În acest context este de înțeles de ce populația începe să creadă că pericolul COVID-19 a trecut și că virusul nu a fost atât de periculos pe cât li s-a spus de către autorități, specialiști sau media.
Un recent sondaj de opinie arată că aproape jumătate dintre intervievați cred că Sars-Cov-2 este mai puțin periculos decât se crede. În schimb, doar 20% sunt de părere că virusul este mai periculos, adică doar un român din cinci.
În timpul stării de urgență, populația era mult mai îngrijorată de efectele virusului. Un sondaj din aprilie arăta că 44% dintre români sunt îngrijorați de situație la acel moment, iar 8% erau deprimați.
În doar puțin peste o lună, numărul celor care cred că virusul este foarte periculos a scăzut de la 52% la 20%. Este o scădere indusă de reducerea numărului de infectări și de ridicarea mai multor restricții.
În acest moment intervin politicienii care, lucizi, ar trebui să acționeze ținând cont de cercetările medicale și de specialiștii. Aceștia din urmă avertizează asipra posibilității apariției unui al doilea val de infectări cu COVID, declanșat tocmai de nerespectarea regulilor sanitare ori de distanțare.
Cei de la PSD ignoră acest aspect și oferă propriul exemplu pentru nerespectarea regulilor impuse în starea de alertă. Ei vor să fie „în tendințe”.
Crește procentul celor care cred mai puțin sau deloc în „pericolul COVID”, atunci să-i încurajăm, își zic social democrații.
Zilele trecute a apărut o poză de grup în care șefi PSD „se trăgeau în chip”, umăr la umăr, fără să poarte măști, în total dispreț față de măsurile sanitare impuse de autorități.
Șeful Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și consilierii PSD au refuzat să poartă mască la o ședință. „Nu-mi prescrieţi dumneavoastră conduitele mie şi nimeni din această sală! (...) Sunteţi liber să procedaţi cum vreţi! (...) Vreţi să ne luăm la bătaie, ce vreţi să facem?”, a afirmat, cu aroganță, Buzatu.
ALDE și Pro România au dat mai devreme tonul nesupunerii sociale. E de înțeles.
Ponta și Tăriceanu au pretenții mai mici, ținta lor fiind de 5%, pragul de intrare în Parlament. Probabil și-au făcut un calcul cinic și au dat din devreme „atacul” electoral la cei care cred că virusul a fost scăpat intenționat din laborator, care nu vor să se vaccineze și care cred că păstrarea unei distanțe de doi metri între cumpărătorul din față e o gravă încălcare a libertății.
Așa se explică de ce Tăriceanu și Ponta au votat împotiva prelungirii „stării de urgență”. Au fost „rebeli” încă de la mijlocul lunii aprilie.
Minimizarea de către PSD, Pro România și ALDE a riscului de infectare a populației cu COVID reprezintă o importantă strategie de acțiune electorală. Statul este un nenorocit care nu lasă populația să meargă în grupuri mai mari de 3, care îi obligă pe angajați și pe elevi să poarte măști, să își facă teste medicală dacă vor să meargă în vacanță în Occident, care nu lasă oamenii la munte și la mare, în cluburi și baruri, este mesajul celor trei partide.
„Iar noi (PSD, ALDE, Pro România) suntem, cu voi, cu poporul care se teme în proporție mai mare că nu va merge în vacanță în Thassos decât că virusul s-ar mai putea reîntoarce în forță”.
Din nou, oamenii sunt pe cont propriu și trebuie să fie mai lucizi decât politicienii.