Petele de culoare ale campaniei electorale la locale: penali, actori, foști jurnaliști, „viețași”

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.09.2020 - 16:56

La firul ierbii, în România profundă, opțiunile alegătorilor pendulează, adesea, între catastrofal și penibil. Sau nu există deloc: în numeroase localități, unele chiar destul de mari, primarul în funcție nu are contracandidat. Alteori, există foarte mulți și exotici candidați.

SHARE

În altele, deși, aparent, sunt 2-3 concurenți, competiția este pur formală, iar câștigătorul a fost stabilit prin înțelegeri subterane. Așa se face că au mari șanse să câștige sau să fie realeși numeroși penali care au comis fapte scandaloase. În unele localități, rubedeniile își plimbă Primăria între ele, când soțul sau soția sunt condamnați.

Campaniile electorale sunt subvenționate de stat, pentru partidele care depășesc un prag de voturi, deci candidații nu riscă să piardă bani.

Newsweek România vă prezintă o imagine parțială a candidaților care dau culoare acestei campanii.

Categoria „Rubedenii“

În România anului 2020, nu e nimic neobișnuit ca o primărie să se transfere între neamuri, ca un fief din Evul Mediu.

De obicei, asta se întâmplă când o condamnare penală sau o decizie de incompatibilitate îi creează probleme primarului în funcție.

Gireada de pe moșia Eminescu

Din 2004 în 2012, primar al comunei Mihai Eminescu din Botoșani a fost Verginel Gireadă, fost tractorist.

În 2012, a preferat să fie ales deputat, iar Primăria a fost moștenită de soția sa, Aneta. Acum, în 2020, Verginel Gireadă se întoarce, susținut tot de PNL.

Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Cluj, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce fusese trimis în judecată în 2010, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

CONDAMNAT Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Potrivit rechizitoriului, Gireadă şi un secretar din primăria aceleiaşi localităţi au modificat mai multe titluri de proprietate şi au falsificat documente, apoi au realizat o serie de tranzacţii, în urma cărora mai multe suprafeţe de teren au ajuns în posesia unor rude ale primarului. A candidat și-n 2016 pentru Camera Deputaților, dar nu a fost reales.

Argeșul pesedizat

Un fenomen asemănător se petrece în Argeș, în zona Muscel, unde primarii PSD în funcție pasează funcția către rubedenii.

La Valea Mare-Pravăț, Ion Boncoi va fi înlocuit cu fiul său, Petre Ionel Boncoi, iar la Vulturești, Irina  Poșircă îi redă cumnatului, Liviu Poșircă, mandatul de primar.

Povestea familiei Poșircă este mai veche: Liviu a fost primar PDL până în 2015, când a fost declarat incompatibil, așa că a fost destituit.

În consecință, în 2016, devenit om de afaceri, poreclit „magnatul microbuzelor“, și-a susținut cumnata pentru a ajunge primar – ceea ce s-a întâmplat. Acum, cei doi fac din nou rocada, întrucât sancțiunea ANI a expirat.

Presa locală l-a acuzat pe Liviu Poșircă că ar fi retrocedat ilegal sute de hectare de pădure.

Lupeni, orașul clanului Răsmeriță

În Lupeni, tatăl Cornel Resmeriță a fost primar între 2000 și 2016. În 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că a fost colaborator al Securității.

În iunie 2016, în locul tatălui a fost ales Cornel Cristian, unul dintre copiii săi. Și acesta avea probleme cu legea: în 2015, Agenția Națională de Integritate stabilise că, între 2009 și 2012, în timpul primului său mandat de deputat, se aflase în conflict de interese pentru că îl angajase la cabinetul parlamentar pe fratele său, Lucian Marius. Cornel Cristian a contestat decizia ANI, dar a pierdut definitiv procesul.

Ulterior alegerii ca primar, Cornel Cristian a candidat și a devenit senator – anterior fusese deputat, dar își dăduse demisia pentru a păstra portofoliul de primar în panoplia familiei.

