Măsluirea istoriei de ieri și de azi

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 02.01.2024 - 11:35

În virtutea dorinței majorității cetățenilor comunității transatlantice de a rămâne în zona personală de confort psihic:

SHARE

1. atât pe timpul... Războiului din Irak, cunoscut și ca Al Doilea Război din Golf, Războiul din Golf II sau Al Doilea Război Irakian (primul Război Irakian sau Primul Război din Golf fiind numele pentru intervenția internațională împotriva Irakului din anul 1991), care a fost un conflict armat ce a durat din 2003 până în 2011 și a început odată cu invadarea Irakului de către coaliția condusă de Statele Unite, care a răsturnat guvernul irakian al lui Saddam Hussein . Din nefericire, conflictul a continuat în următorul deceniu, pe măsură ce a luat amploare o insurgență, pentru a se opune forțelor coaliției și guvernului democratic irakian,

2. cât și pe timpul... Războiului din Ucraina, declanșat pe 24 februarie 2022, când Federația Rusă a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în 2014. Și după cum se știe acum, invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace...

... ei bine, pe timpul ambelor războaie, presa occidentală s-a luat după... fentele imagologice ale informațiilor date de taberele combatante.

Dar, pe 28 decembrie 2023, peste Ocean, Kelley Beaucar Vlahos, consilier principal la Quincy Institute și director editorial al Responsible Statecraft a scris, cu amărăciune:

"Generali americani: Anul acesta generalii și amiralii în retragere care au vorbit ca despre un joc mare, despre contraofensiva ucraineană și eșecurile armatei ruse au fost nevoiți să-și mănânce cuvintele. O atenție deosebită ar trebui acordată tuturor acestor patru stele și steaguri (Petraeus, Stavridis, Keene, McCaffrey, Hodges etc.) care fac rotații neîncetate pe mass-media majore și oferă evaluări strategice greșite, care nu sunt niciodată corectate. Pur și simplu apar din nou în următorul conflict."

Lucru valabil și în Europa, inclusiv în România! 

Unde terți, cu pretenții umflate și amplificate de măscărici ai micului ecran - păcăliți de fluxul de declarații ale unor oficiali de la Kiev - au prezentat simple dorințe ale conducerii Ucrainei drept realități pe frontul din estul și sudul Ucrainei... 

Nu este, însă, realistă exigența unor lucizi analiști militari de a pune problema unor corecții ulterioare la comentarii hazardate prezentate, te miri cum și de cine, pe micul ecran mioriritic.

Dezmințirile ar fi trebuit făcute fie de Ministerul Apărării Naționale, care are documentați analiști militari în activitate - dacă ar fi fost conduși înțelept - sau de Statul Major al Apărării României, care ar fi trebuit să își preomoveze propriul purtător de cuvânt - evident necesar și ca urmare a tăcerii penibile, deloc scuzabile, în problema pensiilor militare. 

Astfel, în timp ce MApN a adoptat politica struțului, Ministerul de Interne a difuzat, pe căi neoficiale, un tabel cu cuantumurile viitoare, din 2024, ale pensiilor celor care au activat în domeniile coordonate de acest pilon esențial al statului de drept.

Totuși, așa zisul revoluționar, cu merite chipurile... deosebite, în mimata revoluție din decembrie 1989, premierul în funcție de la București, ar trebui să nu uite, că în situația constatării unor noi nedreptăți - strigătoare la cer - pesedeul său va avea circa 500.000 de voturi contra, la viitoarele alegeri succesive, din România. 

Nu îl va scăpa de eșecul electoral nici recenta sa vizită peste Ocean, unde a fost tratat la nivel de... viziri, de actualul padișah de la Wahington DC. 

Un context în care ambasadorul român în SUA - care nu este acolo pe cont propriu, ci pe banii statului român! -  ar trebui trimis acasă, pe un post de prefect, acolo unde se agață harta țării noastre în cui.

Dar, cu ce au greșit, în analizele lor, generalii americani care au evaluat situația trupelor ucrainene în confruntarea cu cele ruse?

1. Au uitat că militarii ucraineni nu au avut antrenamentul, dotarea și experiența de luptă ale militarilor americani.

2. Au subestimat determinarea și capacitatea de a își reface forțele ale armatei Kremlinului.

3. Au crezut că aliații europeni vor urma, fără excepții, angajamentul material strategic al SUA. Cruntă iluzie!!!

4. Au perseverat în naivitatea că în Europa nu va mai fi o nouă confruntare militară majoră.

Asta, deși, într-un discurs recent chiar președintele SUA, Joe Biden, îi atenționa pe alegătorii săi că NU mai exclude o confruntare a trupelor americamne cu cele ruse, pe tărâm european. Iar Putin a răpuns cu convingerea sa că nu există un motiv de confruntare a forțelor reunite ale NATO cu trupele ruse- o perspectivă nimicitoare, pentru existența Federației Ruse.

Chiar dacă nu există ipoteza ca Vladimir Putin să piardă... alegerile prezidențiale din martie 2024, din Rusia, lipsa unei victorii pe frontul din Ucraina, îi va scurta subtanțial lungimea viitorului său mandat prezidențial, ceea ce ar coincide cu sfârșitul - într-o noapte - a domniei sale la Kremlin. Doar precedente există...

Dar, asta este ultima grijă a generalilor ruși. Ei iau în calcul acum posibila recurgere la arma nucleară tactică în Ucraina, care ar atrage și replica nucleară a Kievului, chiar dacă, momentan, Ucraina nu are arme nucleare. Le va avea a doua zi, după prima lovitură nuleară rusă pe sol ucrainean...

Și mai este un aspect neglijat de generalii ruși. Teoretic, diviziile rusești pot înainta rapid, la ordinul lui Putin, în statele baltice, după caz, și în Republica Moldova. 

Numai că abia atunci se va trezi ura anticomunistă a opiniei publice transatlantice, cu reacții ostile Moscovei, previzibile la nivelul tinerilor din democrațiile consolidate. 

Chiar și fără să poarte unifome militare, junii euroatlantici nu vor sta impasibili, cu mâinile încrucișate, la noul viol geopolitic european al Rusiei autoritare de azi.

Abuzurile postbelice imperiale rusești, rapturile teritoriale, promovarea metodelor sovietice în fostele țărI socialiste est-europene au generat o stare de spirit deloc favorabilă intențiilor Kremlinului.

Cât privește România... a rămas de mare actualitate interogația: mai are națíunea noastră bărbați de stat și pe unde mai trăiesc ei?...

Doar nici măcar în decembrie 2023, niciun formator de opinie NU a a avut curajul să recunoască public prezența trupelor sovietice, în decembrie 1989, la granița impusă de pe Prut. 

Halal reconstituiri istorice - măsluite și menite a ascunde/scoate rolul Moscovei din dominoul geopolitic jucat de cei care au decis - fiind teleghidați - executarea cuplului Ceaușescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te