Ce au spus Cîțu, Ciolacu și Ciucă după discursul lui Volodimir Zelenski în Parlament

DE Romulus Preda | Actualizat: 05.04.2022 - 19:39
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/ Foto: president.gov.ua

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, președinții celor două camere ale Parlamentului, dar și premierul Nicolae Ciucă au transmis, luni, mesaje de solidaritate cu Ucraina, au condamnat crimele de război și au vorbit despre înăsprirea sancțiunilor care vizează Rusia.

SHARE

„Domnule preşedinte Zelenski, este o onoare să vă ascultăm astăzi, în Parlamentul României. Mulţumesc că mi-aţi acceptat invitaţia de a susţine acest discurs. (...) Domnule preşedinte Zelenski, sunteţi un erou, nu doar în Ucraina, ci şi în România, cred că şi în toate statele care respectă principiile şi valorile democratice. Curajul şi perseverenţa de care aţi dat dovadă, în această perioadă dificilă pentru Ucraina, ne inspiră pe toţi, ne motivează să fim mai uniţi, pentru că doar împreună putem reuşi tot ceea ce ne-am propus şi doar împreună putem învinge", a afirmat Florin Cîţu.

„Domnule preşedinte Zelenski, am fost şi voi rămâne unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai politicii promovate de Putin. Războiul declanşat de acesta nu are justificare şi avem datoria să-l oprim prin toate mijloacele. Asta înseamnă că Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic, Poate că unii cred că este o măsură mult prea dură, dar niciun răspuns nu cred că este suficient de aspru pentru atrocităţile provocate Ucrainei. Şi este important, domnule preşedinte, să aflăm direct de la dumneavoastră despre situaţia critică a Ucrainei", a adăugat Cîţu.

Cîțu a subliniat că masacrul de la Bucea nu poate rămâne nepedepsit.

"Este inadmisibil ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal, care sfidează orice lege, orice tratat internaţional, a condus Rusia către un război ilegal. Masacrul de la Bucea nu trebuie să rămână nepedepsit. România a sesizat deja Curtea Penală Internaţională cu privire la infracţiuni de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei. Domnule preşedinte, prin gestul de astăzi, de a merge în mijlocul ucrainenilor din Bucea, aţi arătat încă odată că sunteţi un adevărat lider pentru poporul dumneavoastră, şi meritaţi tot respectul şi admiraţia conducătorilor de peste tot. De aceea, avem datoria de a nu rămâne pasivi", a mai spus preşedintele Senatului.

Citește și: VIDEO Zelenski: România va participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război

Marcel Ciolacu: "Cea mai gravă" criză de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că, începând din 24 februarie, are loc "cea mai gravă" criză de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prin "invazia nejustificată, ilegală şi neprovocată" a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"Începând cu 24 februarie, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ne alăturăm şi de la această tribună vocilor care exprimă sprijinul ferm şi de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei şi cerem încetarea imediată şi necondiţionată a acţiunii militare împotriva Ucrainei, precum şi retragerea forţelor armate ruse de pe întregul teritoriu al acestei ţări. Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului XXI", a afirmat Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, în cadrul căruia a rostit un discurs, prin videoconferinţă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

El a adăugat că imaginile din Bucea care au făcut înconjurul lumii au copleşit şi au revoltat.

"Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiţi, ei trebuie să ajungă în faţa Justiţiei, să fie traşi la răspundere cât mai curând. În acest sens, sprijinim pe deplin ancheta amănunţită din partea Curţii Penale Internaţionale, România alăturându-se acestui demers încă de pe data de 2 martie", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ciolacu l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei că, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, cetăţenii care fug din calea războiului vor găsi "ocrotirea de care au nevoie" în România.

