Stat mafiot: infractorii decid șefii parchetelor

DE Mircea Marian | Actualizat: 15.06.2018 - 10:02

România este în situația fără precedent ca un personaj condamnat penal, Liviu Dragnea - cu un dosar aflat la judecată și cu altul în curs de instrumentare - să decidă cine va conduce DNA.

SHARE

Adrian Năstase era un corupt,  dar nu avea niciun dosar în perioada în care era premier și era, de facto, cel mai puternic politician din România. În plus, între 2001 și 2004, între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria exista o formă de competiție, ceea ce crea un fel de echilibru politic.
În sfârșit, și Adrian Năstase și Ion Iliescu doreau ca România să fie primită în NATO și UE, așa că ascultau – fără entuziasm, dar ascultau – indicațiile primite de la Bruxelles în ceea ce privește asigurarea unei independențe a sistemului judiciar. 

Curtea lui Valer Dorneanu a rupt un echilibru care exista în sistemul de putere din România și a lăsat toată decizia în mâna ministrului Justiției, personaj numit politic și aflat la dispoziția premierului. În acest caz, situația este mai gravă, pentru că, de facto, cel care deține puterea asupra tuturor miniștrilor este Liviu Dragnea. 

Oricum, schimbarea lui Kovesi este doar începutul. Nu cred că în anul 2019, an în care se vor ține alegerile prezidențiale, Dragnea va accepta ca SRI, SIE și Parchetul General să fie conduse de oameni propuși sau numiți de Klaus Iohannis.
Procurorul General Augustin Lazăr va fi probabil primul care va pica, după care va urma și Eduard Hellvig. Acela va fi momentul în care putem spune, fără niciun fel de exagerare, că România este 100% un stat mafiot. Momentul în care un condamnat, a cărui principală luptă este să scape de închisoarea cu executare, va controla toate structurile de forță.  

Mie nu-mi place să am așteptări sau să cer ceva de la oamenii politici, dar cred că principala instituție care are (încă) instrumentele necesare să se opună acaparării statului de către o grupare infracțională este Administrația Prezidențială.
De aceea, eu sunt de părere că președintele Iohannis nu trebuie să semneze demiterea lui Kovesi înainte de aprilie 2019. Poate greșesc, poate se găsesc alte soluții, nu știu. Însă aș spune că președintele, prin atitudinea sa, a încurajat ofensiva lui Dragnea. Omul acesta nu știe decât de frică, dacă îl iei cu vorba bună, dacă îi mai dai o șansă, va deveni și mai obraznic. Și cred că putem fi de acord că, din februarie 2017 până acum, singura instanță care l-a intimidat pe șeful PSD a fost strada...  

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.