Un grup de congresmeni ai SUA sosesc azi la București. Nu sunt multe informații publice, dar una din temele aflate pe agenda discuțiilor o reprezintă alegerile din România și motivul anulării turului II.
Ce spune Congresul SUA despre Călin Georgescu și anularea alegerilor din România: Discurs pro-Rusia
Consilierul președintelui Bolojan a spus că România va explica anularea alegerilor: „Mai mult decât atât, noi, sigur, vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla”, a spus Cristian Diaconescu.
Citește și: Rețeaua lui Georgescu: 20.000 conturi TikTok activate în ziua alegerilor. 5.000.000 vizualizări/oră
Delegații Congresului SUA nu sunt atât de neștiutori în legătură cu alegerile din România. Într-o prezentare publicată pe site-ul Congresului SUA, există o analiză a situației politice din România. Analiza nu prezintă momentul în care BEC a decis să invalideze candidatura lui Călin Georgescu.
Anularea alegerilor prezidențiale din 2024
„Situația politică a României a fost volatilă de la sfârșitul anului 2024. Călin Georgescu, un candidat relativ puțin cunoscut, care și-a desfășurat campania în principal pe rețelele de socializare și nu a raportat cheltuieli de campanie, a obținut, în mod neașteptat, cele mai multe voturi (22,9 %) în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Georgescu avea mai puțin de 1% la începutul lunii noiembrie, aproximativ 6% la mijlocul lunii noiembrie și aproximativ 11% în sondajele finale preelectorale.
Unii observatori au apreciat că declarațiile lui Georgescu de elogiere a liderilor fasciști români din secolul al XX-lea și a președintelui rus Vladimir Putin, precum și remarcile care transmit scepticism cu privire la NATO, la statalitatea ucraineană, la sprijinul acordat de România Ucrainei și la anumite aspecte ale cooperării dintre SUA și România, pun în primejdie orientarea euro-atlantică a României”, se arată în prezentarea Congresului pe care o găsiți AICI
Autorii se abțin de la orice fel de comentariu.
„Deși Georgescu neagă legăturile cu Rusia și afirmă că susține aderarea României la NATO și UE, unii observatori apreciază că o parte din retorica sa privind Occidentul, NATO și Ucraina seamănă cu narațiunile rusești. Un alt rezultat neașteptat al primului tur a fost eșecul prim-ministrului Ciolacu - care părea să fie candidatul principal în sondaje - de a ajunge în turul al doilea.
În schimb, Georgescu a trebuit să o înfrunte pe Elena Lasconi, liderul partidului proeuropean de opoziție Uniunea Salvați România (USR).
Rezultatele alegerilor au atras atenția asupra valului de conținut pro-Georgescu pe rețelele de socializare (în special TikTok) de la sfârșitul campaniei, asupra respectării de către campania lui Georgescu a legilor electorale românești, asupra reacției TikTok la preocupările exprimate de autoritățile electorale române și asupra acuzațiilor privind eforturile Rusiei de a influența spațiul informațional din România și de a slăbi coeziunea socială”, arată raportul care citează nu mai puțin de 103 surse.
Citește și: Campanie plătită pro Georgescu pe FB la fel ca pe TikTok. Pagini cu milioane de urmăritori îl susțin
De ce s-au anulat alegerile? Influenceri dubioși l-au sprijinit pe Călin Georgescu
Congresmenii știu foarte bine despre rapoartele SRI și SIE care au demonstrat legăturile lui Călin Georgescu cu Rusia.
„La 6 decembrie 2024 - cu două zile înainte de a avea loc turul doi între Georgescu și Lasconi - Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, constatând că mai multe nereguli și încălcări ale legislației electorale au compromis integritatea acestora.
Decizia Curții s-a bazat pe rapoarte recent declasificate ale serviciilor române de informații care descriu un efort online la scară largă de promovare agresivă a candidaturii lui Georgescu înainte de primul tur.
Potrivit rapoartelor, campania online a fost coordonată pe canalele Telegram și Discord, susținută de un actor de stat (Rusia n.red) și desfășurată în mare parte pe TikTok, unde influenceri plătiți și rețele de conturi au amplificat conținutul și hashtag-urile asociate cu candidatura lui Georgescu.
Citește și: Steagul Rusiei cu simbolul „Z”, fluturat mitingul organizat de AUR pro-Călin Georgescu în Capitală
O parte din conținut părea să încalce cerințele legii electorale românești, conform cărora materialele de campanie politică trebuie să fie etichetate ca atare, ceea ce a dus la vizibilitatea preferențială a lui Georgescu pe TikTok. În alte părți, rapoartele au descris amenințările hibride rusești în creștere, care vizează România, și au subliniat asemănările aparente dintre campania coordonată pe rețelele de socializare în cadrul alegerilor din România și presupusele cazuri de interferență din Moldova și Ucraina atribuite Rusiei”, arată raportul.
Efectul Călin Georgescu: UE anchetează TikTok
Congresul a aflat și că TikTok a fost investigat de UE după intereferența în alegerile din România de partea lui Călin Georgescu.
„Constatările rapoartelor au stimulat investigațiile cu privire la persoanele și finanțarea care ar fi stat în spatele campaniei digitale, precum și cu privire la respectarea de către Georgescu a legislației românești privind finanțarea campaniilor electorale și a altor legi electorale.
Impulsionată în parte de evoluțiile din România, UE a anunțat o anchetă oficială asupra TikTok pentru o potențială încălcare a Digital Services Act (Legea privind serviciile digitale) a blocului comunitar, care are scopul declarat de a preveni activitățile online dăunătoare și dezinformarea. Ancheta se va concentra pe gestionarea riscurilor pentru alegeri sau discursul civic în legătură cu sistemele de recomandare ale TikTok și pe politicile TikTok privind publicitatea politică și conținutul politic plătit”, arată documentul.
Citește și: Călin Georgescu, alături de un extremist judecat pentru incitare la ură: „Să ne asumăm istoria"
Ce rol au jucat JD Vance și Blinken?
Raportul mai arată și „implicarea” înalților oficiali ai SUA în alegerile din România.
„Secretarul de stat de atunci, Antony Blinken, și unii factori de decizie europeni și-au exprimat sprijinul pentru instituțiile din România și îngrijorarea cu privire la rapoartele privind interferența Rusiei.
Alți analiști, deși nu contestă gravitatea situației, au afirmat, totuși, că anularea alegerilor ar putea să adâncească neîncrederea românilor în procesele democratice și să stimuleze și mai mult sprijinul pentru narațiunile antisistem.
Unii dintre cei care susțin acest punct de vedere sugerează, de asemenea, că, pe lângă orice impact al manipulării digitale și al încălcării legislației electorale, victoria lui Georgescu în primul tur reflectă, de asemenea, nemulțumirea reală a alegătorilor față de partidele de guvernământ din România.
Cei doi candidați (Georgescu și Lasconi n.red.) au salutat comentariile vicepreședintelui american JD Vance cu privire la România, din discursul său din 14 februarie 2025, la Conferința de Securitate de la München, în care acesta a descris anularea alegerilor ca fiind „bazată pe suspiciunile slabe ale unei agenții de informații și pe o presiune enormă din partea vecinilor continentali”, se arată în documentul SUA.
Membrii Congresului vor avea o întrevedere cu premierul Ciolacu și cu președintele interimar Ilie Bolojan.