Locul din Senat l-a făcut să demisioneze de la Primărie așa că, în 2017, în Lupeni au fost organizate din nou alegeri. Acestea au fost câștigate de Lucian Marius, fiul lui Cornel și fratele lui Cornel Cristian. Lucian Răsmeriță va candida și-n 2020, sub sigla PSD.

Dinastiile din Iași

Și în două comune din județul Iași, fiii vor călca pe urmele taților. În Rediu, Cătălin Haidău va încerca să păstreze funcția în portofoliul liberalilor care l-au avut aici primar, timp de patru mandate, pe tatăl Vasile Haidău.

Organizația Județeană PNL Iași susține candidatura juniorului. Însă ședința a ieșit cu scandal: s-au încălcat regulile de distanțare socială, iar liderii locali ai PNL au primit o amendă de 5.000 de lei. Juniorul, viitor primar, a oferit un interviu unui site favorabil liberalilor, dar acesta a devenit viral deoarece politicianul nu a putut să lege coerent două vorbe.

La Comarna, candidat va fi Florin Victor Banu, fiul lui Victor Banu, cel care a condus comuna până în 2016. În acel an, cu puțin timp înainte de scrutin, acesta din urmă a fost demis din funcție după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că funcţia de primar este incompatibilă cu activitatea de comerciant persoană fizică, desfăşurată de acesta în paralel.

Mehedinți: Turnătorul Dorel lasă locul fiului

În comuna Poroina Mare din Mehedinți, după șase mandate la conducere, pesedistul Dan Anuța a anunțat, în luna martie, că se va retrage și, într-o ședință în care a participat ministrul liberal Virgil Popescu, a declarat că îl va susține pe fiul său, Valentin, membru PNL.

Dan Anuţa a semnat un acord
de colaborare cu Securitatea,
cu numele de cod „Dorel“,
dar CNSAS a decis că nu a
colaborat cu Securitatea

Într-o piruetă ideologică, tatăl Dan a rostit: „Noi în acest moment trebuie să schimbăm sigla aceea cu trandafiri. De 28 de ani pe asta o votați aici. Semnul trebuie schimbat, aveți grijă când vă duceți la vot. Vreau să vă spun că eu mă retrag, a venit momentul să mă duc acasă, la pensie“.

Dan Anuța a semnat un acord de colaborare cu Securitatea, având numele de cod „Dorel“, dar CNSAS a decis că nu a colaborat cu Securitatea.

Categoria „Penali“

Numărul candidaților cu condamnări definitive sau trimiși în fața instanței este uriaș, așa că selectăm doar câteva din candidaturile cele mai scandaloase sau în unități administrative importante. Mulți dintre acești penali candidează cu șanse mari.

Expirații Piedone și Vanghelie

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, judecat în procesul incendiului de la Colectiv, candidează acum în Sectorul 5, sub lozinca „Ai grijă să nu te frigi la vot“. A fost deja condamnat în primă instanță la peste 8 ani de închisoare. Piedone esta candidatul partidului lui Dan Voiculescu, PPU-SL.

CINIC Cristian Piedone, 
judecat pentru incendiul de la Colectiv, are 
sloganul „Ai grijă să nu te frigi la vot” - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Tot în acest sector candidează fostul primar Marian Vanghelie. El este judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 5 ani.

În iulie 2015, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economatului Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

Perverșii de la Iași

Printre primarii PSD racolați de PNL și ministrul Mediului Costel Alexe, candidat la șefia Consiliului Județean Iași, se numără  și primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș.

Potrivit Ziarului de Iași, acesta a fost condamnat, pe data de 15 iulie, la Tribunalul Iași, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Hotărârea Tribunalului Iași poate fi contestată.

Migrarea lui Mihai Chirica,
ex-vicepreședinte al PSD,
la PNL a fost unul dintre
cele
mai mari scandaluri
politice din 2020

Mihai Chirica - Foto: INQUAM PHOTOS/ Liviu Chirica

În același județ, primarul care a făcut sex în sediul Primăriei cu minore traficate candidează din nou, folosind culorile PNL. Oficial, a fost exclus din partid în ianuarie, dar liberalii nu au candidat în comună.