"Războiul este o tragedie din care nimeni nu câştigă, toţi pierd. Războiul aduce doar moarte, suferinţă şi destine distruse. Tocmai de aceea gândul meu se îndreaptă şi către etnicii români din Cernăuţi, Odesa, de pe tot cuprinsul Ucrainei. Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea ţării în care trăiesc şi cred, domnule preşedinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre naţiunile noastre. Curajul dumneavoastră şi al cetăţenilor Ucrainei, indiferent de etnie, demnitatea şi hotărârea cu care luptaţi pentru libertate şi pentru dreptul de a vă hotărî singuri soarta sunt un exemplu pentru întreaga lume. Victoria Ucrainei este o victorie necesară atât pentru viitorul european al ţării dumneavoastră, cât şi pentru parcursul european al Republicii Moldova. Succesul Ucrainei înseamnă victoria libertăţii, democraţiei şi valorilor europene în această regiune a Europei", a completat Marcel Ciolacu. 

Citește și: Premierul Ciucă: România va respecta toate sancţiuni economice impuse Rusiei la nivel internațional

Nicolae Ciucă: Suntem solidari cu poporul ucrainean

Mult prea mulţi oameni şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei Parlamentului în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut un discurs prin videoconferinţă.

"Simbol al unei rezistenţe în faţa unei agresiuni barbare şi nedrepte, sunteţi, astăzi, domnule preşedinte Zelenski, liderul unei naţiuni care luptă pentru identitate şi libertate în acest război ilegal şi neprovocat. Mult prea mulţi şi-au pierdut viaţa. Alţii au fost obligaţi să ia calea refugiului, ca urmare a bombardamentelor brutale şi atrocităţilor trupelor ruseşti, fără discernământ asupra civililor, şcolilor, spitalelor, teatrelor. Atrocităţile de la Bucea, de care am aflat chiar ieri, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toţi. Toate aceste acţiuni inumane asupra populaţiei civile trebuie sancţionate de instanţele penale internaţionale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în faţa Justiţiei", a afirmat Ciucă.

Premierul şi-a exprimat admiraţia faţă de "tenacitatea, determinarea şi curajul poporului ucrainean" în a-şi apăra ţara, valorile democratice şi modul de viaţă. El a menţionat că românii sunt solidari cu poporul ucrainean şi şi-au deschis "porţile şi sufletele" pentru vecinii ucraineni veniţi la noi în ţară.

"Solidaritatea noastră faţă de cei peste 650.000 de vecini şi prieteni veniţi în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituţiilor statului, ci şi la nivelul organizaţiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetăţenilor simpli care au simţit drama vecinilor ucraineni şi şi-au dorit din tot sufletul să îi ajute. Le mulţumesc tuturor pentru acest efort, dovadă de omenie, solidaritate şi deschidere. Este important să înţelegem că în societăţile cu valori europene şi democratice asumate găseşti mereu prieteni de nădejde", a spus premierul Nicolae Ciucă.

El a subliniat că România va face tot ce îi stă în putinţă astfel încât cetăţenii ucraineni care au ajuns aici să poată avea o viaţă normală şi un trai decent. Ciucă, a menţionat că aceşti oameni beneficiază de servicii de sănătate în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români şi îşi pot găsi un loc de muncă. Au fost făcute modificări legislative în acest sens şi peste 1.100 de ucraineni lucrează deja în firmele româneşti.

"Cei peste 30.000 de copii veniţi din Ucraina pot merge la şcoală în cele peste 50 de şcoli şi licee cu predare în limba ucraineană, precum şi folosind celelalte facilităţi puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei din România. Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămaşi să îşi apere ţara, cât şi pe cei strămutaţi intern cu ajutor umanitar, combustibil şi resurse necesare pentru a supravieţui. Am înfiinţat hub-ul umanitar european de la Suceava prin care transferăm ajutoarele venite de pretutindeni. Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată, cu sprijinul UE, al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Înaltului comisariat pentru refugiaţi, precum şi al altor state partenere", a precizat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a oferit asigurări că familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranţă. El i-a mulţumit preşedintelui Zelenski că s-a referit, în discursul său, la cetăţenii de etnie română care trăiesc în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a vorbit, luni seara, deputaților și senatorilor români. La ședința Parlamentului a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te