Care este al treilea stat american care i-a interzis lui Trump candidatura

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.02.2024 - 15:06
Donald Trump Foto: profimediaimages.ro

Un al treilea stat american l-a eliminat pe Donald Trump de pe buletinul de vot din alegerile preliminare republicane.

SHARE

Un al treilea stat american l-a eliminat pe Donald Trump de pe buletinul de vot din alegerile preliminare republicane. 

Totuși, disputa privind prezența fostului președinte pe buletinele de vot este, în prezent, evaluată de Curtea Supremă, aceasta urmând să dea un verdict final în viitorul apropiat.

Care este al treilea stat american care i-a interzis lui Trump candidatura

Sistemul judiciar din statul american Illinois a decis că Donald Trump este ineligibil să candideze la președinția Statelor Unite și l-a eliminat pe fostul președinte de pe buletinul de vot din alegerile preliminare republicane, acesta fiind al treilea stat care ia o astfel de decizie.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

Această decizie, asemănătoare celor din statele Maine şi Colorado, vine în timp ce Curtea Supremă majoritar conservatoare, vârf al puterii judiciare americane, urmează să decidă dacă acţiunile lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului, în 6 ianuarie 2021, îl fac ineligibil.

Citește și: Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE

Şansele ca membrii Curţii Supreme să tranşeze problema în defavoarea fostului preşedinte sunt slabe, judecătorii dorind să evite cu orice preţ să lase loc unor suspiciuni privind o ingerinţă electorală.

Citeşte şi: Donald Trump a fost arestat. Fostul președinte al SUA riscă 400 de ani de închisoare

Judecătoarea din Illinois, Tracie Porter, o democrată, a declarat, cu toate acestea, miercuri, că numele fostului preşedinte trebuie retras de pe buletine în timpul alegerilor preliminare republicane din acest stat, ce vor avea loc pe 19 martie, „sau să se facă în aşa fel încât voturile exprimate în favoarea lui să fie suprimate”.

Ce spune purtătorul de cuvânt al lui Trump

„Astăzi, un judecător democrat (...) din Illinois a îndepărtat în mod sumar Comisia Electorală a statului şi a contrazis deciziile anterioare a zeci de alte jurisdicţii federale şi ale altor state”, a criticat purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Donald Trump, Steven Cheung, declarând că va înainta apel împotriva deciziei.

Aceasta din urmă se bazează pe al 14-lea amendament al Constituţiei SUA. Acest amendament exclude accesul la cele mai înalte funcţii publice pentru oricine a comis acte de „rebeliune” după depunerea jurământului de a apăra Constituţia.

Adoptat în 1868, amendamentul îi viza, la acea vreme, pe oficialii Confederaţiei sudiste învinse în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

Dintre cele aproximativ 30 de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado şi Maine. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă un verdict definitiv de la Curtea Supremă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te