Ziarul de Iași a dezvăluit că numele primarului Damian Butnariu a apărut într-un dosar de trafic de persoane: edilul făcuse sex, în sediul Primăriei, cu două minore traficate de un proxenet.

Categoria „Traseiști“

Peste 100 de primari s-au transferat de la PSD la PNL, în această campanie. Pe de altă parte, traseismul n-a funcționat într-o singură direcție: și PSD a luat câteva zeci de edili-șefi de la liberali.

Oricum, situația este incomparabil mai stabilă decât în 2014, când guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care permitea aleșilor locali ca, timp de 45 de zile, să schimbe partidul, fără riscul pierderii mandatului.

Potrivit unui studiu Expert Forum, OUG 55/2014 a dus la migrarea, spre PSD și aliații săi la guvernare, a nu mai puțin de 552 de primari, din totalul de 3172, adică peste 17%.

Circa 80% din primarii migratori au plecat spre PSD. Tot în 2014, și-au schimbat culoarea politică și 4.607 consilieri locali, adică 13,8% din totalul consilierilor locali, și 184 consilieri județeni, adică 11,5% din total.

„Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Eu am fost dintotdeauna şi sunt şi acum împotriva traseismului politic.

Traseismul politic este o boală gravă a politicii româneşti şi ori de câte ori am avut ocazia m-am exprimat public împotriva traseismului politic. Eu nu mi-am schimbat opinia“, spunea în august 2020 președintele Iohannis, dar cuvintele sale n-au oprit migrația.

Având în vedere numărul uriaș de traseiști, Newsweek România vă prezintă doar o selecție a celor mai scandaloase situații.

Fanul lui Ceaușescu e acum liberal

În iulie, primarul PSD al comunei ieșene Bârnova, Mihai Bălan, care scria chiar anul acesta elogii pe Facebook pentru fostul dictator Nicolae Ceaușescu, a fost racolat de PNL. „100 de ani de când s-a născut, și 29 de ani de când v-ați bucurat că a fost, de către străini
asasinat!

Odată cu el, în Zi Sfântă de Crăciun a anului 1989, a fost împușcat întregul popor român, (numa’ că acesta nici acum nu înțelege!). Aprindeți-i o lumânare, măcar!

V-a făcut școli, spitale, șosele, metrou, locuințe, uzine, universități, teatre, centre de cultură, hidrocentrale, gări, aeroporturi etc.! ACESTA ESTE CEL CARE… V-A FĂCUT OAMENI MARI“, a scris Mihai Bălan pe Facebook.

Rocada Mare, la Călărași

În comuna Ștefan cel Mare, din Călărași, primarul Nicolae Pandea, care a slujit FSN, PDSR și PSD vreme de 31 de ani, va candida acum din partea PNL, iar cel care-i este contracandidat, liberal până mai ieri, s-a înrolat în PSD din cauză că n-a mai fost agreat de PNL. Pandea a fost și membru PCR.

La Mânăstirea, tot în Călărași, se întâmplă taman invers: primarul PNL, Marian Iancu, va candida din partea PSD, iar contracandidatul principal, Bogdan Gingașu, a trecut de la PSD la PNL.

Chirica și trupa lui

Situație halucinantă în Consiliul Local (CL) din Iași: în august, trei candidați PNL de pe lista pentru acest consiliu au reprezentat PSD într-o ședință a CL.

Cei trei fuseseră aleși în 2016 pe listele PSD, dar acum au plecat la PNL, urmându-l pe primarul Mihai Chirica.

Migrarea lui Chirica, ex-vicepreședinte al PSD, la PNL a fost unul din cele mai mari scandaluri cu care s-a confruntat, în această campanie, formațiunea condusă de Ludovic Orban. Chirica are o avere nejustificat de mare, pe care a încercat să o ascundă pe numele rudelor.

ANI a anunțat că-i va verifica averea, însă, după un an, nu a prezentat niciun rezultat. El este tipul clasic de baron PSD care umple constant spațiul public local cu prezența sa: merge de trei ori pe săptămână la audiențe în direct la televiziunile locale și are în Primărie un aparat de comunicare care sufocă rețelele de socializare cu postări în care se arată cum se mătură străzile.

