Ce a lăsat Ghinea în urmă: PNRR, restant, stadiul absorbției - dezastruos

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.09.2021 - 12:53
Foto: Inquam/ George Calin
Foto: Inquam/ George Calin

În pofida laudelor pe care ministrul Cristian Ghinea le-a adus propriei sale activități, situația reală este mult diferită: PNRR este încă evaluat de Comisia Europeană, iar absorbția fondurilor de coeziune merge la fel de prost ca până acum.

SHARE

Potrivit ultimei raportări a Ministerului, rata de absorbție a fondurilor de coeziune era, la 31 iulie, de 38,30%. În 31 decembrie 2020, când Cristian Ghinea a preluat conducerea ministerului, era de 33,61%. 

Citește și: VIDEO Filmare nocturnă cu podul de 500 milioane € de la Brăila la care se lucrează non-stop

De altfel, Consiliul Fiscal a arătat că din cele 3,2 mld. euro estimate pentru acest an au fost absorbite doar circa o treime în primele 6 luni: „Conform datelor MIPE privind stadiul absorbției fondurilor UE din CFM 2014-2020, la data de 31.07.2021, rata de absorbție efectivă (rambursări de la Comisia Europeană) era de numai 38,3% cumulat la cele șase programe
operaționale pe întreaga perioadă, respectiv doar 8,5 mld. euro rambursate din totalul alocărilor de 22,6 mld. euro”. 

Tot Consiliul Fiscal a afirmat, în opinia la proiectul de rectificare de buget, că ministerul de Finanțe nu ia în calcul să încaseze vreun ban din PNRR în 2021.

„În proiectele de acte normative aferente rectificării bugetare primite de la Ministerul Finanțelor nu se face vreo referire la PNRR, implicit la estimarea, chiar preliminară, a unui eventual impact bugetar al acestuia în anul 2021. Doar în Raportul privind execuția bugetară pe sem. I 202116 se specifică faptul că, pentru CFM 2021-2027, programele operaționale sunt în curs de aprobare, iar PNRR este în curs de analiză în vederea aprobării de către Comisia Europeană”, scrie Consiliul Fiscal. 

14 țări membre ale UE, majoritatea din Vestul Europei, au deja aprobate planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR). România încă mai așteaptă. 

la început de iulie, CE a evaluat și a dat aviz favorabil pentru documentele prin care vor primi fonduri europene suplimentare: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Slovacia, Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, Belgia, Suedia, Lituania.

Potrivit unui expert în fonduri europene, contactat de Newsweek România, dar care a dorit să-și păstreze anonimatul, țara noastră nu va reuși să cheltuie mai mult de 40% din cele 29,2 miliarde de euro puse la dispoziție de UE prin PNRR. 

Citește și: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a finalizat documentele legale ale PNRR şi le-a trimis vineri seară la Comisia Europeană, în contextul în care acestea trebuiau finalizate şi trimise de România în această săptămână pentru ca PNRR să rămână în calendarul actual de aprobare pentru septembrie, a transmis ministrul de resort, Cristian Ghinea, pe Facebook, arăta Agerpres, la 4 septembrie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te