O știre excelentă pentru mediul privat: Cîțu promite solemn că nu taie salariile bugetarilor!

DE Mircea Marian | Actualizat: 29.12.2020 - 14:02

Sunt convins că aceasta era declarația pe care o așteptau toți angajații din sectorul privat și antreprenorii de la premierul Cîțu: “În ceea ce privește angajații din mediul bugetar, am spus-o, o repet (...): nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii“.

SHARE

Țara răsuflă, deci, ușurată: încă un guvern de dreapta care n-are curaj să se atingă de uriașul aparat bugetar, care crește și crește de la an la an, pe spinarea sectorului privat. 

Câteva fapte: 

- În perioada guvernării PNL, cheltuielile de personal au crescut cu 7%, față de cele din perioada guvernării PSD. Datele sunt clare în execuția bugetară pe primele 11 luni ale anului 2020. Pandemia nu a oprit majorarea acestor cheltuieli. Ele au ajuns să reprezinte 9,5% din PIB, deci probabil că la final de an vor depăși 10%. 

- În noiembrie 2020, statul român avea 1.245.578 de angajați. Privind în urmă, observăm că guvernarea PNL a majorat numărul bugetarilor cu circa 20.000. 

În schimb, numărul șomerilor a crescut cu aproape 30.000 în acest an. 

Acestea sunt faptele: guvernul de dreapta al premierului Orban a crescut și salariile, și numărul de angajați din sectorul bugetar. Guvernul de dreapta al premierului Cîțu promite că nu se va atinge de salariile nesimțite ale bugetarilor.

Mă întreb câți anagajați din sectorul privat își vor pierde slujbele sau își vor vedea salariile tăiate pentru că patronii lor nu mai fac față unor taxe și impozite din care se plătesc salariile bugetarilor. 99,7 miliarde de lei - atât însumau cheltuielile de personal după primele 11 luni din 2020. Acum doi ani, la final de noiembrie, se cheltuiau doar 73 de miliarde de lei pentru salariile bugetarilor: creștere de 26 de miliarde de lei în 24 de luni. 

Desigur, guvernul Cîțu spune, din vârful buzelor, că va “îngheța“ salariile din sectorul bugetar. Vom vedea dacă-i va ieși, când vor fi publicate execuțiile bugetare. Oricum, simpla înghețare a salariilor este insuficientă. Povara pe sectorul privat e deja mult prea mare. Ne împrumutăm cu sume uriașe ca să plătim salariile unui aparat birocratic a cărui incompetență a fost dovedită din plin, în perioada pandemiei. Un aparat funcționăresc complet ostil contribuabililor. Un aparat funcționăresc obedient doar șefilor și care mai niciodată n-a avut curajul să se opună măsurilor abuzive și corupției de la vârf.

Chiar dacă România n-ar fi trecut prin șocul economic asociat pandemiei, acest aparat trebuia restructurat din temelii. Este evident că guvernul Cîțu nu are acest curaj și rămâne captiv voturilor funcționărimii de stat.

PNL nu pare să fi învățat mare lucru de la lideri precum Ilie Bolojan sau de la faptul că, între locale și parlamentare, în doar 70 de zile, ezitările și politicile publice contradictorii au lăsat acest partid fără circa 800.000 de voturi. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te