Categoria „Candidat unic“

Nu este un fenomen neobișnuit, s-a mai petrecut și la alte alegeri: în mai multe localități din țară există un singur candidat, care nu are concurență. De exemplu, la Checea, în Timiș, actualul primar, în funcție din 2017, nu are contracandidat.

Doar la consiliul local există concurență între structurile locale ale partidelor. La Ciugud, o comună celebră pentru uriașa rată de absorbție a fondurilor europene, nimeni nu îndrăznește să-l conteste pe edilul-șef. Aceasta este însă o situație fericită, există și cazuri mai dramatice.

Traseist, penal, dar n-are concurență

Petru Nistor, primarul din comuna Mălini, județul Suceava, este singurul candidat care s-a înscris în competiția pentru funcția de edil al localității pentru alegerile locale din 27 septembrie. El a fost exclus din PSD în 2017 și candidează pentru un nou mandat din partea PNL.

Nistor este acuzat că i-a vândut comuna cumnatului sau pentru un câștig de 1,5 milioane euro. El a fost primar din partea PDL în mandatul 2012-2016, apoi a câștigat două mandate din partea PSD.

Nistor este cercetat de DNA pentru că i-ar fi dat cumnatului său cu acte false terenurile Consiliului Local. În 2018, a fost trimis în judecată.

Performerul necontestat

La Ciugud, comuna din județul Alba cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, primarul Gheorghe Damian candidează ca independent. El nu are contracandidat. Damian a fost exclus din PSD în 2018. Acum, apropriații săi, foști ,,pesedisti“, candidează pe lista de consilieri locali ai PNL.

În 2019, comuna Ciugud,
condusă de
Gheorghe Damian,
era singura din ţară 
în care
oamenii puteau plăti taxele
şi
impozitele locale la automate

Gheorghe Damian - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

În martie 2019, Ciugud era singura localitate din mediul rural, din ţară, în care oamenii îşi puteau plăti taxele şi impozitele locale la automate de tip „’self-pay’’, amplasate în magazinele din toate cele şase sate componente.

Comuna cu peste 3.000 de locuitori a atras peste 28 de milioane de euro fonduri UE. S-au modernizat cămine culturale, s-au asfaltat străzi, s-au asfaltat drumuri comunale dintre câmpurile agricole, s-a instalat wi-fi gratuit, iar iluminatul public folosește LED-uri.

Categoria „Spectacol“

Și-au depus candidatura și o serie de personaje care au strâns, nu este clar cum, semnăturile necesare, dar care probabil că știu că nu au nicio șansă.

De exemplu, la Sectorul 1 din București, vrea să fie primar un arhitect cu trei copii care anunță că s-a săturat să muncească și vrea să facă bani. În județul Buzău, un frizer candidează pentru funcția de consilier local având ca obiectiv „să îndrepte Întorsura
Buzăului“.

Spre deosebire de alți ani, la primării, partidele mari, cu șanse, au evitat să trimită celebrități racolate din showbiz sau sport.

Însă la Câmpulung Muscel candidează Elena Lasconi (foto), fostă prezentatoare a știrilor Pro TV, ea fiind susținută de USR PLUS. Lasconi susține că, potrivit sondajelor, are prima șansă, dar PNL, în loc să o susțină, a propus un contracandidat.

La Galați, luptătorul K1 Cătălin Moroșanu, poreclit „Moartea din Carpați“, va deschide lista de consilieri județeni PNL. El este consilier judeţean din partea PNL la Iaşi, dar își va face mutaţie în Galaţi, oraş în care urmează în prezent cursurile pentru un master în geopolitică la Universitatea Dunărea de Jos.

Vedetele ecologiste

La București, fosta vedetă TV Adriana Bahmuțeanu, cunoscută datorită nenumăratelor împăcări și divorțuri de Silviu Prigoană, vrea acum să conducă Primăria sectorului 1. Ea va candida pentru Partidul Ecologist.

