Școala, îndreptată spre „furtuna perfectă”: val patru agresiv, puține vaccinări, 10 ani de nepăsare

DE Petre Bădică | Actualizat: 13.09.2021 - 11:59

Școala a început pentru 2,9 milioane de elevi într-un moment în care pandemia de coronavirus s-a reîntors, valul al patrulea fiind mai violent decât cele care l-au precedat.

SHARE

Să ne imaginăm școala ca pe un avion. Cei care sunt la manșă par să își fi făcut ucenicia pe modele de avioane mai vechi. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a împins trecerea școlii în online după pragul de 6 la mie, considerat foarte înalt în state mult mai performante educațional decât România. Premierul Florin Cîțu a anunțat că „vreau să menţinem anul acesta (școlar) cu prezenţă fizică.” Cei doi caută să evite trimiterea elevilor la studiu în online, dar statisticile nu îi ajută. Predicțiile matematice arată că principalele orașe ale țării vor trece de pragul de 6% infectări la mijlocul lunii octombrie.

Citește și: Școala începe cu 60% profesori, 12% elevi, 30% părinți vaccinați anti-COVID. Mult sub media UE

Temerile legate de școala online sunt întemeiate. Multe alarme din bord urlă, beculețe stau aprinse transmițând avertismente. Varianta Delta a devenit predominantă. Statisticile arată că numărul infectărilor la copii se află pe o pantă abrupt ascendentă și va depăși cifrele din valurile anterioare ale pandemiei.

Citește și: EXCLUSIV Avem 815 paturi ATI pentru bolnavii COVID, jumătate ocupate. Trei spitale, în pregătire

Nu există un scut eficient împotriva pandemiei pentru că vaccinarea merge prost. Duminică, au fost sub 5.000 de vaccinări, un record negativ care nu s-a mai întâlnit. În școli se intersectează trei factori care vor accelera infectările. Și, iarăși, parametrii sunt groaznici. S-au vaccinat doar 12% dintre elevi și 60% dintre profesori și personal auxiliar. În general, în România este vaccinată puțin peste 30% din populație. E de bun simț să credem că un procent similar de părinți este vaccinat împotriva coronavirus. Acest scepticism cronic ar putea să facă să bată vântul în cele 450 de cabinete școlare unde s-au amenjat centre de vaccinare.

Citește: 12% dintre elevii din România, vaccinați anti-COVID. 56% în Franța, 50% în Italia, 30% în Polonia

Nu există niciun semn că școala online se va desfășura mai bine decât anul trecut. Există un sfert de million de elevi care nu se pot conecta la școala online (8% din total). Există profesori care nu au dispozitive pentru susținerea lecțiilor de la distanță.

Toate elementele de mai sus ne fac să credem că piloții îndreaptă avionul numit „școala românească” spre furtuna perfectă.

La această situație s-a ajuns și cu largul concurs al celor care au condus ministerul Educației în ultimii zece ani. În mare parte miniștrii PSD, aceștia nu au asigurat un buget decent pentru educație (legea Educației prevede o alocare de minim 6% din PIB). Ei au ratat proiecte esențiale pentru școala online, precum catalogul virtual sau biblioteca virtuală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te