Despre „asistații social”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.01.2021 - 19:55

În 2008, am intrat pentru prima oară într-o redacție, în practică. Și cred că atunci am primit unul din cele mai bune sfaturi, unul pe care îl urmez cu conștiinciozitate până în ziua de azi. Fără prejudecăți.

SHARE

Ascultă oamenii. Înțelege contextul. Caută faptele. Și, apoi, poți să scrii. Dar fără prejudecăți.

În toamna anului trecut, am petrecut o vreme pe teren scriind despre școala online în comunitățile sărace. Și am cunoscut o femeie cu trei copii. Trăiau cu toții din ajutorul social, alocațiile copiilor și din munca la negru a femeii. Avea o căruță, cu care căra fier vechi și își mai ajuta vecinii cu transportul gunoiului. Nu avea școală, nu-și găsise altceva de muncă. 

O „asistată social” – cum se exprimă politicienii care au scos de la naftalină această oribilă formulare care desemnează, de fapt, o persoană săracă, care beneficiază de un ajutor social de 142 de lei pe lună.

„Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, a declarat Raluca Turcan, ministră a Muncii, în 14 ianuarie, la Antena 3.

E nepermis pentru un ministru al Muncii și Protecției Sociale să spună așa ceva. E nepermis pentru că stigmatizează și pentru că denotă că nu știe despre ce vorbește.

Chiar pe site-ul ministerului pe care îl conduce, se publică buletine statistice în domeniul muncii și protecției sociale, pe trimestre. Din cel mai recent, care corespunde perioadei 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, aflăm următoarele: „Venitul minim garantat este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei. În situația în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, dreptul la ajutorul social încetează.

Numărul mediu lunar de familii beneficiare a scăzut de la 179.131 în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 la 169.136 în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, cu 9.995 familii (5,6%).

Suma plătită în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, de 400.989.117 lei, a fost mai mică cu 27.282.004 lei (6,4%) decât în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019.

Județele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat (peste 6.600) au fost Suceava, Vaslui, Galați, Teleorman, Buzău, Bacău și Dolj”.

Puteți citi întregul raport al Ministerului Muncii AICI

A mai spus Raluca Turcan că „în privinţa ajutoarelor sociale, eu aş vrea să schimbăm puţin optica în raport cu acordarea acestora şi anume să încurajeze, totuşi, reîncadrarea în câmpul muncii pentru cei care pot să muncească, iar cei care nu pot cu adevărat să fie sprijiniţi”.

Adaptarea pieței la nevoile oamenilor și găsirea unor locuri de muncă pentru toți. Minunat. Dar cred că putem face asta și fără stigmatizare și prejudecăți.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te