Nu depolitizați Sănătatea și nu o dați pe mâna UDMR! Sau anul 2024 va fi ca-n 2000

Mircea Marian
DE Mircea Marian | Actualizat: 09.12.2020 - 17:33

Depolitizarea este bitterul suedez al noii generații de politicieni: vindecă miraculos orice boală! Eu nu spun că ea va avea efecte negative, dar sistemul de sănătate e prea bolnav, prea putred, prea corupt, ca să se vindece cu acest paleativ.

SHARE

Ultimele luni au arătat mai clar ca niciodată că sistemul de stat de sănătate este o mașinărie de ucis oameni.

Soarta pacienților este ultima preocupare a “sistemului“. 12 oameni au murit arși de vii la spitalul județean din Paitra Neamț și deja a dispărut de pe radar această cumplită dramă: ancheta autorităților bate pasul pe loc, iar cei responsabili politic, în frunte cu baronul PSD Ionel Arsene, care controlează acest spital, sunt nemișcați în funcțiile lor. De ce? Fiindcă rețelele corupte care storc sistemul public de resurse controlează și presa și n-au interes să amplifice scandalul. 

UDMR a fost parte a mecanismelor de sifonare a resurselor spitalelor. În ultimii 25 de ani, UDMR a avut patru miniștri ai Sănătății, unul mai inodor, incolor și inspid decât altul. Ultimul dintre ei, Atilla Cseke, un fel de dăncilă al maghiarilor, cu o facultate obscură terminată la 27 de ani, era de facto reprezentatul unei găști toxice din Bihor. Mai multe sesizări la DNA împotriva sa - inclusiv una formulată de guvernul Ponta, deși acesta era aliat cu UDMR-ul - au dispărut în mod miraculos. 

Însă, la fel de rea e iluzia “depolitizării“ spitalelor. Pierdem timp și, după patru ani, ne uităm siderați că mor pacienții, cu zile, prin spitale. Care cum au noroc: arși de vii, uitați la poarta spitalului, în frig, lăsați să sângereze sau de pe urma banalelor infecții nosocomiale, care sunt tot acolo unde le-am lăsat, chiar dacă pandemia ne-a făcut să uităm de ele. 

E fals că “politizarea“ a distrus sistemul medical de stat. Corupția, corupța generalizată, aceasta a fost problema. Corupție transpartinică, nu neapărat cu carnet de partid. Schimbarea unor manageri - sunt circa 370 de spitale de stat, din care imensa majoritate, circa 300, sunt în subordinea unor autorități locale - nu va distruge rețelele corupte. Se dă șpagă la angajare, se ia mită la mai orice achiziție, se unge până și casa de asigurări, ca să deconteze serviciile spitalicești. 

Iar dacă viitorul guvern se agață de speranța că, în 2024, se va lăuda cu noi spitale, îi spun: uitați de povestea asta. Nici un spital regional nu va fi gata până-n viitoarele alegeri. În plus, avem spitale noi-nouțe - la Fălticeni și Mioveni, de exemplu - dar sunt, în măsură diferită, nefuncționale. Investiții scumpe și spectaculoase, spre gloria unor baronași locali. 

Statul trebuie scos din sistemul de sănătate și un guvern de dreapta spre această soluție ar trebui să se îndrepte. Cea mai slabă măsură, pe termen scurt, este spargerea monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. N-ar fi rău să se încerce o privatizare-pilot a unui spital de stat, așa cum au făcut Marea Britanie și Germania. 

Dar depolitizarea managementului spitalelor nu va produce nici o schimbare semnificativă în soarta pacienților. Dacă până în 2024 nu se petrec schimbări fundamentale în sistemul de sănătate, coaliția majoritară va avea soarta celor care au guvernat între 1996 și 2000. Cele nouă procente luate de AUR, acum, vor fi o poveste frumoasă. Amintiți-vă că-n anul 2000 PRM ajunsese la 20%, la alegerile parlamentare, și a avut candidat în turul doi al prezidențialelor. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te