe nu mai au biblioteci funcţionale.

Premierul Ilie Bolojan, în conferinţă de presă - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Cred că putem reduce numărul consilierilor de la primarii din ţară, la fel cum ne vom propune şi la nivel central să reducem aparatele de consilieri, pentru a avea administraţii mai eficiente şi mai responsabile.

Am finalizat o analiză a modului în caqre gestionăm investiţiile din România. Suntem în situaţia în care nu mai putem asigura toate finanţările.

Am decis să prioritizăm aceste investiţii, astfel încât să fie finalizate proiectele în stadiu avansat, iar celelalte să nu le mai asigurăm finanţarea, urmând ca în toamnă să stabilim prioritizarea, în funcţie de importanţa şi maturitatea proiectelor, astfel încât să le avem prioritizate de anul viitor."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te