Vreau pașaport, dacă sunt vaccinat și chipat! Nu mă trimiteți la Amara, cu patrioții doamnei Șoșo

DE Mircea Marian | Actualizat: 15.03.2021 - 18:41

Este discriminatoriu dacă, după ce mă vaccinez, primesc un “pașaport“? Scutiți-mă de discursul acesta: pandemia a creat deja falii uriașe în societate, uitați-vă la sutele de mii de copii care n-au avut nici o șansă învețe, timp ce un an.

SHARE

Când Israelul s-a redeschis, acum câteva zile, restaurantele au fost luate cu asalt, iar cheltuielile de pe cărțile de credit au crescut cu 15% într-o singură zi. A fost o petrecere uriașă, cum nu s-a mai văzut din 2019. Cine sunt cei care pot intra în interiorul restaurantelor din Israel? Doar cei care dețin pașaportul verde, care arată că au fost vaccinați. 

Repet, am auzit discursul că aceste pașapoarte sunt disciminatorii. Da, poate,dar...

În primul rând, această pandemie a accentuat deja ruptura din societate. În afară de mici cârteli formale, n-am observat atâta efort în a discuta despre soarta copiilor din mediul rural sau din familii sărace care, practic, sunt rupți de școală de circa un an. 

În al doilea rând, spun că, dacă aceste documente ne ajută să redeschidem economia, să salvăm locuri de muncă, de ce să nu le folosim? De ce să nu redeschid restaurantele pentru cei vaccinați? Hotelurile...Liniile aeriene....Mulți, puțini, se vor bucura de fiecare client. 

În al treilea rând, dacă România e așa de indecisă, se vor decide alții pentru noi. Vrei în vacanță în Grecia? Va trebui să produci o dovadă că ești imunizat, că ai anticorpi sau că ai fost testat negativ. Nu ai, treci granița, dar intri în carantină. 

Uniunea Europeană a dat-o complet în bară cu procesul de vaccinare. Nu zic de Marea Britanie, de Statele Unite sau Israel, dar Marocul este departe de media Uniunii Europene, cu 15,6 doze la o sută de locuitori - UE este la 11,2 doze la suta de locuitori. Suntem în cea mai proastă situație, în UE: cresc cazurile de infectare, se înăspresc restricțiile, iar vaccinarea e înmlăștinită. Discuția despre vaccinul AstraZeneca va înrăutăți situația. În Marea Britanie, au administrat circa 26 de milioane de doze, majoritatea cu AstraZeneca, și nu au scos acest vaccin din uz. 

În Texas, imediat ce s-au apropiat de finalizarea vaccinărilor pentru cei peste 65 de ani, au redeschis economia 100%. Deci, asta ar trebui să facă România și Uniunea Europeană: să accelereze procesul de vaccinare și să se redeschidă. Nu vrei să te vaccinezi? Foarte bine, nimeni nu te deranjează, dar stai departe de cei pe care i-ai putea molipsi. 

De fapt, de aici vine marea disperare a taberei anti-vacciniștilor, care se opun unui pașaport pentru cei vaccinați: se tem că, pe măsură ce se apropie vacanța de vară, un astfel de document va încuraja vaccinările. 

A fost un an cumplit. Am stat suficient închiși în case. Efectele psihologice vor fi devastatoare. Nu mai pierdeți timpul cu discuții sterile, lăsați oamenii să circule și să se bucure. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te