Parlamentul României este chemat să legifereze o serie de măsuri de austeritate. În același timp, în Parlament există 110 șefi și directori care iau și salariu și spor pentru condiții grele de muncă.
Dezmăț în Parlament unde 110 directori și șefi primesc 15.000 lei/lună plus sporuri de 2.000 lei
Newsweek România a făcut o simulare pentru a vedea cât de stufos este aparatul care îi deservește pe deputații din România.
Atenție! Nu vorbim de muncitori, personal tehnic, IT-isști, angajați la arhive sau la bucătăria Camerei Deputaților. Este vorba exclusiv de funcționari publici care sunt în număr de peste 560.
Personalul care asigură serviciile Camerei Deputaților la diverse departamente:
Cencelarie: 10 angajați
Secretar General: 24
4 secretari adjuncți: 20
Departament legislativ: 183
Direcția control: 23
Direcția comunicare: 20
Direcția de promovare a activității parlamentare: 15
Direcția economic: 50
Direcția resurse umane: 35
Serviciul juridic: 8
Serviciu audit: 6
Direcția afaceri interne: 9
Departament studii parlamentare: 41
Afaceri externe și protocol: 41
Centru conferințe - 6
Achiziții - 18
Transporturi - 7
Tehnic - 3
Informatică - 20
Dezvoltare Tehnologică - 10
Guvernanță corporativă - 6 angajați.
Sunt 562 de angajați funcționari publici la Camera Deputaților. Dintre aceștia avem:
Directori: 37
Șefi: 66
Restul de peste 450 sunt consilieri și referenți.
Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, un șef de birou câștigă între 10.000 și 13.000 lei pe lună la care se adaugă un spor de minim 1.500 lei. Un director ia 1.500 - 1.800 lei pe lună la care adaugă un spor de aproape 2.000 lei/lună.
OBSERVAȚII:
Există departamente întregi care sunt făcute doar din directori și șefi, așa cum se vede mai jos:
Newsweek România a scris că unul dintre cei mai bine plătiți funcționari publici este secretarul general al Camerei Deputaților. El ia un salariu de 20.000 lei pe lună, plus un spor de condiții grele de 3.000 lei. La cabinetul lui lucrează nu mai puțin de 24 de persoane.
Ordonanța de Urgență a austerității prevede că numărul de consilieri, secretari de stat, vicepreședinți se va reduce cu 30%. Într-un alt draft al Ordonanței se prevedea tăierea posturilor cu 20%.
Ce prevede OUG a austerității prezentată de Ciolacu
Art. IV – (1) Numărul total al posturilor funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcțiilor de la nivelul secretarilor de stat, consilieri de stat, /subsecretarilor de stat, /vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate 6 publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 30%;
(2) Conducătorii ministerelor/autorităților publice/agențiilor naționale /autorităților de reglementare/instituțiilor publice care au încadrat personal pe posturicu funcție de demnitate publică aferente funcțiilor de secretar de stat/subsecretar de nivelul secretarilor de stat/consiliersubsecretarilor de stat/vicepreședințiilor și funcții asimilate acestora a funcțiilor de demnitate publică asimilate au obligația de a formula propuneri către autoritățile ierarhic superioare care au ca responsabilitate numirea acestora în posturifuncții de demnitate publică astfel încât să se încadreze în prevederile alin.(1) până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024;
Citește și: Austeritate de ochii lumii. Guvernul menține „mita” electorală de 27 miliarde dată anual bugetarilor
(3) Dacă din aplicarea procentului de reducere de 30% prevăzut la alin.(1) rezultă un număr total de posturide funcții de demnitate publică aferente funcțiilor de secretari la nivelul secretarilor de stat/subsecretarisubsecretarilor de stat/consilierilor de stat/vicepreședințiilor și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora sub unu numărul efectiv al posturilorfuncțiilor de demnitate publică rămâne unu;
Ciolacu se face că taie sporurile
Ciolacu a anunțat că va tăia o parte din sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă.
„Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat, spune viitoarea OUG semnată de Ciolacu.
Citește și: Ciolacu taie parțial sporurile pentru boli fictive date bugetarilor de care Newsweek scrie de 3 ani