Cum se văd 10 luni de guvernare „de dreapta” prin ochii unui român obișnuit

Răzvan Chiruță
DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.07.2021 - 19:24

Majoritatea politicienilor români nu au învățat că, în ceea ce privește comunicarea publică, prima informație care ajunge la alegător e de cele mai multe ori singura care contează. 

SHARE

Un român obișnuit, care nu e un observator zilnic al vieții politice românești, așa cum sunt jurnaliștii, consultanții sau formatorii de opinii, de exemplu, nu are nici timp, nici chef să aprofundeze un subiect, mai ales că, în epoca când totul se petrece pe telefon, știrile dau năvală peste el cu sutele. 

De cele mai multe ori, își construiește o opinie din frânturi și din primele informații cu care intră în contact. Cum apar repede alte teme în spațiul public - trecem cu ușurință și cu mare viteză de la educația sexuală în școli, la problema urșilor care atacă oameni, la numărul prea mare de accidente rutiere grave, românul obișnuit pe care-l iau azi ca etalon, cel prins între drumul lung spre serviciu, serviciu, școala copiilor și gândurile de vacanță - nu mai apucă să se documenteze până la detaliu. 

Prin urmare, orice politician care vrea să aibă succes trebuie să țină cont de această regulă care, în viziunea mea, este de aur: „prima informație contează”. 

Cum se vede guvernare PNL-USR PLUS-UDMR prin ochiii unui român obișnuit? 

Senzația principală, am mai spus-o, este că toată lumea se ceartă cu toată lumea, între partide, în partide și pe lângă partide. 

Premierul Florin Cîțu este preocupat doar de lupta internă și de a găsi noi metode de a-l umili pe Ludovic Orban și mai puțin de guvernare. Iese în fiecare zi cu declarații despre cât de minunate sunt lucrurile în România, sub guvernarea sa, în timp ce populația constată că prețurile au crescut cam în toate domeniile și puterea de cumpărare e în scădere. 

Vicepremierul Dan Barna vine cu propuneri absurde, de genul „să nu le permitem nevaccinaților să meargă în weekend la mall”, în timp ce campania de vaccinare e aproape moartă și nu există din partea guvernului nici o soluție pentru a o impulsiona. Asta în condițiile în care e tot mai evident că valul 4 - care a speriat deja Europa - începe și în România. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pare că are ca singur scop uciderea urșilor, e singura soluție pentru care militează și pe care o vrea. 

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, o jignește gratuit pe Ana Maria Brînză, câștigătoarea unei remarcabile medalii de argint la scrimă, la Olimpiada de la Tokyo, bomboana de pe coliva unui mandat controversat, în care a adunat deja multe bile negre. 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, îi urează „La mulți ani! ” unui baron mort de 200 de ani și, în loc să își ceară scuze pentru o greșeală până la urmă ușor de uitat, insistă și îi urează „La mulți ani” și lui Mihai Eminescu. Asta după ce l-a rugat pe un cetățean cu probleme financiare să își caute și un part-time. 

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se laudă în zeci de postări pe Facebook despre cât de extraordinar politician și bun demnitar este el, despre cât de profesionist a lucrat cu echipa lui spectaculoasă la PNRR, în timp ce PNRR-ul României încă așteaptă să fie aprobat, pentru că are multe hibe.

Planurile similare ale altor 16 țări din UE, inclusiv al Croației, care a intrat în UE la șase ani după România, au fost acceptate de Comisia Europeană și urmează să fie livrați și banii. 

În plus, Cristian Ghinea are timp să facă glume porcoase pe Facebook la adresa unui europarlamentar care l-a supărat. 

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent pe bancheta din spate a unui autovehicul care a intrat pe contrasens, cu intenție, și a provocat un accident - chiar, a fost pedepsit cineva? - ne îndeamnă să „ne grăbim încet”. 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, ne amenință de 10 luni că primul său obiectiv este desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și această secție este încă în picioare. 

Vicepremierul Kelemen Hunor, fost partener al lui Liviu Dragnea în distrugerea justiției, acum în noul guvern „de dreapta”, nici măcar nu ascunde că îi e frică de DNA și că vrea menținerea acestei secții de șantaj asupra magistraților, inventată de fostul său partener politic, și care este și pe placul multor membri de seamă ai PNL.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, minister de primă importanță în pandemie, abia de se aude și se vede. 

A, și cică mai sunt în Guvern și alți miniștri, dar românul simplu a trebuit să intre pe site-ul Guvernului să afle că aceștia chiar există: Ciprian Teleman sau Attila Cseke, de exemplu. Cine știe, poate că e mai bine așa, că la cum merge actualul Guvern sunt șanse mari ca, dacă se va auzi de ei, să se audă cu o prostie spusă.

Nici la nivel local nu stăm mai bine. 

După ce luni de zile ne vorbește despre „mafia gunoaielor” cu care se luptă, Clotilde Armand scoate din joben o firmă de salubritate bănuită de legături cu mafia italiană și căreia i-a acordat contractul în trei minute. A avut nevoie de peste 24 de ore, timp în care s-au făcut tot felul de speculații pe surse, pentru a explica cum a ales această firmă. Dar contractul tot nu l-a publicat. 

La Primăria Generală poate că se întâmplă și lucruri bune. Dar nu știm, că nu prea ni se spun. Primarul Nicușor Dan nu a mai acordat nici un interviu din campania electorală, primim informații cu porția, dar nu știm cum merge planul de ansamblu la Primăria Generală. 

Așa că, deocamdată, românul obișnuit de care aminteam la început nu vede decât că au crescut buruienile în parcuri, că tot nu are apă caldă și că drumurile pe care merge sunt la fel de găurite și fără marcaje rutiere refăcute, ca acum un an. 

E ușor, prin urmare, ca român obișnut care te-ai bucurat că PSD-ul lui Dragnea a fost oprit din asaltul său distructiv asupra României, să fii demoralizat de noua coaliție de guvernare când, după 10 luni, percepția e mai degrabă că actuala coaliție, dincolo de faptul că nu mai dă țara peste cap, ca infractorii din trecut, nici nu o repară cum trebuie. 

Sau, mă rog, ca să fiu indulgent, nu prea se vede. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te