Nu ne mai putem permite experimente eşuate pentru care se cer scuze inutile

Cristian Diaconescu
DE Cristian Diaconescu | Actualizat: 25.04.2020 - 19:38

Sentimentul de insecuritate socială şi economică în România este la un nivel ridicat, a remarcat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

SHARE

Cristian Diaconescu avertizează asupra faptului că, în condițiile în care Uniunea Europeană a lăsat libertate totală de decizie statelor membre, România riscă să rămână iar la coada clasamentului dacă nu acționează cu profesionalism.

Redăm opinia integrală a fostului ministru de Externe:

„Comisia Europeană anunţă că PIB-ul UE va scădea cu 2,9% iar exporturile se vor diminua cu 9,2%, în 2020.

Pachetul economic propus de Comisia Europeană întârzie iar poziţiile statelor continuă să fie divergente, în special în legătură cu mărimea Fondului de redresare (există numai propunerea spaniolă privind 1,5 trilioane de euro), modul de finanţare al acestuia precum şi modificările normative necesare pentru constituirea şi utilizarea sa. Pentru ca acest Fond să poată fi funcțional este posibil să fie necesară chiar modificarea Tratatelor constitutive (opinia Germaniei).

În aceste condiţii, Uniunea Europeană a flexibilizat supravegherea deficitelor bugetare şi a dat statelor membre posibilitatea să-şi orienteze investiţiile, fără nici un fel de restricţii în sănătate şi în zonele economice şi sociale critice.
Prin urmare, în aceste momente, dată fiind gravitatea situaţiei, fără să mai aştepte autorizări prealabile din partea instituţiilor UE, fiecare stat european poate să dispună de atâta libertate de decizie cât îşi poate permite să exercite.

Pentru România sunt două atitudini care ar trebui să se manifeste imediat la nivelul deciziei guvernamentale: profesionalismul pragmatic şi creşterea vitezei de reacţie la modificările socio-economice din statul român.

Nu ne mai putem permite experimente eşuate pentru care se cer scuze inutile şi nici întârzieri în aplicarea măsurilor de urgenţă pentru că de data aceasta este vorba de viaţa şi de supravieţuirea economică a românilor.

Riscăm să rămânem iar în coada clasamentului fără nici o justificare de această dată.

Sentimentul de insecuritate socială şi economică în România este la un nivel ridicat. Românii merită tratament egal cu restul europenilor şi este de datoria autorităţilor guvernamentale ca acesta să fie consolidat, de îndată, prin decizii ferme şi profesioniste.

Deci este nevoie să se creeze o instituţie funcţională, condusă de Preşedinte sau Prim-ministru, cu o componență deschisă, dar PROFESIONISTĂ, fără ierarhii politice, care să clarifice strategia de relansare economică post pandemie pe termen scurt, mediu şi lung.

Propun:
a. Crearea unui Comitet Naţional de Reconstrucţie, având patru priorităţi: întărirea sistemului sanitar; sprijinirea companiilor, contractorilor independenţi şi a zonei sociale din economie; protecţia grupurilor vulnerabile din societate şi stabilirea unei poziţii comune în negocierile cu Uniunea Europeană care să fie rezultanta intereselor tuturor categoriilor socio-economice din România.

b. Constituirea, câte unui Comitet Regional de Reconstrucţie la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, care să sprijine Comitetul Naţional cu proiecte de investiţii cu valoare de întrebuinţare la nivel regional cu scopul valorificării resurselor naționale si creării urgente de locuri de muncă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te