Nu pot ei fura cât puteți voi vota, varianta 2020. A fost exagerat scandalul de la Sectorul 1?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.09.2020 - 12:21

„Nu pot ei fura cât puteți voi vota” a fost unul dintre sloganurile cu care Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din 2004, împotriva lui Adrian Năstase, politicianul care visa să fie președinte zece ani dar care a ajuns un condamnat.

SHARE

„Sistemul lor [de furt și de fraudare a voturilor] a funcționat mai bine”, a declarat și Victor Ponta, în 2009, după ce Mircea Geoană, candidatul PSD și colegul său, a fost președinte al României doar pentru o noapte. 

La finalul scrutinului prezidențial din 6 decembrie 2009, trei case de sondare l-au anunțat câștigător pe liderul Partidului Social Democrat, cu o diferență în plus de doar un procent, și una a susținut că este la egalitate cu contracandidatul său, Traian Băsescu. 

Mircea Geoană s-a bucurat seara că a devenit noul președinte al României, ca să afle dimineață, după numărătoarea urnelor, că de fapt Traian Băsescu a trecut în fața lui cu câteva zeci de mii de voturi și a obținut al doilea mandat de șef al statului.

În aceeași zi a apărut și declarația lui Victor Ponta, că ceilalți - adică PDL - au avut un sistem mai bun de fraudat votul, sugerând, fără să vrea, că și PSD pregătise o rețea de furt al alegerilor prezidențiale, dar care a eșuat.

În 2016, Clotilde Armand s-a aflat într-o situație oarecum similară în alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Seara a crezut că a câștigat. Iar numărătoarea de la urne părea să-i confirme credința: în 126 de secții din sector, unde USR a avut reprezentanți, Clotilde Armand a obținut un plus de 76 de voturi față de Dan Tudorache. 

Doar că, în final, a pierdut cu o diferență de 1.775 de voturi, provenită din cele 36 de secții de votare unde USR nu a avut reprezentanți care să supravegheze modul cum se numără voturile. 

Acesta este contextul general în care de luni a început nebunia acuzațiilor privind o eventuală fraudare a alegerilor locale din 27 septembrie, de către PSD, în București. 

Prima suspiciune că ceva ar putea să nu fie în regulă a venit în momentul în care același Dan Tudorache a anunțat că, potrivit numărătorii paralele a PSD, va câștiga un nou mandat de primar cu doar 200 de voturi în plus față de Clotilde Armand. 

Numai că numărătoarea oficială de până atunci nu justifica răsturnarea de situație invocată de candidatul PSD, căci Clotilde Armand, susținută acum de USR PLUS și PNL, avea peste 1.500 de voturi în plus, după numărarea a 97% din secțiile de votare.

Probabilitatea ca situație să se răstoarne în ultimele secții în favoarea lui Dan Tudorache era extrem de mică. 

Singura variantă: dacă se intervenea asupra numărătorii, pentru a fi alterată.

Acesta a fost momentul când toată lumea a început să ciulească urechile și să devină tensionată.

Apoi, totul a evoluat rapid și cunoașteți deja povestea: un candidat al PSD la Consiliul Local a fost prins cu 473 de procese verbale de votare asupra sa, a fost descoperită sala de deasupra Biroului Electoral al Sectorului 1 în care PSD număra paralel și despre care s-a spus că e locul unde se pregătește frauda, s-au descoperit codurile QR tăiate cu foarfeca și procese verbale nesemnate acceptate de softul Autorității Electorale Permanente (AEP), deși legea nu permite.

Citește și: Ceva e putred la Sectorul 1. Proces verbal nesemnat, luat în considerare de Autoritatea Electorală

Reacția de panică, legată de riscul ca din nou să fie furate alegerile la Sectorul 1, a intervenit firesc. 

Apoi, tot mai multe neconcordanțe au fost descoperite în sistemul AEP și în legătură cu multe alte sute de voturi rătăcite. Cristian Băcanu, candidatul susținut de PNL și USR PLUS pentru Sectorul 5, a descoperit peste 20 de secții unde cifrele din procesele verbale nu corespundeau cu cele din softul care centraliza datele. Și toate diferențele erau în defavoarea sa.

Pentru unele secții, procesele verbale nu au fost încărcate deloc. 

Citește și: PNL cere renumărarea voturilor în Sectorul 5, câștigat de Piedone. Lipsesc sute de voturi

După două zile de anchete pe cont propriu, realizate doar de candidați și oamenii din jurul lor, s-a ajuns la concluzia că e posibil să existe o fraudă, dar nu e exclus ca la mijloc să fie și incompetență și eroare umană. 

Până la urmă s-a dovedit că acel cod QR nu avea chiar așa mare importanță, căci era pus acolo mai mult pentru păstrat ordinea documentelor, fără consecințe asupra rezultatului final al voturilor. Apoi, am aflat că toate procesele verbale care ajung la candidați sunt originale, nu ar exista copii, deci cumva era justificat ca și PSD să aibă originale. 

Iar AEP a transmis, pe surse, că de fapt candidații au văzut pe site-ul instituției doar centralizarea primară, iar până la cea finală cifrele s-ar fi reglat oricum.

Poate că așa o fi, rămâne de lămurit. O anchetă a Poliției e în desfășurare. 

Numai că, indiferent dacă scandalul a fost exagerat sau nu, declanșarea lui era inevitabilă. 

Așa cum spuneam la început, sentimentul că voturile noastre sunt furate este alimentat de peste 15 ani chiar de către politicieni importanți precum Traian Băsescu sau Victor Ponta. Plus Liviu Dragnea, condamnat tocmai pentru că a intervenit în procesul de vot de la referendumul din 2012.

Apoi, nici o instituție a statului nu a reacționat oficial în scandalul de la Sectorul 1. Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central nu au existat. Nici un comunicat, nici un răspuns oficial, nici o explicație a vreunui purtător de cuvânt.

Această indiferență este inacceptabilă și rușinoasă pentru AEP, o instituție condusă de Constantin-Florin Mitulețu-Buică, un individ numit politic de către Liviu Dragnea. Și a adâncit suspiciunile că ceva nu e în regulă.

Și când te-ai fript o dată cu Dan Tudorache, sufli și în codul QR.

În plus, deși unii au invocat doar incompetența sau graba celor care au introdus greșit în sistem datele votării din 27 septembrie, e totuși interesant că aceste greșeli au fost întotdeauna în defavoarea USR PLUS și PNL.  

O astfel de probabilitate, ca toți să greșească într-o singură direcție, este rară, dacă nu imposibilă. 

Prin urmare, indiferent dacă reacția a fost exagerată sau nu, e foarte bine că a existat. Arată că societatea românească dezvoltă anticorpi la corupția, incompetența și frauda din politica românească. 

Și că a învățat că numai prin presiune asupra instituțiilor slabe și corupte ale statului român se pot apăra democrația și libertățile câștigate greu, dar aflate mereu în pericol. 

Nimic nu e prea puțin pentru asta.

Suntem pe drumul cel bun, asta e sigur. Mai e foarte mult până la destinație, o Românie modernă, cu o democrație solidă, căci toxicul PSD are încă 20 de consilii județene și controlează încă o parte din țară. Iar PNL încă nu s-a reformat suficient, preluând pe interes o parte dintre controversații politicieni locali social democrați.

Dar inclusiv acest scandal de la Sectorul 1 ne confirmă că direcția e cea corectă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te