Zilele trecute, un membru al familiei mele a murit într-un spital de stat. Ca să-l luăm de la morgă ni s-a cerut șpagă.
După ce am depășit acest șoc, mi-am dat seama că nu ar fi trebuit să fiu așa de surprins. Era de notorietate faptul că, după ce guvernarea PSD a mărit salariile cadrelor medicale, mita a crescut, n-a scăzut. Se dau șpăgi uriașe la angajare - Kovesi a prezentat fenomenul la nivelul anilor 2015-2017, dar între timp s-a amplificat - iar apoi cum sunt recuperați banii? Pe spinarea pacienților.
Ce vreau să spun este că, după alungarea PSD de la putere, cele două guvernări care s-au succedat n-au făcut nimic ca să diminueze corupția din sistemul medical de stat și ca să reformeze această mașinărie infernală. Iar Raed Arafat este simbolul și purtătorul de cuvânt al celor care vor menținerea unui status quo.
Puterea lui Arafat era oricum uriașă, dar premierii Orban și Cîțu i-au sporit-o, deși PNL anunțase, când era în opoziție, că-l va „evalua”, sugerând astfel că va urma o schimbare. Nici nu l-a evaluat, nici nu l-a schimbat. Dimpotrivă, Orban l-a pus în fruntea luptei cu pandemia și, prin OUG, i-a mai transferat niște atribuții, iar guvernul Cîțu i-a permis să mai anagjeze 8.500 de militari, peste cei 26.000 pe care-i are deja ISU - mai mulți ca armata Ungariei.
Dacă mai exista o umbră de liberalism în premierul Cîțu, în loc să încarce bugetul cu 8.500 de militari, care-n 20 de ani vor deveni pensionari speciali, spărgea monopolul DSU în domeniul intervențiilor de urgență. Mecanismul ar fi simplu: suni la 112 și vine spre tine ambulanța cea mai apropiată, chiar dacă e una privată. Vorbim de minute care pot salva viața unui om! S-a încercat în 2012, s-a discutat în 2015 - când salvările private n-au fost lăsate să ajute victimele de la Colectiv - dar de fiecare dată Arafat a închis gura celor care doreau să-i micșoreze imperiul. Problema lui a fost să nu i se taie din buget, să nu piardă bani, nu faptul că astfel s-ar salva vieți - iar costurile, foarte probabil, ar fi mai mici decât cele practicate de militarii lui Raed Arafat.
Dar acest personaj este mult mai mult decât ayatollahul intervențiilor de urgență. Mă repet: el este simbolul și purtătorul de cuvânt al uriașei rețele corupte care stoarce sistemul medical de stat. Uitați-vă ce averi fac cei care au acces la conducta de bani care alimentează sistemul medical de stat, ce corupție apare sistematic la suprafață, și în ce condiții o duc pacienții, puși să vină cu medicamentele de acasă.
Câtă vreme Arafat va face parte din Guvern, nu se va schimba nimic în sistemul public de sănătate. El este cel care a respins constant, în cea mai peseedistă manieră, orice soluție privată, care să concureze statul ineficient și corupt. Să punctăm însă și faptul că, în opoziție, USRPLUS susținea spargerea monopolului CNAS. Acum, când are oameni și la Sănătate, și la CNAS, nici măcar nu pornește o dezbatere, așa cum scrie în programul de guvernare.
În sfârșit, cu Arafat în funcție, putem fi siguri că nu se va face dreptate pentru victimele de la Colectiv. Nu am lămurit nici azi cum a fost posibil ca o filmare esențială, din momentul intervenției, să nu ajungă la Parchet. Nu am lămurit nici azi cine a respins ajutorul extern și a blocat, în primele zile, transferurile în străinătate ale răniților. Sunt acolo fapte penale? Nu decid eu, dar cu siguranță familiile victimelor ar avea dreptul să știe ce s-a petrecut.
Fiecare zi în care Raed Arafat rămâne cu această putere uriașă este un risc pentru cetățenii României. S-a demonstrat acest fapt la Colectiv, la Sutghiol, în Apuseni...Dar, în 2024, nu Arafat va plăti politic, ci partidele din această guvernare.