Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el?

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.03.2024 - 18:59
Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el? - Foto: newsbv.ro
Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el? - Foto: Gogea's Blog

Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el? Eroul anticomunist braşovean Liviu Corneliu Babeş are, după 35 de ani de când şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, o statuie care aminteşte de martiriul său.

SHARE

Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el? Eroul anticomunist braşovean Liviu Corneliu Babeş are, după 35 de ani de când şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, o statuie care aminteşte de martiriul său, însă, deocamdată nici măcar elevii din judeţul Braşov nu învaţă despre el.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a dezvelit la Poiana Braşov statuia dedicată memoriei lui Babeş, în prezenţa văduvei acestuia, Etelka.

Cine este eroul anticomunist, a cărui statuie a fost dezvelită azi? Ce a făcut el?

"Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeş. Este o datorie a noastră, a tuturor, să cinstim această memorie. (...) şi, în sfârşit, am dus-o la îndeplinire.

Este important să cinstim memoria lui Liviu Corneliu Babeş, în această zi, cu atât mai mult cu cât gestul lui a fost un gest suprem de renunţare la sine şi de a da tot ce ai, inclusiv viaţa, pentru ca noi să fim liberi.

Sper să transmitem tuturor un mesaj şi să păstrăm un moment, în inimile şi în mintea noastră, la fiecare 2 martie", a declarat primarul Allen Coliban, conform Agerpres. Statuia, care este o replică la scară mai mare a unei opere a lui Liviu Corneliu Babeş, Icar, a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Braşov.

Citeşte şi: VIDEO 21 Decembrie 1989 Mitingul la care a căzut Nicolae Ceaușescu. Filmul ultimei zile de dictatură

"Cred că, din toată opera, din toate lucrările, aceasta, Icar, este cea mai grăitoare şi simbolică, pentru felul în care el şi-a trăit viaţa şi a decis să şi-o încheie. Acest monument este într-o zonă foarte circulată a Poienii Braşov, tocmai pentru că avem nevoie de expunere şi vizibilitate.

Avem nevoie ca toţi cei care trec pe aici şi toţi cei care vin la schi sau la săniuş să îşi ia un moment şi să se gândească ce reprezintă această statuie", a adăugat edilul braşovean.

La rândul său, prefectul Braşovului, Mihai Cătălin Văsii, a subliniat că Liviu Corneliu Babeş este un erou, cu care braşovenii se mândresc, însă cu toate acestea nici măcar elevii din Braşov nu învaţă despre el.

Foto: Gogea's Blog

"Jertfindu-se, a pus Braşovul pe harta luptei anticomuniste. Este eroul cu care noi, braşovenii, ne mândrim. Sper ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, să putem să prezentăm cine a fost eroul Liviu Corneliu Babeş, la nivelul tuturor unităţilor şcolare din judeţul Braşov", a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Citeşte şi: Adrian Cioroianu: Un legionar criminal nu este mai nobil decît un criminal comunist

Dintr-o eroare, numele eroului martir a fost înscris greşit pe statuie, însă primarul Braşovului a dat asigurări că va fi corectat. Realizarea şi amplasarea statuii a costat 140.000 de lei.

În 2 martie 1989, braşoveanul Liviu Corneliu Babeş, şi-a dat foc, la baza pârtiei Bradul, în semn de protest faţă de politica opresivă a regimului ceauşist. Efectiv, a apărut în flăcări, din pădure.

La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbuşit, sub privirile celor prezenţi, între care şi foarte mulţi turişti străini. Înainte de a se autoincendia, a afişat pe trunchiul unui copac textul "Stop Murder, Auschwitz = Braşov".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te