Teme-te de spitalele românești, dacă nu te temi de covid. Următorul mort ai putea fi chiar tu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 13.04.2021 - 12:59

De fiecare dată când îl aud pe Florin Cîțu vorbind despre relaxarea restricțiilor anti-COVID de la 1 iulie mă apucă furia. Nimic din ce se întâmplă acum nu justifică o relaxare.

SHARE

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală tot ce era mai mocirlos și mai șubred din societatea românească. Asta a devenit deja un truism, repetat de toată lumea. 

Problema este că în afară de a ne uita la mocirla asta, nu pare să mai facem nimic pentru a schimba profund ceva. Șicanele între miniștri, poalele în cap ale politicienilor, victimizarea și comentariile agresive pe Facebook nu fac decât să ne adâncească în mocirlă, nu ne scot. 

Multă lume țipă că Guvernul nu a mărit, în acest prim an de pandemie, numărul de paturi ATI. Evident, având în vedere creșterea numărului de persoane grav bolnave de COVID-19, ce există acum în spitale nu e suficient.

Deja s-a ajuns în situația dramatică, pe care doctorii sperau să o evite, de a decide cine este salvat și cine nu mai are loc. 

Desigur, nici dacă obții un loc într-un pat ATI nu înseamnă că vrei trăi. De fapt, ai cam aceleași șanse să mori și la Terapie Intensivă și dacă ești transferat în altă secție. Din cauza tratamentului ineficient sau al unui incendiu.

Dar numărul de paturi ATI nu poate fi mărit în Româniai nici dacă Guvernul ar aloca miliarde de euro. Dintr-un motiv foarte simplu: în momentul acesta, în țară mai sunt doar 1.159 de medici de terapie intensivă, potrivit „Analizei resurselor ATI la nivel național„, făcută de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă anul trecut.

Se mai adaugă 750 de medici rezidenți în această specialitate și 4.989 de infirmiere.

„În mod normal, trebuie să existe 2 asistente la un singur pat din terapie intensivă. Pacientul grav necesită măsuri elaborate.

Mai mult, la 10 paturi de terapie intensivă, trebuie să fie 3 medici specialiști ATI, conform normativelor europene”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.

Citește și: VIDEO Programul unui medic ATI: o săptămână în spital fără oprire, o săptămână închis singur

În plus, nu se pot ocupa toți medicii de terapie intensivă din România doar de COVID, căci mai sunt și alte boli grave care trebuie îngrijite. Și așa, bolnavii cu alte afecțiuni au fost neglijați periculos în ultimul an.

Citește și: Efectele pandemiei: au crescut de patru ori cazurile de TBC în România. Mai multe decese la copii

Un medic de terapie de intensivă nu poate fi „produs” într-un singur an. Prin urmare, chiar dacă mâine Guvernul ar cumpăra și operaționaliza 5.000 de paturi de terapie intensivă, cele mai multe nu ar fi decât niște obiecte de mobilier. Nu ar fi suficienți doctori să le folosească. 

Tocmai de aceea e important să nu fii inconștient cu propria ta viață, de aceea e important să nu mai asculți toate minciunile și manipulările de la România TV sau Antena 3, de ceea e important să crezi în doctori și nu în actrițe și cântăreți. 

Citește și: Cum au alimentat Mihai Gâdea, Antena 3 și România TV protestele împotriva restricțiilor

Dacă te îmbolnăvești grav de COVID - iar această șansă există, nu te uita în gura lui Șoșoacă - sunt șanse și mai mari să nu mai aibă cine și unde să te salveze. 

Ok, până la un punct pot să înțeleg că nu îți mai e teamă de COVID, despre care crezi că e o simplă răceală. A fost un an obositor, te-ai săturat de restricții, vrei o viață „normală”. Dar gândește-te că și medicii sunt obosiți, poate mai obosiți decât tine.

Și nu înțeleg cum de ai uitat să îți fie teamă de spitalul românesc?

Moartea celor trei oameni din TIR-ul de terapie intensivă era anunțată. Totul este o improvizație, care s-a mai stricat de 4 ori până acum și era doar o chestiune de zile sau luni până să ia o viață. 

Citește și: Tirurile de terapie intensivă ale lui Arafat au tratat 600 de pacienți și s-au stricat de patru ori

Și cel mai îngrijorător știi ce e? Că acestea nu sunt ultimele vieți care se vor pierde din incompetența, din neglijența sau pur și simplu din nepăsarea celor din sistemul de sănătate. Sau, poate, doar din oboseală, căci medicii - aceia insuficienți de terapie intensivă - sunt epuizați. 

Tu vei muri, că ai ascultat de Șoșoacă și Adina Alberts, într-un spital care a luat foc sau a rămas fără oxigen, iar Șoșoaca, Adina Alberts sau Luiz Lazarus vor continua să trăiască și să păcălească pe alții. 

Tu vei muri, iar Arafat va continua să dețină aceeași funcție, care nu a fost zdruncinată nici de morții anteriori.

Tu vei muri, iar ministrul Sănătății va fi preocupat în continuare de imaginea lui de pe Facebook, iar premierul va fi ocupat în continuare doar să îl mai șicaneze, în tandem cu alți liberali. 

Tu vei muri, și nimeni nu va fi pedepsit. Nici măcar această consolare nu o vei avea. 

Așa că ferește-te de COVID măcar ca să te ferești de spitalul românesc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te