De ce nu e momentul ca Vlad Voiculescu să își dea demisia

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.02.2021 - 22:49

Moțiunea simplă pe care PSD a depus-o împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, confirmă a mia oară că acest partid îi consideră pe români suficient de proști cât să poată fi păcăliți cu niște hârtii. Ce-i drept, 30 de ani, i-a mers strategia.

SHARE

România este condusă, de o lună și jumătate, de două guverne: cel al PNL și cel al USR PLUS. Cele două guverne nu se suportă, iar acest lucru este vizibil cu fiecare zi care trece. 

Din afară, cel puțin, se vede că Florin Cîțu îi conduce pe miniștri PNL, destul de discreți în ultima vreme, cu excepția lui Sorin Câmpeanu, și bagă bețe în roate miniștrilor USR PLUS. 

Când au apărut zvonuri despre neînțelegeriile dintre Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță, premierul l-a pus repede la punct pe primul, declarând că acesta nu are atribuții în ceea ce privește activitatea Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, care se află în subordinea prim-ministrului. 

De altfel, pe cei doi nu i-am văzut niciodată împreună când au existat comunicări despre campania de vaccinare. Valeriu Gheorghiță apare secondat de secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu, dar niciodată nu l-a avut alături și pe ministrul Sănătății. 

Citește și: VIDEO Moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu a fost depusă miercuri de PSD

Și invers, atunci când Vlad Voiculescu a vorbit despre „vaccinarea peste rând” și despre controalele la centrele de vaccinare, nu a fost însoțit de coordonatorul CNCAV, care sigur avea multe lucruri de spus pe temă. 

Acum, scandalul s-a mutat la Ministerul Economiei, acolo unde este suspectată o fraudă la finanțările acordate în cadrul programului de granturi pentru investiții. Premierul Florin Cîțu a anunțat repede că trimite Corpul de Control să verifice ce se întâmplă în parohia lui Claudiu Năsui. 

Citește și: Scandal cu granturile pentru IMM-uri. Acuzații privind o fraudă de 500 de milioane de euro

Iar ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la Digi24, că nu discută înainte cu ministrul Economiei ce anunță acesta din urmă public.

Pe de altă parte, miniștri USR PLUS nu par să se fi obișnuit cu faptul că nu mai sunt în opoziție, nu mai sunt activiști civici și nu mai au voie să vâneze „like-uri” pe Facebook cu declarații date împotriva guvernului din care fac parte. 

Vlad Voiculescu a contestat public relaxarea măsurilor de restricție din București, declarând că nu are în credere în cifrele autorităților, care ar arăta o imagine a pandemiei mai bună decât realitatea. 

Citește și: Vlad Voiculescu: 30% din vaccinări, în afara platformei de programare. Unii merg direct la centre

Numai că ministrul a uitat că acum el este autoritatea și ca membru al Guvernului are toate pârghiile pentru a obține datele reale de la subordonații săi și de a institui noi reguli pentru testarea populației, astfel încât să avem o imagine cât mai aproape de realitate. 

Eu sau tu nu putem impune acte normative, prin urmare ne rămâne doar să reclamăm pe Facebook. Dar ministrul Vlad Voiculescu este acum cel care poate schimba lucrurile. 

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că nu se aștepta la o reacție vehementă din partea opiniei publice la numirea pe funcția de director general a unei foste colaboratoare a Securității. Deși el vine din partidul care a făcut de multe ori și pe bună dreptate scandal când celelalte guverne au făcut numiri controversate, ale unor colaboratori ai Securității sau ale unor penali.

Mai mult, dinspre ministerele controlate de USR PLUS ajung la noi tot mai multe informații că personaje fără calitate oficială intervin în activitatea instituțiilor ca și cum ar fi angajate acolo.

La Ministerul Justiției, chiar Stelian Ion a recunoscut că i-a permis unui colaborator al său, Alexandru Dimitriu, devenit între timp secretar de stat, să țină ședințe cu directorii din instituție fără să aibă nici o calitate oficială. 

Citește și: Stelian Ion recunoaște: omul său face ședințe în Ministerul Justiției, deși nu lucrează acolo

Dacă lucrurile stau așa rău, mă veți întreba de ce am scris în titlu că nu e momentul ca Vlad Voiculescu să-și dea demisia?

Pentru că a trecut doar o lună și jumătate de când și-a preluat mandatul, iar miniștri încă nu au reușit să deslușească hățișul frontului haotic lăsat în urmă de PSD, preocupați să se înjunghie între ei, în timp ce se feresc de bombele lansate dinspre actuala opoziție și o parte din presă. 

Pentru că Guvernul Cîțu e un cabinet de coaliție, cu un partid fără experiență guvernamentală, în care reglajele de început sunt mai grele și mai dau rateuri.

Pentru că există această meteahnă românească de a schimba antrenorul după primele înfrângeri ale echipei, inevitabile cât timp tehnician nu a avut timp să-și implementeze viziunea și să sudeze echipa. Iar apoi tot noi ne plângem că nimic nu merge, pentru că nu e stabilitate. 

Unui manager îi dai o țintă finală, cu rezultate clare, dar și un răgaz să ajungă la acestea. 

Guvernul Cîțu a arătat că are ingredientele unei altfel de direcții politice și economice.

A abordat în sfârșit problema sporurilor pentru angajații de la stat, chiar dacă doar parțial deocamdată, de teama protestelor, și a anunțat și alte tăieri și plafonări. 

Se schimbă filosofia de pe consum și pomeni pe investiții, au fost atacate cuiburi de sinecuriști precum Metrorex și, poate cel mai important, dă înapoi când greșește, cum a făcut-o Claudiu Năsui, de exemplu. 

Desigur, asta nu e destul.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțeleagă Florin Cîțu și miniștri săi e că decontul unei guvernări proaste nu se face separat pentru PNL și USR PLUS. 

Pe noi, alegătorii, ne lasă rece care ministru din coaliție greșește. Electoratul nu are chef de detalii. La vot, peste patru ani, vor fi sancționate în egală măsură toate partidele guvernării. 

Nu uitați ce s-a întâmplat la capătul celor patru ani de răfuieli între partidele care au format guvernul CDR între 1996 și 2000. Toate au pierdut alegerile lamentabil, PNȚCD a dispărut, iar în turul 2 al prezidențialelor au ajuns Ion Iliescu cu Vadim Tudor. 

Nu a venit încă momentul demisiilor, dar nici perioada de grație nu mai e foarte lungă. Nu aveți la dispoziție patru ani, așa cum vă amăgiți cu toții, și cei din PNL, și cei din USR PLUS, ci maximum jumătate de an. Poate chiar mai puțin.

Altfel, sunt șanse mari ca în 2024 să avem iar o finală electorală între un Ion Iliescu și un Vadim Tudor. Iar vina va fi exclusiv a voastră, stimați politicieni de dreapta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te