El a subliniat că în sezonul rece, locuitorii României nu ar trebui să-și facă griji nici în privința căldurii din locuințe, nici în ceea ce privește costurile.
Ministrul Energiei: „Românii nu trebuie să tremure nici de frig, nici de frica facturilor”
"Românii nu trebuie să îndure frigul și nici să se teamă de facturi. România dispune de o schemă care limitează prețurile în factura finală. Când primim factura acasă, vedem acele limite stabilite, cum ar fi 0,68 lei pe kWh pentru un consum sub 100 kWh.
Acest lucru a însemnat pentru români, de la vârful crizei energetice până în prezent, aproximativ 5 milioane de gospodării care au plătit o factură de curent de aproximativ 35 de lei, un cost rezonabil", a explicat Burduja, la B1TV.
El a subliniat efortul său de a menține această schemă de plafonare-compensare, deoarece oferă stabilitate consumatorului final și întregului sistem energetic.
Citește și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre plafonarea în Energie: Avem o schemă care funcţionează
"De la producători la transportatori de energie, Transelectrica, distribuitori, furnizori și consumatori, toți apreciază existența unei scheme previzibile și stabile care protejează cei mai vulnerabili români și întreprinderile mici și mijlocii", a adăugat Burduja.
Citeşte şi: Burduja: „Ne-am asumat construirea unui sistem care furnizează energie verde, ieftină şi sigură”
Ministrul Energiei a evidențiat că au fost injectate în piață peste 20 de miliarde de lei în această schemă de plafonare-compensare. În ciuda faptului că legea prevede că statul plătește un avans de 40% către companiile furnizoare de energie, acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, Burduja a menționat că s-au găsit soluții pentru a acoperi aceste sume restante, iar piața a beneficiat de aceste fonduri.
El a adăugat că Ministerul Energiei a solicitat încă 4 miliarde de lei în cadrul rectificării bugetare. Cu toate acestea, în opinia sa, având în vedere sumele care au intrat și ieșit din buget, schema trebuie să devină autosuficientă.