Încă un caz Caracal: miliția, magistrații cu pensii speciale și politrucii au rămas aceiași

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.06.2020 - 14:32

Zece luni după uciderea Alexandrei Măceșanu, avem proba că statul român nu s-a schimbat absolut deloc. Cumplit de tristă indiferența și lipsa de empatie a miniștrilor Predoiu și Vela față de soarta unei fete de 17 ani incendiată de un criminal eliberat înainte de termen.

SHARE

Fapte: a) Un criminal condamnat acum 25 de ani pentru cinci omoruri este eliberat înainte de termen

b) acum cinci zile, o fată de 17 ani, dintr-o familie destrămată și săracă, depune plângere împotriva fostului deținut, acuzându-l de viol și agresiune

c) în loc să-l rețină pe presupusul făptaș, având în vedere antecendentele, statul român o trimite pe fată în infernul orfelinatelor, la un centru de asistență socială

d) fata este adusă acasă de bunica ei, unde este găsită de criminal, care-i dă foc.

e) deși cu arsuri pe 90% din corp, “în profunzime“, inițial nu se găsește pentru ea un loc la un spital capabil să trateze marii arși. Este plimbată din spital în spital și abia sâmbătă noaptea, după ce un scandal public a izbucnit, ajunge la Grigore Alexandrescu, în București. 

48 de ore de la această dramă, nici ministru Justiției, nici cel de Interne, n-au găsit de cuviință să reacționeze.

Eu nu spun că domnii Predoiu și Vela sunt vinovați de cele petrecute la Turnu Severin. Dar, în orice țară civilizată, după o asemenea nenorocire, demnitarii responsabili de justiție și afaceri interne ar fi reacționat imediat. Imediat. Ar fi cerut o anchetă pentru a vedea cum a fost posbilă o asemenea dramă, ar fi developat filmul evenimentelor, ar fi anunțat măsuri pentru a nu se repeta. Domnilor Vela și Predoiu nu le pasă fiindcă au sentimentul că nu-i va afecta electoral. Într-adevăr, modul în care PSD a masacrat legile justiției, legea recursului compensatoriu și politizarea poliției (“mafiotizarea“ e un alt termen la care m-am gândit, dar mi-am spus să nu generalizez...), în cele mai adânci structuri, sunt, probabil, principalele cauze ale acestei drame, rădăcinile ei. Dar asta nu justifică lipsa de reacție și de empatie a domnilor Preda și Vela față de soarta unei fete care, la ora la care scriu, e la limita dintre viață și moarte: medicii de la Grigore Alexandrescu nu-i dau prea multe șanse. 

Fapt este că domnii Predoiu și Vela au preluat de la PSD un sistem distrus - cazul de la Caracal l-a expus foarte bine - și, în afară de câteva schimbări formale, luate sub presiunea electoratului anti-PSD, n-au făcut nimic. Au schimbat, ici, colo, oamenii PSD cu cei agreați de PNL. Criminalul Alexandrei Măceșanu n-ar fi fost prins, cred eu, niciodată, dacă fata nu suna la 112: poliția locală ar fi susținut că a fugit în Italia și îngropau cercetările. 

Ce se întâmplă azi arată că sistemul format din polițiști cum mentalitate de milițieni ceaușiști, magistrați preocupați doar de pensia lor și politruci de carieră rămâne complet indiferent la soarta unor fete minore, din familii sărace/ destrămate, victime ale abuzurilor sexuale. Nu le pasă! 

Și, ca să nu mai sufoc eu inutil și steril de indignare, în loc de concluzie, vă las un citat dintr-o postare pe Facebook a Laurei Ștefan, care fără îndoială înțelege mai bine decât mine situația: “Asta e regula în țara noastră, nu excepția: pedepse cu suspendare la viol transformat în act sexual cu un minor, victime care sunt ucise deși în prealabil se plâng la poliție, hotărâri judecătorești rușinoase în această materie. Fără o asumare publică și politică a acestei chestiuni, fără programe ample și de lungă durată-de educație, în primul rând (a copiilor și a adulților) - fără o evaluare clară care să ne arate unde sunt bubele din poliție, parchet și instanțe de am ajuns în halul asta, fără resurse alocate pentru asta și cheltuite corect tot aici vom fi și peste 10 ani. Nu, problemele astea nu se rezolvă de la sine. Dar îi păsa cuiva de oamenii ăștia? De femeile bătute, violate și omorâte, de copii lor care trec prin calvaruri similare? Sau dacă sunt săraci nu contează? Sau credem că dacă amendăm pentru tulburarea liniștii publice femeile care citesc din decizii rușinoase pronunțate de instanțele românești în fața tribunalelor rezolvăm problema?“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te