5 deputați PSD și 3 ALDE l-au „păcălit” pe Dragnea și nu au votat Codul penal al Infractorilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.07.2018 - 16:13
Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165.

SHARE

Cea mai importantă modificare a codului penal este cea privind abuzul în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei și numai dacă cel acuzat a obținut foloase materiale necuvenite doar pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. 

Principalul beneficiar al acestei noi definiții a abuzului în serviciu îl salvează de condamnarea la închisoare pe liderul PSD Liviu Dragnea.

Votul din Camera Deputaților a fost atât de strâns și pentru că o serie de deputați ai coaliției PSD-ALDE nu au participat la vot. 


Nu au votat Codul Penal deputații PSD: 

Paul Radu Adrian,

Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin

Şarapatin Elvira

Tuşa Adriana Diana

Vasilică Radu Costin


Nu au votat Codul Penal deputații ALDE:

Vosganian Varujan

Băişanu Ştefan-Alexandru

Oprişcan Mihai Doru

Citește și: PSD-ALDE a găsit soluția. Cum scapă Dragnea de abuzul în serviciu


„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", se arată în amendamentul PSD adoptat de comisia Iordache și adoptat miercuri de Camera Deputaților, care este for decizional. Legea va merge la președinție, pentru promulgare.

Citește și: PSD-ALDE a găsit soluția. Cum scapă Dragnea de abuzul în serviciu

Efectele perseve ale noului Cod Penal arată că deputatul Adrian Mocanu, exclus din PMP după ce a votat Codul penal în varianta propusă de PSD-ALDE, are în familie o rudă de gradul I judecată pentru abuz în serviciu.

atăl său, Victor Mocanu, fost senator PSD și ex-președinte al Consiliului Județean Buzău, are o condamnare în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul „Maternitatea”. Dosarul fostului baron de Buzău, Victor Mocanu, se judecă la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Citește și: Tatăl deputatului exclus din PMP după ce a votat Codul penal, judecat pentru abuz în serviciu

Deputatul Adrian Mocanu, un traseist politic trecut prin PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP (aflat, acum, în negocieri cu ALDE, conform unor surse politice), a sprijinit, prin votul său, modificarea Codului penal în varianta propusă de coaliția PSD-ALDE, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu. Tatăl său, Victor Mocanu, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013. Conform procurorilor, Victor Mocanu ar fi avut o înțelegere cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, prin care a încheiat, în mod ilegat, opt contracte de furnizare de medicamente. Înțelegerea s-a făcut cu ocazia inaugurării aparente a unui nou sediu al maternității din Buzău (o secție a Spitalului Județean). 

Citește și: Abuzul în serviciu, în alte state europene. De ce e toxică varianta PSD-ALDE

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te