România, oficial o dictatură

DE Cătălin Avramescu | Actualizat: 22.06.2018 - 10:58

În 2007, anul aderării la Uniunea Europeană, România era pe locul 50 în Index of Democracy. Acest clasament este produs de experți și publicat de prestigioasa revistă The Economist, fiind considerat un instrument bun de lucru în studiile cu privire la democratizare.

SHARE

Locul 50 nu este grozav, fiind undeva în mijlocul categoriei „democrațiilor defecte“. În 2017, România a coborât pe locul 64. Sub Sri Lanka (62) și Guyana (63). Mult sub Lesotho (56) sau Columbia (53). Locul 64 este undeva la limita de jos a categoriei „democrațiilor defecte“. Însă datele acestea reflectă situația de dinainte ca partidul socialist, profitând de incompetența lui Klaus Johannis, să preia puterea absolută, la finele lui 2016. De atunci lucrurile s-au degradat masiv.

De un an și jumătate, România este un stat captiv în ghearele Mafiei. Legile și procedurile penale au fost modificate. Multe dosare ale marilor escroci au fost închise. Mii de deținuți au fost eliberați.

Socialiștii conduc într-un stil discre-ționar. Parlamentari ai Opoziției au fost bătuți sau insultați fără ca vinovații să fie sancționați. „Achizițiile publice“ au devenit pușculița clienților Partidului. Peste România s-a așternut o ceață groasă, prin care se aud mugetele noului regim. Intelectualii critici sunt persecutați. Universitățile care nu au aplaudat numirea unui ministru al „Educației“ agramat s-au trezit cu fondurile tăiate. Jandarmeria snopește în bătaie manifestanții pentru democrație. Au amendat un surdo-mut pentru „tulburarea liniștii publice“.

Mai grav este altceva. Clica de la vârful partidului socialist are un dispreț profund pentru procedurile statului de drept. În Parlament au apărut „comisii speciale“, în care majoritatea taie și spânzură. Guvernul conduce nu pe baza legilor, ci a ordonanțelor de urgență. La fel ca regimul național-socialist al cancelarului german Adolf Hitler sau ca regimul austrofascist al cancelarului Engelbert Dollfuss. Măcelarul de porci din Teleorman și-a proclamat acum intenția de a schimba chiar Codul Penal prin ordonanță de urgență.

Regimul nici măcar nu mai mimează democrația. Inamicii sunt declarați „sorosiști“ sau „șobolani“. Procurorii sunt amenințați, pe față, la televizor. Să facem o socoteală. Cu cifre. România era, pe baza datelor din 2016, pe locul 64 în Indexul Democrației. Cu un punctaj de 6,44. Sub 6 puncte începe un teritoriu nou, acela al statelor care nici măcar nu sunt democrații de fațadă.A coborât România în acest abis? Faptele arată că da. 

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.