Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, le-a transmis joi un mesaj de încurajare democraţilor săi întristaţi şi îngrijoraţi de pierderea de către Kamala Harris a scrutinului prezidenţial în faţa republicanului Donald Trump, dar şi de pierderea alegerilor pentru Senat, unde republicanii şi-au recăpătat majoritatea, subliniind că aceste rezultate nu înseamnă că democraţii sunt "înfrânţi", relatează agenţia EFE.
Biden încurajează democrații după victoria lui Trump: „Experimentul american merge mai departe”
"Eşecurile sunt inevitabile, dar să te predai este de neiertat. Toţi cădem, dar adevăratul caracter, cum spunea tatăl meu, se măsoară prin rapiditatea cu care ne ridicăm", a indicat preşedintele în vârstă de 81 de ani.
Joe Biden este considerat de mulţi politicieni democraţi responsabil pentru eşecul partidului întrucât s-a agăţat de candidatura sa pentru un nou mandat până când s-a văzut forţat să renunţe când devenise vizibil că din cauza vârstei are dificultăţi în a mai face faţă funcţiei, iar atunci a impus candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris fără o competiţie autentică în partid.
Citește și: Fiica transgender a lui Elon Musk își anunță exilul: "Nu mai văd un viitor pentru mine în SUA"
"Amintiţi-vă, o înfrângere nu înseamnă că suntem învinşi! Am pierdut această bătălie", dar "Statele Unite, ţara visurilor voastre, vă cheamă să vă ridicaţi", a îndemnat el.
"Acesta este istoria Americii timp de mai mult de 240 de ani. O istorie pentru toţi, nu doar pentru unii. Experimentul american merge mai departe.
Citește și: Trump redefinește peisajul electoral. Cele 5 elemente cheie în victoria istorică a lui Donald Trump
Noi vom fi bine, dar trebuie să ne păstrăm angajamentul. Trebuie să mergem înainte şi, mai presus de toate, trebuie să păstrăm încrederea", a insistat preşedintele democrat aflat la final de mandat.
El devine acum ceea ce în jargonul politic american este cunoscut sub numele de "raţă şchioapă", adică un preşedinte cu o capacitate mult redusă de a impulsiona măsuri în Congres, deşi, până la învestirea lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, încă mai poate emite ordine executive şi graţieri prezidenţiale.