Cum a recuperat Newsweek 3,5 milioane de lei de la PSD

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.09.2019 - 10:00

PSD fierbe după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să returneze donațiile pe care candidații și liderii pesediști le-au făcut către propriul partid în campania pentru europarlamentare.

SHARE

E vorba de 3,5 milioane de lei, bani pe care candidații pentru Parlamentul European și alți membri i-au donat în campanaia electorală, cu speranța că îi vor recupera după alegeri, așa cum le permite legea.

Rovana Plumb a fost cea mai darnică, cu 800.000 de lei, despre care susține că nu-i avea și i-a împrumutat de la o persoană fizică, dar a plătit și pentru că avea promisiunea că va ajunge pe ultra bănoasa funcție de comisar european.

Speranță care s-a prăbușit tocmai în ziua în care a aflat că nu va recupera de la stat banii dați PSD.

Citește și Rovana Plumb a donat 800.000 de lei la PSD, deși câștigă, anual, de șase ori mai puțin

Urmează soțul Olguței Vasilescu, Claudiu Manda, cu 436.000 de lei, Natalia Intotero cu 200.000 de lei, Dan Nica cu 165.000 de lei, Gabriela Zoană, cu 105.000 lei, și încă câțiva.

Toți au pierdut pentru că Autoritatea Electorală Permanentă a decis că nu va returna banii către PSD, din fonduri de stat, deoarece cererea de rambursare a fost semnată pe 26 iulie 2019 de Mircea Drăghici, în calitate de reprezentant legal al partidului, și de Ileana Gabriela Matei, în calitate de mandatar financiar coordonator.

AEP a constatat că sub semnătura lui Mircea Drăghici nu este menționată funcția acestuia în PSD, ci doar calitatea de reprezentant legal al partidului, potrivit Europa liberă.

Citește și Decizie finală: PSD pierde toți banii de la europarlamentare (Europa liberă)

Echipa de control a Autorității Electorale Permanente a cerut partidului să precizeze ce calitate avea fostul trezorier Mircea Drăghici și să trimită împuternicirea care îi dădea dreptul să semneze o cerere de rambursare a cheltuielilor electorale.

Dar PSD nu a putut face dovada. Mircea Drăghici, apropiat de Liviu Dragnea, și-a pierdut funcția de trezorier al partidului după ce Newsweek România a dezvăluit că acesta ar fi folosit 380.000 de euro din subvenția publică primită de PSD pentru a-și cumpăra o casă în Pipera. Suma a fost plătită ca chirie, 19.000 de euro pe lună, cu pretextul că în vilă au loc activități ale PSD.

EXCLUSIV. PSD plătește din banii statului o chirie lunară de 19.000 de euro pentru o vilă în Pipera

Ulterior, revista a arătat, în decembrie 2018, că peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro au fost folosite în interes personal de cuplul Mircea și Georgiana Drăghici, după ce au fost cumpărate din banii publici primiți de către PSD drept subvenție.

DNA a deschis un dosar penal și a confirmat dezvăluirile Newsweek România, iar în cele din urmă Mircea Drăghici a fost trimis în judecată.

„Inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii”, a arătat DNA. 

Citește și: DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

Procurorii anticorupție au explicat că „în ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului  și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).”

Pe 5 iunie, cu 20 de zile înainte de a semna cererea de rambursare trimisă la AEP, Mircea Drăghici și-a anunțat demisia din funcția de trezorier, băgând PSD într-o încurcătură financiară, care de data asta i-a păgubit chiar pe candidații partidului la europarlamentare și pe alți donatori.

Așa încât, putem spune, fără teamă ca am greși sau că ne-am lăuda degeaba, că Newsweek România a salvat 3,5 milioane de lei care ar fi trebuit să ajungă de la români la gruparea infracțională care a devenit PSD.

Cu plăcere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te