Adina Florea nu mai vrea ca DNA să ancheteze infracțiunea pentru care a fost condamnat Dragnea

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.10.2018 - 16:42
Inquam Photos / Octav Ganea

Audiată în Plenul CSM, Adina Florea, persoana nonimalizată de Tudorel Toader pentru a ocupa poziția de șef a Direcției Naționale Anticorupție ar vrea ca DNA să nu mai acheteze abuzul în serviciu.

SHARE

„Cred că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, este acela de a constata, de a cercetat şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni prevăzute în Codul penal ca fiind infracţiuni de serviciu”, a spus Florea.

Amintim faptul că magistraţii instanţei supreme l-au condamnat pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. 

Florea a criticat maniera în care anumiţi procurori -vedetă ai DNA "au fost scoşi în faţă", dar şi numărul mare de achitări.

"Unii procurori DNA au fost scoşi în faţă, aşa numiţii procurori-vedetă. Eu cred că procurorii trebuie să fie discreţi. (...) Nu trebuie să uităm de numărul mare de achitări. Finalitatea procedeului penal s-a dorit a nu exista atât timp cât instanţele de judecată au hotărât altfel, din acest punct de vedere. Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă, un control de temeinicie, care să iasă din sfera de formalism. Este de subilinIat totodată, modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză", a declarat Adina Florea, citată de Mediafax, în cadrul interviului în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM.

Adina Florea, propusă la şefia DNA, a declarat, luni, întrebată de solicitarea CE privind o anchetă privind protocoalele, că, dacă va fi numită procuror-şef DNA, va pune la dispoziţia comisiei toate documentele care să contribuie la aflarea adevărului, precizând că protocoalele adaugă la lege.
 "În toată activitatea desfăşurată până acum, nu am lucrat cu aceste protocoale, nu le-am cunoscut decât în momentul în care au devenit publice. Din punctul meu de vedere, acest protocoale adaugă la lege. Dacă Codul de procedură penală asigură cadrul procesual în baza căruia procurorul îşi desfăşoară activitatea şi iată deleagă activitatea în baza acestora. Aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decat acela procesual, în baza căruia să poate lucra acele echipe prevăzute de protocoale şi care excede cadrului procesual. Atitudinea pe care aş adopta-o ar fi aceea de a pune la dispoziţia comisiei care ar verifica aceste protocoale a tuturor documentelor care să contribuie la aflarea adevărului", a declarat Adina Florea, în cadrul interviului din Secţia pentru Procurori a CSM.

Întrebarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a venit în contextul în care, săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în Parlamentul European, că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

"Adina Florea are experienţă profesională, îndeplineşte toate condiţiile, are aptitudini manageriale specifice funcţiei şi nu are incidente să spunem de integritate, de natură să trezească suspiciuni asupra domniei sale, de la ANI, de la Inspecţia Judiciară pe de altă parte. Pe 27 septembrie, ne aflam împreună aici şi incidentul evocat, care a constituit temeiul amânării a fost sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibila abatere disciplinară comisă de domnia sa. Sesizarea a fost făcută pe 25 septembrie, cu două zile înaintea audierii, de la Inspecţia Judiciară ni se spune că sesizarea a fost făcută chiar în ziua în care urma să aibă loc audierea", a declarat Tudorel Toader, în cadrul şedinţei.

Ministrul Justiţiei a reiterat ideea potrivit căreia asupra Adinei Florea nu planează nicio suspiciune privind comiterea vreunei fapte penale.

"Ni s-a spus că există un dosar penal in rem, care nu o vizează pe doamna Florea. Astăzi, când discutăm, astăzi nu avem la dosar, în documentaţia pe care o examinăm nicio dovadă a faptului că sunt suspiciuni, bănuieli rezonabile cu privire la comiterea unei fapte penale. De la Ministerul Justiţiei, comisia a apreciat că doamna Florea, dintre toţi candidaţii, îndeplineşte cel mai bine condiţiile pentru a fi propusă drept candidat pentru a prelua conducerea DNA", a completat Toader.

Ministrul a criticat şi "dubla măsură pe care unii sunt tentaţi să o folosească", în ceea ce o priveşte pe Adina Florea.

La ora transmiterii ştirii, Adina Florea susţine interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a CSM.

Iniţial, interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se desfăşoare pe 27 septembrie. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te