Timp de un deceniu, Curtea de Conturi a avut în frunte pe fostul premier din cea mai groaznică perioadă din istoria postdecembristă a României.
Nicolae Văcăroiu a condus guvernul în perioada în care privatizarea a trenat şi întreprinderile de stat au acumulat pierderi uriaşe care le-au dus în cele din urmă la faliment. Este autorul unor măsuri originale precum privatizarea cu cupoane. În timpul guvernării sale a început devalizarea Bancorex, iar România a cunoscut cea mai mare inflație, fiind aproape de faliment.
Banii românilor își pierdeau valoarea peste noapte, în timp ce personaje precum Vântu sau Ioan Stoica, de la Caritas, și mulți dintre „oamenii de afaceri” care ne dau azi lecții se îmbogățeau.
Chiar și cu acest trecut, în 2017, Nicolae Văcăroiu tot declara că inspectorii Curții de Conturi au descoperit că „la o comună se fură opt sute de mii de lei pe an din taxe locale şi impozite”.
Tot Nicolae Văcăroiu, care a ajuns la conducerea Curții de Conturi din poziția de senator PSD, acuza în același an, în plină guvernare Dragnea, că bugetul instituției a fost tăiat prima dată în 153 de ani de existență a instituției către parlamentarii PSD, iar posturile au fost blocate.
Mandatul său s-a încheiat tot în 2017, iar la conducerea instituției de control al banilor publici a venit un personaj și mai controversat.
Despre Mihai Busuioc presa a relatat că este un apropiat al lui Liviu Dragnea și că are o avere impresionantă, câștigată exclusiv din exercitarea unor funcții publice.
Nu are studii de specialitate, care să fi justifice prezența lui în fruntea Curții de Conturi, în schimb a absolvit o facultate de drept privată, a fost secretar adjunct la Ministerul Dezvoltării când Dragnea era ministru, a absolvit Colegiul Național de Apărare. A fost anterior conducător de carte funciară la Primăria Sectorului 4.
Citește și Șeful Curții de Conturi, salariu de 5.300 de euro pe lună, fără studii de specialitate
Din plenul Curții de Conturi mai face parte și Ioan Sârbu, socrul lui Victor Ponta, ajuns acolo chiar când ginerele său era premier. Și chiar când era urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale.
Disprețul PSD continuă și azi. Liderul partidului a anunțat că îl susține pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi pe senatorul Nicolae Bădălău, colegul său.
Acesta este nu doar politicianul care a jignit grav diaspora, ci și omul care are o condamnare definitivă pentru furt de grâu. Da, ați citit bine.
Agenția Națională de Integritate a anunțat, în 2009, că a sesizat DIICOT, acuzându-l pe Bădălău de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și fals în declarații, fiind suspectat de prejudicierea statului cu 500.000 de euro
Procurorii DNA au dispus, în octombrie 2013, începerea urmării penale faţă de senatorul Niculae Bădălău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos.
Astfel arată atitudinea PSD față de instituția al cărui rol este să exercite controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.