„Eu o numesc o aventură, viața e făcută din aventuri și din noi provocări. Eu sunt ecologistă de mai mult timp, pe mine mă doare sufletul când văd ce se întâmplă în Bucovina și mă doare sufletul la fel când văd aici, în frumosul cartier Chitila, cât de urât miroase de la această groapă de gunoi nenorocită“, a explicat Bahmuțeanu decizia ei.

Adriana Bahmuțeanu

Și actorul Florin Călinescu și-a descoperit pasiunea pentru salvarea Planetei, dar el candidează la Primăria Capitalei din partea Partidului Verde. Actorul nici măcar nu s-a prezentat la ceremonia depunerii candidaturii la Biroul Electoral.

Presa a scris că a intrat în această aventură politică și pe fondul pierderilor uriașe înregistrate de firma sa, care are activități de televiziune.

Potrivit Capital, aceasta a înregistrat în 2019 o pierdere de 521.501 lei. Mai mult, datoriile firmei erau, la finalul lui 2019, de 1.009.213 lei.

„N-am, dar vreau“

La sectorul 1, Biroul Electoral a înregistrat candidatura arhitectului Tudor Schinagel, care candidează sub sloganul „N-am, dar vreau“ și anunță că este sătul de muncă, așa că vrea să fie primar pentru a se îmbogăți.

„Sunt arhitect, am trei copii, sunt sătul de muncă și candidez la Primăria sector 1 ca să mă îmbogățesc!“, scrie Schinagel pe pagina sa de Facebook „N-am, dar vreau“. Un alt slogan al candidatului este „Votează șlapul“ întrucât acesta este „un element identitar bucureștean“. „Șlapul te însoțește din fragedă pruncie până la senectute și are o varietate foarte mare de întrebuințări domestice și sociale.

Dacă sunt ales primar al sectorului 1 mă voi strădui sa înregistrez Șlapu’ în patrimoniul universal UNESCO“, a arătat Schinagel.

El a contestat la Judecătoria Sectorului 1 candidatura actualului primar, Dan Tudorache, de la PSD, „pentru că în cei patru ani în care domnia sa a ocupat această funcție, aflând Secretul Îmbogățirii Grabnice, nu l-a împărtășit cu cetățenii“! Tudorache a reac­ționat cu furie la această contestație, semn că Schinagel i-ar putea afecta candidatura.

A dat Germania pe Beliș

Pe Claudiu Bleonț l-a cucerit priveliștea şi apoi s-a gândit să intre în politică: actorul ajuns prima dată în Beliș, o comună din Cluj, în 2018, pe vremea când era hotărât să se mute cu toată familia în Frankfurt.

Frumusețea Munţilor Apuseni l-a determinat să abandoneze intenția de a emigra. Mai mult, el a renunțat la actorie și acum candidează susținut de PNL la funcția de primar al acestei comune.

„Pentru că pentru moți cuvântul dat și mâna strânsă sunt mai valoroase decât orice hârtie și au greutatea morală a unei certitudini – ai promis că faci, atunci trebuie să faci. Așa că nu am cum să nu mulțumesc unui guvern PNL care m-a primit, m-a ascultat, mi-a oferit soluții și suport real“, a scris actorul, pe Facebook.

Candidatura sa a fost primită cu furie de liderul PNL Beliș: „În momentul acesta, încă, eu consider că această anunţată candidatură a d-lui Bleonţ este o glumă!

Claudiu Bleonț

Sigur, Claudiu Bleonţ este un nume cunoscut în… lumea lui artistică, în mediul artistic şi nu vorbim de valoarea lui artistică, nici de valoarea lui umană, morală, de valoarea persoanei lui, ci vorbim de faptul că, dintr-o dată, după o lună, două, trei, după ce vii într-o comunitate şi nu poţi nici măcar să-i saluţi pe cei din jurul tău – pentru că, fiind pandemie, stai în casă! -, uitându-te pe geam îţi dai seama că tu te regăseşti acolo dintotdeauna!

Şi brusc, când ieşi în drum – că deblochează guvernul uşile şi starea de urgenţă este suspendată – ai o revelaţie: «Vreau să fiu primarul vostru!» Sigur că o iei ca pe o glumă, nu?“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te