Ciolacu: Am votat politic în 2015 să ia parlamentarii pensii speciale. Azi, votăm invers. E criză

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.02.2021 - 13:00
Marcel Ciolacu / Foto Inquam Photos/George Călin

PSD a anunțat că a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Pensiile speciale pentru parlamentari au apărut în urma unei inițiative legislative din 2015 inițiată tot de PSD.

SHARE

În 15 aprilie 2015 la Parlament a fost depusă „Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor”. Propunerea a fost semnată de 228 de deputați și senatori în majoritate covârșitoare de la PSD.

Printre parlamentarii PSD care au semnat pentru acordarea de pensii speciale pentru parlamentari îl regăsim și pe liderul PSD de azi Marcel Ciolacu. Detalii AICI.

Ciolacu: Să fim alături de oameni 

Președintele PSD a explicat, pentru Newsweek România, de ce, în urmă cu 6 ani, a crezut oportun ca parlamentarii să ia pensii speciale.

„În 2015 s-a luat o hotărârea politică de a iniția această lege. A fost votată și de politicieni de la alte partide. Am luat act de această decizie politică și, normal, am votat-o. Eu, și la primul mandat și la al doilea, mi-am dat demisia ca să nu beneficiez de pensia specială pentru parlamentari.

Am respectat și decizia partidului și m-am respectat și pe mine ca om, atunci când am decis că nu vreau să beneficiez de această indemnizație specială. În acest moment, am luat o altă decizie politică văzând cum arată bugetul și pentru a fi solidari cu românii. Nu credem că mai este oportun ca parlamentarii să beneficieze de pensie specială. Și am inițiat, în acest sens, un proiect de lege”.

OUG pentru pensii speciale de la guvern

Marcel Ciolacu spune că așteaptă de la guvern o ințiativă pentru diminuarea sau eliminarea celorlalte pensii speciale.

„Indemnizațiile speciale ale parlamentarilor nu pot fi schimbate decât în Parlament. Guvernul nu poate da OUG în aceeastă privință.

PSD a venit cu un proiect de lege de impozitare a celorlalte pensii speciale, mai puțin a celor militare. A fost atacată și respinsă de CCR. Cel mai simplu este ca guvernul să dea o OUG de eliminare sau impozitare a pensiilor speciale”, a spus Marcel Ciolacu pentru Newsweek România.

Biroul Politic Naţional al PSD a hotărât marţi, în unanimitate, depunerea la Parlament a unui proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, a anunţat liderul deputaţilor social democraţi, Alfred Simonis.

Legea privind acordarea de pensii speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare la începutul anului 2016.

Citește și: PSD și Ciolacu au semnat, în 2015, pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Acum, cer abrogarea
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te