Așa cum tot în urma unui calcul electoral, Dragnea s-a poziționat de partea jandarmilor. În fond, protestatrii bătuți nu vor vota niciodată PSD.
În schimb, Gabriela Firea a simțit pericolul de contagiune a urii împotriva PSD la nivel de București. Aspect, care o poate costa electoral pe Gabriela Firea, în perspectiva alegerilor pentru primărie din 2020 (nu cred că va candida pentru Cotroceni).
Să explicăm pe cifre. În Piața Victoriei au fost 100.000 de oameni. Gabriela Firea a câștigat primăria București cu doar 250.000 de voturi. Dacă toți cei umiliți și gazați în Piața Victoriei ies la vot împotriva Gabrielei Firea și mai conving un prieten sau o rudă, aproape că se va egala numărul votanților lui Firea din 2016.
Pe de altă parte, să nu uităm, lecția alegerilor pentru președinte din 2014. Atunci, Klaus Iohannis a strâns în turul doi cu trei milioane de voturi mai mult decât în primul tur și a recuperat o diferență de uriașă de 10%. Minunea a fost posibilă pentru că imaginea oamenilor împiedicați să voteze în străinătate a revoltat rudele și prietenii de acasă care au ieșit, masiv, la vot. La fel, Firea știe că imaginile cu tinerii gazați și bătuți de jandarmi sunt argumete emoționale mult mai puternice decât convingerile politice. Altfel spus, Firea pare să fi înțeles că un tânăr bătut în piață își poate convinge bunica sau mătușa, votantă PSD, să stea acasă. Sau să voteze cu ĂPonta, pentru că și el i-a mărit pensia.
Cu cininsm, Dragnea a sacrificat electoratul din București susținând de mai multe ori că jandarmii au procedat corect și au oprit o lovitură de stat existentă doar în capul lui. Firea nu își permite un asemenea punct de vedere, nici măcar asumat de șeful său de partid. Și de aceea, atacă. Firea știe (sau a aflat de la consilieri) că argumentul emoțional este mai puternic decât convingerile politice, oricât de vechi ar fi acestea.
Până la Alba Iulia sau Iași, imaginile violente din 10 august, se mai estompează, mai trec prin malaxorul televiziunilor care știu să denatureze. Cei din București, sunt mai greu de manipulat: unii au fost în mijlocul violențelor, altora evenimentele le-au fost povestite de apropiați sau rude, cu mai mare credibilitate decât mass-media. Mai sunt și cei care au foarte clar reperele locului, al spațiului și sunt mai greu de păcălit atunci când se prezintă, denatunar, cronolgia și scenariul evenimentelor.
Cum de nu a fost înăbușită rapid rebeliunea Gabrielei Firea, așa cum s-a mai întâmplat cu Grindeanu, Tudose ori Bădălău? Pentru că, de data aceasta, oponentul își joacă viitorul politic. Firea are dreptate când spune că dacă un minister nu dă anumite avize (de mediu de exemplu), nu se poate realiza niciun proiect de infrastructură în București.
Iar dacă Firea nu livrează nimic, riscă să nu mai fie votată în 2020. Așa că, în lipsă de infrastructură, locuri de parcare sau curățenie, îl livrează bucureștenilor pe Liviu Dragnea.