Elevii „condamnați” la COVID în școli: fără testare, fără prag de vaccinare și de infectare

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.01.2022 - 14:10

România a decis să nu mai testeze copiii pentru COVID și să nu încurajeze vaccinarea profesorilor. Exact invers față de cum se procedează în Europa.

SHARE

Intempestiv, autoritățile au modificat regulile după care elevii vor merg la școală. Școlile trec în online doar dacă în respectivul județ numărul paturilor ocupate de pacienții COVID este de peste 75%, spune în esență documentul CNSU.

Citește și: Școlile trec în online când 75% din paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate

Ordinul CNSU nu a fost însoțit de nicio analiză sau argument științific care să explice de ce a fost eliminat pragul de 60% profesori vaccinați sub care (până săptămâna trecută) elevii ar fi trecut în online. A fost eliminat și pragul 3 infectări la mia de locuitori.

Elevii „condamnați” la COVID în școli: fără testare, fără prag de vaccinare și de infectare

Exsită un pattern. Nicio explicație nu a fost dată când pragul de la care elevii au trecut în online a fost ridicat la 3 infectări la mie, apoi, la 6 și, în final, a fost eliminat.

Ideea de a lega modul în care se merge la școală de proporția persoanelor spitalizate aparține ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. 

„Pragul de 60% vaccinare în rândul angajaților din învățământ a fost un indicator foarte bun atât timp cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare al personalului din învățământ. (…) Suntem la peste 70% grad de vaccinare al personalului din învățământ. Dar acum, odată cu specificul acestei variante, Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, din fericire persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare al școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu încercând să explice decizia.

Ce explicații va mai oferi Sorin Cîmpeanu când se va confrunta cu următoarea situație: o școală unde profesorii sunt sub 10% vaccinați, dintr-o localitate cu un focar de COVID (incidență de 20 la mie – a existat în valul trecut). Iar elevii vor merge la școală. Pentru că, în județ, mai sunt paturi COVID libere.

Dacă în valul al IV-lea s-a mers pe descentralizarea deciziei privind trecerea școlilor în online, acum s-a procedat invers. Importante devin internările COVID pe județ, un criteriu de care nu se ține cont în Europa.

De ce sunt copiii „condamnați” la COVID

1.     Testarea în școli a fost eliminată în România. Europa testează masiv

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a anunțat că nu vor fi teste în școli deoarece licitațiile sunt contestate. „Au mai depus încă două firme, și uitați-vă cum au lucrat, cel puțin încă o firmă au depus contestații pe același lucru, au așteptat până în ultima zi și au depus astăzi, adică ne blochează mai departe… Există termen, dar termenul poate să fie mi se pare și 15-20 de zile. În mod normal, fiind situația care este, noi sperăm că va fi tratat cu celeritate”, a spus Raed Arafat.

În același timp, Germania se gândește să testeze zilnic elevii și nu de trei ori pe săptămână ca până acum. „Testarea este deja o rutină absolută la școală, înainte de cursuri”, a spus un oficial german.

Citește și: România suspendă testarea COVID la copii pe termen nelimitat, în timp ce în Europa devine rutină

2.     Vaccinarea descurajată

Prin eliminarea pragului de 60% profesori și personal auxiliar vaccinat în școli, nu mai există nicio presiune pentru vaccinare.

Ministrul Educației a anunțat că 70% dintre profesori sunt vaccinați. Cifra este mică în raport cu state din Europa, unde vorbim de procente care trec de 80%. Elevii ar fi vaccinați în proporție de 40%, din nou o cifră mică în comparație cu SUA (54%). Doar că în cazul SUA, există 30% copii vaccinați cu vârsta între 5 și 11 ani. La noi vaccinarea acestei categorii începe pe 26 ianuarie. În Italia, procentul elevilor vaccinați este de 75%. Detalii AICI

3.     Numărul infecțiilor la copii, în creștere

Eliminarea testelor și a pragului de vaccinare se face într-un moment în care infectătile la copii cresc în România. Potrivit cifrelor graphs.ro, „se vede o creștere evidentă a numărului pacienților minori internați. S-a dublat și proporția pe care o au din total. Luna trecută, existau în jur de 2% minorii din totalul pacienților internati, acum sunt peste 4%”.

4.     Școala continuă dacă în localitate ai un focar de COVID. Ori se poate închide la zero infectări într-o localitate

Noul criteriu dă naștere unor situații aberante pentru că decizia se va face după un criteriu general, la nivel de județ. „De ce se modifică din nou măsurile de funcționare a școlilor? De ce se vor închide toate școlile dintr-un județ, în bloc, dacă vor exista localități cu zero rată de infectare? Teste nu avem, infrastructură nu avem, dar avem din nou impredictibilitate!”, a punctat, corect, președintele Consiliului Național al Elevilor.

5.     Eliminarea pragului de infectare în oraș

Elevii au simțit pericolul și au cerut oficial închiderea școlilor la o anumită incidență a cazurilor de coronavirus în școli.

„Aducem în discuție necesitatea impunerii unui prag de incidență al localității la care școlile să fie nevoite să treacă la predarea exclusiv online, care să fie stabilit de experți în epidemiologie, deoarece, în lipsa unor măsuri complementare, care să asigure siguranța actorilor din educație, precum testarea în interiorul școlii, riscurile la care vor fi expuși elevii și profesorii dintr-o localitate cu o incidență crescută, dar care este situată într-un județ în care încă există cel puțin 25% din paturi libere pentru pacienții infectați cu COVID-19 sunt deosebit de crescute, putând provoca infectări în masă în respectiva comunitate”, arată Consiliul Elevilor în comunicat.

Citește și: Teste COVID pentru elevi, luate prin firme conectate cu PSD, cu Botezatu și care reciclează deșeuri

Într-un moment în care numărul infectărilor crește, iar copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie, în școli a început marea relaxare COVID.

 

 

 

  

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te